Гривня і... м'ясо
Декілька акцентів до структури собівартості продукції у галузі тваринництваДинаміка цін на ринку зерна 2014 р. і 2012 р. дещо схожа — від низьких цін від початку жнив до високих — із жовтня–листопада. Але чи впливає це на собівартість виробництва тваринницької продукції, де основну частку в кормовій групі займає зерно (свині і птиця), як про це наголошують експерти в статті «Валютний курс як драйвер інфляції» (День № 192, 15 жовтня 2014 р.)?
• У 2012 р. згідно статистичних даних у тваринництві було витрачено 8264,7 тис. т концентратів, в т.ч. комбікормів — 5355, 8 тис. т. Найбільшу їх частку витратили у свинарстві і птахівництві — відповідно 6476 і 4909 тис. т концентратів і комбікормів. У 2012 р. 2950 сільськогосподарських підприємств (із 9152) займалися виробництвом свинини і продукції птахівництва. Вони виробили 14,4 млн. т зернових з яких 14 млн. т — реалізували. Для потреб свиней і птиці практично всі зернові корми були закуплені (на суму 8,5 млрд грн). Тобто, за 1 т концентрованих кормів (включаючи комбікорми) ці підприємства заплатили по 1320 грн (на рівні повної собівартості реалізованого ними зерна).
• У 2012 р. згідно даних статистики ціна 1 т комбікормових сумішей для свиней і птиці в середньому складала 2314 грн. За такої ціни комбікормів їх вартість у свинарстві і птахівництві склала б 11,4 млрд грн, що вище вартості фактично придбаних кормів на 2,9 млрд грн. Виходить, що за іншу частину концентратів — 1567 тис. т (6476—4909) цим підприємствам було навіть доплачено по 1795 грн. за кожну придбану для годівлі тварин і птиці тону. Якби ціна 1 т комбікорму склала всього 1741 грн, то інші концентрати їм би дісталися задарма. Тобто, динаміка цін на зерно і ефективність виробництва свинини, м’яса птиці і яєць в Україні — різні речі. Остання (ефективність) в більшій ступені пов’язана з тим, за якою ціною потужні свинарські і птахівничі підприємства закуповують зерно у більш економічно слабкіших підприємств (або розраховуються за кредити під посівну кампанію).
• Зовсім невірна інформація, що у структурі собівартості виробництва свинини, м’яса птиці і яєць на зерно припадає 70% витрат. Згідно даних річних звітів за 2012 і 2013 рр. на корми припадає 65—66 %, а на зернові у витратах кормів — 67%. Тобто, на зерно у структурі витрат собівартості припадає всього 44% (67*66/100), а не 70%. Можна продовжувати, але висновок печальний — «аналітики» нічого не аналізували. І їх глибокі висновки, на жаль, є чистої води брехні.