Iмпорт м’ясної продукції в Україну скоротився на 40%

Ввезення м’ясної продукції в Україну зменшилось на 41%. Про це йдеться в повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства України (Мінагропрод). Так, у січні-вересні 2014 року імпорт м’ясопродуктів зменшився на 90,4 тис. т, порівняно з 2013 роком, і становив 132 тис. т. Завозили переважно наступні види продукції: м’ясо і харчові м’ясопродукти птиці — 38,4 тис. т (на 31% менше, порівняно з аналогічним періодом минулого року), свинину морожену свіжу — 26,2 тис. т (відповідно 76%), субпродукти харчові великої рогатої худоби та інших тварин — 15,9 тис. т (29%), яловичину морожену — 1,4 тис. т (44%). Також було завезено 135 тонн яловичини свіжої, 8 тонн м’яса та харчових субпродуктів солоних, сушених або копчених.
Загалом Україна, порівняно з минулим роком, зменшила імпорт на 19,6% та збільшила експорт на 6,9% сільськогосподарської продукції. Так, загальний зовнішньоторговельний обіг країни за перші 9 місяців 2014 року склав 81,6 мільярда доларів. Загалом за ці місяці продано сільськогосподарської продукції на суму 12,4 мільярда доларів. «Найвагомішими чинниками позитивного сальдо сільськогосподарської продукції залишаються обсяги експорту зернових культур — 38%, олії — 23,2% та насіння олійних культур — 7,8%», — йдеться у повідомленні Мінагропроду.
За словами міністра аграрної політики і продовольства Ігоря Швайки, аграрний сектор забезпечує сьогодні п’яту частину від загального зовнішньоторговельного обігу України. «Росія виштовхнула нашого виробника із так званої зони комфорту, нестабільної, але зручної, і тепер ми налагоджуємо роботу на нових ринках збуту», — пояснює Швайка. За його словами, в умовах дестабілізації відносин з РФ український виробник почав шукати нові можливості виходу на інші ринки. Так, на сьогодні міністерством разом із виробниками вже проведено 7 ділових місій, до кінця року заплановано ще 5.