Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дві сторони податкової «медалі» для АПК

Експерти «Дня» — про плюси і мінуси скасування пільгового режиму ПДВ
01 липня, 10:50
ПІД СТІНАМИ РАДИ ВЧОРА ПОРУЧ ІЗ АГРАРІЯМИ ТАКОЖ ПІКЕТУВАЛИ ПІДПРИЄМЦІ. ВОНИ ВИМАГАЛИ ВІД ДЕПУТАТІВ ПІТИ НА ПОСТУПКИ ЩОДО ВВЕДЕННЯ КАСОВИХ АПАРАТІВ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Вчора під стінами ВР зібралося близько 1,5 тисяч аграріїв зі всієї України. Вийти під стіни Ради їх змусило те, розповіли «Дню» протестувальники, що цього тижня у ВР, в обхід звичайної процедури (обов’язкове узгодження з  профільним комітетом) Кабмін планує подати законопроект «Про внесення змін до податкового кодексу України», яким  скасовується пільговий режим сплати ПДВ для агросектора. Нагадаємо, що відмова від даної пільги — одна з умов для отримання кредиту МВФ.

Вносити чи ні документ «з голосу», мали вирішити на нараді Ради коаліції. На момент здачі номера, інформації про її підсумки не надійшло. Проте, за словами глави Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Тараса Кутового, питання неоднозначне,  адже  в коаліційній ухвалі  чорним по білому написано «даний режим діє до 1 січня 2018 року». Тому «аграрна стаття» стане темою для окремих дискусій і торгів  у коаліції,  запевняють опитані «Днем» депутати.

За словами народного депутата Комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин Олександра Бакуменка, даний законопроект з подачі  Мінфіну вже обговорювався робочою групою минулої п’ятниці.  Наслідками його прийняття стане  зменшення чисельності  зайнятих у АПК  на 10% або на 100 тисяч людей (особливо  в тваринництві),  а Фонд заробітної платні  в галузі знизитися більш ніж на 1,3 мільярда гривень», — пояснив він. За його словами, зниження на 10% ВВП — це  мінус  42 мільярди гривень податкових надходжень до бюджету.  При цьому, зазначає народний депутат,  держава віддає АПК у вигляді пільги за спецрежимом ПДВ лише  14-19 мільярдів гривень на рік. Збитки — наявні,  впевнений він.

«Якщо його приймуть, то, на жаль, можемо бути відкинутими назад на сім років», — говорить  про наслідки  для АПК глава підкомітету ВР з питань економічної та фінансової політики в агропромисловому комплексі Леонід  Козаченко.

Лідер  «Аграрної партії України» Віталій Скоцик додає,  що коли законопроект спробують «продавити» без консультацій з аграріями  і  галузевими асоціаціями, то КМУ наштовхнеться на акції протесту. «Скоріше за все, підемо шляхом французьких фермерів: попереджувальні акції, які передбачають виведення техніки на автошляхи», — пояснив він «Дневі».

За підсумками мітингу протестуючі передали нардепам і главі ВР  резолюцію від профільних об’єднань із пропозицією спільно розробити комплексну реформу державної підтримки АПК, яка б забезпечувала динамічний і стабільний розвиток галузі. Документ передбачає 4 пункти. Зокрема, їм пропонується: звернутися до Кабміну з рекомендацією не скасовувати пільговий ПДВ, залишити практику «просування» доленосних для економіки країни ухвал без обговорення з громадськістю; розробити законопроект щодо справедливих умов для реалізації сільгосппродукції і їхньої підтримки,  а також — підготувати комплексну реформу державної підтримки АПК.

Проте є й інша сторона податкової аграрної «медалі». Даний законопроект встановлює нову модель відшкодування ПДВ при експорті зернових! Іншими словами, у зернотрейдерів з’явиться можливість отримувати  від держави повернення  ПДВ (зараз цього права немає)! Від цього закону виграють не лише великі агрохолдинги (зберігаючи собі пільгову систему оподаткування),  а також  зернотрейдери, які теж отримують  прибуток за рахунок повернення цього податку, пояснив  «Дню»  почесний президент  «Асоціації фермерів  і  приватних  землевласників України» Микола Миркевич.

«Сьогодні дрібним і середнім аграріям ніхто ПДВ не  повертає,  а лише тим,  хто ближче до «корита». Якщо цей режим  скасують, то автоматично це відіб’ється на фермерах, бо зернотрейдери відіграються: вони спільно знизять закупівельну ціну на сільгосппродукцію на експорт. А   фермери ж самостійно не можуть  продавати на зовнішні ринки свою продукцію», —  пояснив він. Як бути?

Миркевич  запевняє, що чинний пільговий режим, попри все, треба змінювати. «Вони (у ВР. — Авт.) відстоюють експортний ПДВ,  а те, чому ПДВ не повертають дрібним  виробникам, нікого не обходить», — емоційно резюмує він.  Зокрема, він нагадав,  що сьогодні будь-який підприємець  подає  податкову декларацію кожного місяця  до ДФСУ і  в разі закупівлі засобів для виробництва більше, ніж він продає продукції, то  згідно із законом має право на повернення  ПДВ.  Але  за фактом  цього домогтися практично нереально,  пояснив  Миркевич.  Лише через суд, додав він.  Тому,  вважає президент  Асоціації фермерів  і  приватних  землевласників України,  змінювати податкові правила потрібно так, щоб користь і полегшення відчули всі гравці ринку,  а не лише великі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати