Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

IТ-парк – в Енергодарі

Один із найбільших торговельних майданчиків у світі вірить в майбутнє України
11 липня, 19:07
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА

Американська компанія Amazon вкладе майже $440 млн у будівництво індустріального парку в місті Енергодар, що в Запорізькій області.

Як передає місцеве видання Енергодар.City, оскільки в місті є величезні енергетичні потужності і низька вартість електроенергії, Amazon збирається створити на березі Дніпра у південній частині України свої центри обробки інформації.

Будівництво парку почнеться в жовтні 2019-го, а всього Amazon інвестує в проект майже $440 млн. Повідомляється, що інтереси Amazon в Запорізькій області будуть представляти їх підрядники — компанія «Дайналайн Констракшн». Новий технопарк з серверами Amazon повинен створити близько 2000 робочих місць, а також щорічно приносити близько одного мільярда гривень до бюджету України через податки.

У технопарку мають побудувати близько 18 будівель і навіть вертолітний майданчик, та розмістити все це на 100 гектарах, відведених для проекту. Щоправда, інвестори з Amazon розглядають розширення площі нового індустріального парку.

Amazon — один із найбільших торговельних майданчиків у світі, має представництва в США, Японії, Німеччині, Австралії, Бразилії, Індії, Великобританії, Китаї, Голландії. Сервіс став одним із перших, хто запропонував світу робити покупки товарів широкого вжитку через інтернет. Тим самим створена у липні 1994 року американським підприємцем Джеффрі Безосом компанія фактично «зруйнувала кордони» побуту.

Із 2017 року представники українського уряду вели переговори з компанією. Зокрема міністр інфраструктури Володимир Омелян домовлявся з ІТ-майданчиком про партнерство з українським державним логістичним оператором «Укрпошта».

Адже наразі придбати товари на сайті Amazon українці можуть лише за допомогою посередників, компаній-агрегаторів, або замовити доставку в німецької компанії DHL. Тому наші співвітчизники стикаються з проблемами оплати, а також позбавлені можливості отримати товар вчасно та за прийнятними цінами.

2017 року генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський в ефірі «5-го каналу» зробив заяву, що підприємство працює над тим, щоб привести в країну компанію Amazon. За його словами, «Укрпошта» зможе швидше опрацьовувати відправлення придбаних на Amazon товарів, якщо домовиться з американським поштовим незалежним оператором Федерального уряду США USPS. За рахунок цього доставка може бути суттєво дешевшою, ніж у приватних гравців, а терміни митної обробки пошти швидшими. Він зазначив, що логістично очолюване ним підприємство готове, але є кілька важливих передумов. Оскільки USPS — «дуже великий монополіст, який не надто швидко рухається», тому передбачити, коли «Укрпошта» укладе з ним угоду, Ігор Смілянський не зміг. Він наголосив, що Укрпошта розпочала переговори з американським поштовим оператором з метою налагодити прямі канали.

Тоді ж в офіційному коментарі «Дню» прес-служба «Укрпошти» розповіла, що активно запускає нові прямі логістичні рішення із зарубіжними гравцями електронної комерції та поштово-логістичними операторами. Вони акцентують, що «привернути увагу Amazon до України — дуже важливе завдання», але зазначили, що поки тривають перемовини, не можуть оприлюднювати деталі.

Згідно з даними аналітичного порталу Statista, у 2019-му частка Amazon в електронній роздрібній торгівлі по США становить приблизно 50%, а по всьому світу — приблизно 13%. Прихід такого гіганта в Україну — це гарний сигнал світовому бізнесу про інвестиційний клімат в Україні.

Поточна стратегія економічного розвитку України, передбачає обов’язкове залучення інвестицій з-за кордону.

І ці інвестиції повинні бути не просто задіяні в покупці чергового випуску облігацій зовнішньої державної позики по завищених зобов’язаннях з боку України, а вкладені в розвиток промисловості, будівництва інфраструктури, створення нових робочих місць.

Станом на сьогодні ситуація в Україні така: прямі іноземні інвестиції в Україну 2018 року склали 2,355 млрд доларів США, за підсумком 2018 року, кількість бізнесменів, які вважають інвестиційний клімат привабливим, збільшилася вдвічі (до 28% і продовжує позитивну динаміку), ще 2017 року, індекс інвестиційної привабливості вперше за п’ять років (з 2011 року) став позитивним (3,07 з 5, з досліджень ЄБА), індекс ділової активності на 2019 рік продовжив своє зростання і становить 117,3% (у III кварталі 2018 — 117,2%).

Залучення в країну стратегічних інвесторів, за якими потягнуться, побачивши позитивний приклад, середні й малі зарубіжні капітали, кожен знаходячи для себе вигідний об’єкт для інвестиції, дуже на часі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати