Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iз Одеського НПЗ «крадуть нафтопродукти»

Адвокати розповідають про схему, за якою країна недоотримує десятки мільйонів гривень податку
17 грудня, 11:33

У понеділок країна відзначала День працівників суду, або, інакше, день судді. На жаль, цей день був затьмарений тим, що візаві суддів — адвокати представили громадськості й ЗМІ реальні докази корупції нашої судової системи і її явної залежності від інших гілок влади. «Ще, як то кажуть, кінь не валявся, ніхто не проводив розслідування, — говорить відомий український адвокат Андрій Федур, — і, звісно, справа ще в суді не була, а тому не було й вироку, але вже визначили винних, оповістили їхні прізвища...» Федур упевнений, що ця справа взагалі ніколи в суді не буде. А тому й звинувачувального вироку не буде. «Але в рамках цього розслідування, — продовжує юрист, — щодо нафтопродуктів, що містяться на Одеському нафтопереробному заводі, суд наклав арешт на ці нафтопродукти. Це передбачено законодавством і є абсолютно законним».

• Нагадаємо, що 22 листопада Одеський НПЗ був заблокований співробітниками міліції й прокуратури. Їх супроводжували люди в камуфляжі і з автоматами, а також співробітники компанії «Укрнафта» (42% акцій належить групі «Приват» Ігоря Коломойського).

Арешт, на думку адвоката, має гарантувати, що з цим майном, що служить доказом у справі, нічого не станеться. А коли суд розглядатиме справу по суті, то в його вердикті, зазначає Федур, буде вказано, що робити з майном, яке було арештовано під час розслідування. «Так передбачено українським законодавством», — стверджує адвокат. «Але оскільки ця справа явно не має судової перспективи, — говорить він, — а арештоване майно на десятки мільйонів гривень лежить просто так і їм не можна розпорядитися, хтось вирішив його просто вкрасти. Для цього розробили механізм, зовні схожий на законний. Тому що прямі конкуренти по бізнесу вирішили використати це майно для власного збагачення. Я більш ніж упевнений, що жодної копійки від цієї махінації в державну кишеню не потрапить».

• Адвокат цитує постанову слідчого судді приморського районного суду міста Одеси В.П. Післар, який за участю прокурора розглянув і задовольнило прохання старшого слідчого Н.В. Жуковської роз’яснити порядок зміни місця перебування речових доказів (нафтопродуктів) і порядок їх подальшої реалізації. Що стосується зміни місця зберігання, то судова практика такі випадки напевно знає. Коли справа передається з одного підрозділу МВС, скажімо, з районного до міського управління або навпаки, то разом з нею передаються й «річдоки». Але реалізувати майно, що проходить у справі, можна лише в тому випадку, якщо суд прийняв рішення по суті й зазначив, кому воно після цього має належати. Так велить закон! І будь-який суддя це добре знає. Проте ми вимушені процитувати постанову вищезазначеного судді, що не підлягає оскарженню.

«Надати дозвіл ДП «Укртранснафтопродукт» на реалізацію речових доказів, а саме вищезгаданих нафтопродуктів, що зберігаються на ПАТ «Одеський нафтопереробний завод... без проведення аукціону або продажу через біржу, але за ціною, визначеною в акті опису, оцінки й передачі майна, у зв’язку з тим, що фізико-хімічні властивості нафтопродуктів, довготривале їх зберігання призводять до зменшення їх якості і кількості».

• Федур небезпідставно іронізує над передбаченими суддею «усиханням і утрускою» нафтопродуктів і навіть передбачає, що вони могли ще й «прокиснути». Але тут же змінює тон й підкреслює, що в даному випадку має місце елементарна зневага конституційним правом власності, яка може бути відчужена виключно згідно з рішенням суду, що набрало чинності, зневага правами й свободами людини, передбаченими Конституцією України.

«Нам не до жартів, — підтримує колегу керівний партнер адвокатського об’єднання Gestors Віталій Махинчук, який представляє компанію ВЕТЕК, — у Приморському суді виносяться рішення, спрямовані на «законне» відбирання бізнесу, активів, зокрема нафтопродуктів. Розмитнення тисячі тонн бензину дає бюджету надходження 6,4 мільйона гривень. За минулі вихідні дні з Одеського НПЗ було злито на виконання такого «рішення» суду на іншу перевалку 10,4 тисячі тонн нафтопродуктів. Фактично при цьому до бюджету мало б надійти близько 70 мільйонів гривень він ПДВ і акцизу. І лише тоді цей товар можна було б реалізовувати покупцям».

• «У нас немає сумніву, що відповідні кошти ніколи не будуть сплачені, — продовжує Махинчук і говорить також про те, як може бути оцінений цей товар у разі, якщо його нових власників усе ж якимсь дивом удасться змусити платити податки: — Замість 98-го або 95-го бензину був, виявляється, 72-й або 68-й. Вигадати можна все що завгодно. Зараз на заводі відбувається звичайна крадіжка». Адвокат підкреслює, що влада фактично створила механізм, який може загрожувати будь-якому українському підприємству. Слідчий свідомо вносить неправосудне, незаконне подання суду. Прокурор його погоджує, а слідчий суддя на підставі цього подання виносить свою постанову. І її не можна оскаржити, хоча очевидно, що на наших очах відбувається несправедливість.

«Хоч би як ми ставилися до тієї чи іншої особи, але вона має право на захист — так сказано в Конституції. Але ми бачимо абсолютно інше. Суд виносить свідомо неправосудні рішення, й ми позбавлені права їх оскаржити», — підкреслює адвокат. Він упевнений, що з часом усі люди, які приймали такі рішення, будуть покарані. «Але хто поверне країні нафту, хто компенсує несплачені податки?» — запитує адвокат.

• Відповідаючи на запитання «Дня», Федур зазначив, що питання про порушення суддею присяги сьогодні, за великим рахунком, немає перед ким ставити. Оскільки є величезна проблема з Вищою радою юстиції. Крім того, постановка цього питання, на думку адвоката, нічого не дає, оскільки цей суддя, схоже, є кваліфікованим фахівцем. «Він не може не розуміти, що він робить, підписуючи таку постанову. Але він, вочевидь, має якісь гарантії. І заяви адвоката про порушення присяги — це для нього взагалі дрібниці. Їх навіть не допустять до розгляду», — упевнений Федур. Він припускає, що слідчий міліції, яка практично отримала від судді право «торгувати» нафтопродуктами й навіть передоручити цю справу оперативним співробітникам, можливо, фахівець з торгівлі. «З днем працівників суду!» — каже після закінчення прес-конференції адвокат. Він стверджує, що судова система в Україні мало чим або нічим узагалі не відрізняється від тієї, що була за злочинного режиму.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати