Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

IT-Харкiв

«День» відвідав ще одне місто, в якому успішно розвивається технологічна індустрія
29 жовтня, 20:01
ІЗ 500 ПРЕТЕНДЕНТІВ НА ПЕРЕМОГУ В ОЛІМПІАДІ ДО ФІНАЛУ ПОТРАПИЛО ЛИШЕ 58. ПРИЧОМУ ОДНОМУ З УЧАСНИКІВ НА ПЕРШОМУ ЕТАПІ ДОБОРУ ВДАЛОСЯ НАВІТЬ «ХАКНУТИ» САЙТ ОРГАНІЗАТОРІВ

Крім того, що Харків — друге за кількістю населення місто України, тривалий час він був найбільшим центром будівництва танків та турбін. Сьогодні ж, згідно з дослідженням Innovation Cities Index, воно посідає 400-те місце (четверте серед українських міст) у рейтингу інноваційних міст.

Та й варто визнати, що інноваційності тут — більше, ніж достатньо. Наприклад, минулого тижня в місті відбулися перша всеукраїнська олімпіада і форум з кібербезпеки «HackIT-2015».

Ідея проведення заходу виникла в організаторів у лютому 2015 року, коли подібна олімпіада відбулася в Естонії. «Адже Естонія сьогодні — передова країна в галузі кібербезпеки. А ми захотіли не просто провести олімпіаду, а привернути увагу спільноти до питання кібербезпеки, як проблеми нашої країни — це стосується і економіки, і поліції, і армії», — каже співорганізатор олімпіади і форуму з кібербезпеки «HackIT-2015», проректор НТУ «ХПІ» з інформаційних технологій та приватно-державного партнерства, засновник компанії Telesens і співзасновник Харківського IT-кластеру Едуард РУБІН.

ІВАН ПУГАЧОВ ІЗ BOOST LAB СПІЛЬНО ІЗ ДРУЗЯМИ ПРАЦЮЄ НАД СТВОРЕННЯМ НОВОГО ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ ІЗ ФІЗИКИ. ПІЗНІШЕ КОМАНДА ВИКЛАДЕ У ВІЛЬНИЙ ДОСТУП СВОЇ НАПРАЦЮВАННЯ, ЩОБ НИМИ БЕЗКОШТОВНО МОГЛИ КОРИСТУВАТИСЯ В УКРАЇНСЬКИХ ШКОЛАХ

На участь в олімпіаді подали заявки понад 500 програмістів із 10 міст України. Втім, до фіналу в Харкові потрапили лише 58. Переможців розділили на три категорії: початківці, аматори та професіонали. В першій категорії переміг Денис Магда, в другій — Віктор Ситник, у третій — Іван Крохмалюк.

Також на форумі виступило близько 20 експертів. Серед них — розробник біткойн-сервісів Мартін Альберт з Фінляндії, керівник проекту ProtectMaster Микита Книш, професор ХНУ ім. Каразіна Олександр Потій та керівник проектів Hackup {Learning} Network, Харківської OWASP спільноти, ISACA KNURE Вадим Чакрян.

РОЗВИТОК ІТ

Наразі в Харкові — понад 200 ІТ-компаній різного масштабу. Це продуктові, аутсорсингові, стартап та фріланс-компанії. А загалом в індустрії працює близько 22 тисяч людей.

«Сьогодні Харків — це місто, де справді ІТ-бізнес керує. Всі стають програмістами, всі хочуть ними бути. Тому потрібно шукати нові теми, в яких можуть бути зацікавлені спеціалісти. І тут є, що вельми важливо, не лише аутсорсингові компанії, а й продуктові. Ми зростаємо», — додає Едуард Рубін. За його словами, впродовж останніх п’яти років зростання ІТ-бізнесу в місті щороку становило 30 — 40%. «Звісно, за останній рік бурхливий розвиток призупинився, адже Харків розташовується в зоні воєнного ризику, але не зменшився. Все тримається на тому рівні, на якому було»,— каже він.

ПАМ’ЯТНИК СТУДЕНТУ-ПРОГРАМІСТУ БУЛО ВСТАНОВЛЕНО 2010 РОКУ БІЛЯ ЦЕНТРАЛЬНОГО ВХОДУ ДО ХАРКІВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ РАДІОЕЛЕКТРОНІКИ. СЕРЕД СТУДЕНТІВ ВИШУ ІСНУЄ ТРАДИЦІЯ ТЕРТИ ТАЧПАД БРОНЗОВОГО ЛЕПТОПУ ДЛЯ УСПІХУ ПІД ЧАС СЕСІЇ

«Розвиток ІТ у Харкові — це невипадкове явище. У нас велика кількість вишів, які готують спеціалістів, які можуть працювати в галузі ІТ. Тому це — органічний процес. У нас ІТ-сектор розвивається вже 20 років. Це поступовий рух, який реалізується завдяки і вишам, і бізнес структурам», — розповідає pr-manager ІТ-кластеру в Харкові Євгенія ПРИТУЛА.

«Загалом робота компанії у Харкові схожа на роботу в інших містах України, де ми маємо розробницькі центри. Наявність розвинутої, потужної ІТ-індустрії у місті створює і певні особливості. Велика кількість вишів у Харкові, які готують ІТ-фахівців та численне співтовариство ІТ є гарним підґрунтям для створення потужних центрів розробки та роботи з великими проектами. Своєю чергою, безліч ІТ-компаній, що працюють у місті стимулюють нас придумувати щораз нові підходи до залучення фахівців у компанію та заохочення залишатися з нами», — говорить директор харківського ДевЦентру компанії SoftServe Геннадій БУКШЕВАЛОВ.

СПІВПРАЦЯ З МІСЦЕВОЮ ВЛАДОЮ

Щоб підтримувати ІТ-бізнес, організовувати  комунікаційні процеси та консолідувати ІТ-спільноту в місті, в липні цього року ентузіасти створили ІТ-кластер. «Спочатку було шість компаній-засновників, а сьогодні учасників уже 16. Наша місія — розвивати середовище для технологічного бізнесу в Харкові», — каже Євгенія Притула.

Наприклад, у кластері є проект ІТ Legal Support, створений для надання ІТ-компаніям інформації щодо різних юридичних питань. «Це кол-центр. І, наприклад, якщо в компанію прийшли з обшуком або є питання з оформлення документації, можна звернутися туди за консультацією», — додає вона. Нагадаємо, лише протягом вересня державні служби провели обшуки в п’яти ІТ-компаніях, зокрема, в харківських офісах компанії NIX Solutions та Intego.

Також завдяки зусиллям команди Kharkiv IT Cluster місяць тому вдалося зняти SECURITY ALERT з Харківського регіону. Рекомендації Канадського уряду для канадців щодо обмеження поїздок у Харківську, Донецьку та Луганську області, а також Автономну Республіку Крим (з урахуванням безпеки канадців) діють уже понад рік.  «Зараз ми продовжуємо працювати в цьому напрямі, щоб представити Харків перед канадською бізнесовою спільнотою. Щоб вони могли більш інтенсивно працювати з нашими компаніями», — каже вона.

ОСВІТА

Крім того, що Харків вважається студентською столицею, місто ще й посідає друге місце в країні з ІТ-освіти. Цього року випускниками ІТ-факультетів стали 1950 студентів. Фахівців готують у п’яти спеціалізованих університетах та восьми коледжах. Загалом, із 2010 по 2014 рік кількість ІТ-спеціалістів зросла у місті майже на 7 тисяч.

Отримати додаткові знання можна також, відвідуючи різноманітні клуби та курси, яких у місті понад 40. Серед них — HR-клуб, Спільнота програмістів, Клуб startup-проектів, The IT Crowd Kharkiv, курси робототехніки для дітей і дорослих Boteon тощо.

«Велика кількість ІТ-фахівців у місті дає змогу знайти потрібні кадри. Ми готові брати на роботу усіх, хто відповідає нашим кваліфікаційним вимогам. На жаль, випускники вишів, як правило, не відповідають тим вимогам. Винятком є випускники, які з II-III курсу паралельно з навчанням почали працювати в ІТ-індустрії і до завершення навчання здобули певний досвід.  Тому для тих, хто має добрі теоретичні знання та володіє англійською мовою, працевлаштування проводиться через програму стажування, де впродовж 3-4 місяців компанія дає змогу кандидату напрацювати необхідні навички», — каже Геннадій Букшевалов.

За його словами, такий же підхід використовується і для випускників ІТ-курсів та людей, які самотужки вивчили певні технології.  «У компанії також є власна ІТ-академія, де протягом трьох місяців навчаються випускники вишів та люди з невеликим досвідом. Ми готуємо їх до роботи у реальній команді. ІТ-академія успішно функціонує у Києві, Львові, Рівному, Івано-Франківському, Чернівцях, Дніпропетровську. За рік планується відкриття й у Харкові», — додає він.

«Ми весь час намагалися знайти форми співпраці бізнесу і освіти. 2011 року я пішов викладати. Пізніше очолив коледж. Адже країні потрібно масово готувати ІТ-спеціалістів не лише з вищою освітою, а й із середньою технічною»,— каже Едуард Рубін. Минулого року в коледжі провели перший експеримент з дуальної форми навчання. Тобто студенти не лише навчаються, а й паралельно працюють. «Зараз у нас навчаються близько 800 студентів. І це не лише програмісти. Адже всюди вивчаються ІТ-технології, тому що сьогодні без них нічого не може існувати», — додає Рубін.

Підвищенням кваліфікації ІТ-спеціалістів і не тільки займається і Kharkiv IT Cluster. «Ми проводимо низку зустрічей, такі як ІT Legal Talk та IT Finance Talk, а також заходи направлені на популяризацію ІТ-спеціальності — це Перша всеукраїнська олімпіада та форум з кібербезпеки в Харкові «HackIT» та проект Kids2IT, який стартував у жовтні», — каже Євгенія Притула.

У рамках останнього проекту кластеру організатори зібрали дітей з міста та області для занять з програмування. «Це буде п’ятитижневий курс. Причому, навчаються не лише діти, а й вчителі. Адже у нас вчителі інформатики можуть бути не досить професійними в цій справі, наприклад, працювати до того вчителем трудового навчання чи фізкультури», — говорить Притула. На першому, експериментальному, курсі навчатимуть поки що 140 охочих. Крім цього, учасники кластеру запланували екскурсії в ІТ-компаніях та профорієнтаційні зустрічі в школах із представниками ІТ-компаній, які будуть розповідати, яку ІТ-спеціалізацію отримати і де.

Є в Харкові ентузіасти, які, ще навчаючись, самотужки намагаються допомогти поліпшити освітній процес для молодих технологів. П’ятеро студентів із Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна — Іван Пугачов, Платон Дмітрієв, Роман Видро, Борис Петров та Дмитро Горкавчук — займаються тим, що розроблюють нове обладнання для лабораторних робіт з фізики. Згодом на їхньому сайті BoostLab кожен вчитель країни зможе у вільному доступі отримати інструкції про те, як змайструвати розробку власними руками за незначні кошти.

«Ще в школі ми брали участь у різних олімпіадах з математики, фізики, збирали різні установки, проводили експерименти, досліди. І тоді ми страждали від того, що немає якісного обладнання. Потім ми прийшли в університет — там ситуація з обладнанням для досліджень — не набагато краща. Тому ми вирішили, що нам потрібно більше простору. Ми орендували гараж і почали проводити там власні досліди», — розповідає один із учасників команди Іван Пугачов.

Розробляти нові прилади для вивчення фізики хлопці вирішили в квітні цього року, коли повернулися з міжнародного турніру з фізики. «Ми поїхали туди вдруге і виграли абсолютно все. Тому, повернувшись додому, вирішили віддячити своєму викладачу з фізики, за те, що він нас так добре всього навчив і завдяки йому ми полюбили фізику. Ми вирішили зробити йому обладнання в клас, для того, щоб він і далі міг навчати учнів», — каже Платон Дмітрієв.

Спочатку студенти придумали кілька лабораторних робіт, а потім зрозуміли, що все, що створюють, може існувати у вигляді інформації — креслення, розрахунки навіть відеоматеріали про те, як зібрати те чи те обладнання. «Це такий собі пакет, який може бути доступний кожному і допоможе відтворити продукт абсолютно точно, як ми його зробили», — пояснює Платон.

Поки що на сайті немає готової розробки та інструкції. Але хлопці працюють одночасно над чотирма винаходами. Один із них — гармату Гауса — вони представили у вересні на TeslaCamp у Києві, але ще працюють над її вдосконаленням. А нещодавно свою ідею вони представили на українській краудфандинговій платформі «Спільнокошт». Зібрані гроші планують витратити на нові розробки і повноцінний запуск платформи BoostLab.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати