Перейти до основного вмісту

Крим ставить рекорди:

небувалий урожай зернових і такі самі ціни на м’ясо
25 листопада, 00:00

Листопад — міжсезоння для сельчан і саме час підбивати підсумки... Загалом у республіці зібрано непоганий урожай, «хоча, — як каже голова Ради міністрів Криму Сергій Куніцин, — у нас були й більш вдалі роки».

Сьогодні Крим «підчищає поля», дякувати Богу, осінь видалася сухою та теплою. Головна робота — в рисових чеках. Загалом у республіці треба зібрати врожай із 13,1 тис. га цієї унікальної для України культури. На середину листопада вже скошено понад 12 тис. гектарів рису, що становить 92,7%. Намолочено 51,5 тис. тонн. Середня врожайність «перлового» зерна досягає 42,3 центнера з гектара.

Два останні роки ознаменувалися фактично «революцією» в кукурудзівництві. У 2003 році валовий збір зернової кукурудзи перевищив показник попереднього року в 4,3 разу та становив 6,5 тис. тонн. Цього року зібрали понад 33,5 тис. тонн зерна, тобто уп’ятеро більше, ніж минулого. Врожайність зросла з 29,4 ц/га до 68,3 центнера з гектара. І таке зростання характерне не лише для кукурудзи: цього літа врожай пшениці, наприклад, перевищив торішній удвічі — зібрано 788,6 тисячі тонн, а загальний намолот зерна перевищив 1,2 мільйона тонн, що на 89,7 відсотків більше, ніж минулого року. На елеватори Криму надійшло 21,8 тис. тонн насіння соняшнику.

Із початку торгів сільгосппродукцією нового врожаю, в червні—вересні на Кримській аграрній біржі продано за внутрішніми контрактами 26,8 тисячі тонн зерна на 18,5 мільйона гривень, за зовнішніми контрактами — 48,8 тисячі тонн сільгосппродукції на 4,6 мільйона доларів США...

Інтерес до всіх цих цифр аж ніяк не пустий, адже від запасів зерна прямо залежать ціни на продукти під час цієї зими. За даними Міністерства агропромислового комплексу, сільгосппідприємства автономії на середину листопада зібрали 21,4 тисячі тонн овочів. І хоча це трохи менше, ніж минулого року (на 3—10 відсотків), — перешкодило дощове літо, — але овочі кращої якості, і за належного зберігання до весни вистачить.

А ось виноградарі і садівники Південного берега не мають особливих підстав для радості. Через заморозки цього року на півострові не було врожаю більшості кісточкових. У кризовому станi й виноградарство. Прибирання завершене й усього зібрали 55 тисяч тонн ягід, що на 54,7 відсотка менше, ніж минулого року.

У результаті марочних вин урожаю 2004 року майже не буде, а використання винограду врожаю 2004 року буде можливе лише для виробництва сухих вин.

Переживає складний період і тваринництво. Торішнє зростання виробництва м’яса призвело до значного скорочення поголів’я, а це рано чи пізно позначиться на цінах. Так, за прогнозами генерального директора птахофабрики «Південна-Холдинг» Віталія Верченка, протягом найближчих півроку на Крим чекають два підвищення цін на яйця: в грудні — перед Новим роком і в квітні — перед Великоднем. Зі слів Верченка, ціна на яйця перебуває в прямій залежності від вартості кормів: минулого року через брак кормів сталося зниження поголів’я птиці, а зараз триває процес його відновлення. За даними Мінекономіки України, в жовтні середні роздрібні ціни на яйця в Криму знизилися порівняно з попереднім місяцем на 5,8% — із 3,29 гривні до 3,10 гривні за десяток. Але з 7 жовтня в Криму встановлені граничні роздрібні ціни на куряче яйце — 3,6 гривні.

Особливість тваринництва така, що його нинішній стан визначають чинники, що діяли рік тому. Тому ситуація на ринку м’яса в Криму залишається нестабільною. За прогнозами голови правління компанії «Кримм’ясо» Віктора Павленка, вона стабілізується лише навесні 2005 року.

На думку Віктора Павленка, сьогоднішній дефіцит м’ясної продукції пов’язаний із браком кормів через неврожай минулого року. Через це стрімко скоротилося поголів’я худоби в 2003-му та навесні 2004 року. Цього року, на думку Павленка, ситуація з кормами краща, але вона не може одномоментно вплинути на зростання поголів’я. «Щоб відродити тваринництво, потрібен час, — переживає Павленко. — На свиню — приблизно рік, на корову — 2,5—4 роки». Проте керівник «Кримм’яса» вважає завищеними нинішні роздрібні ціни на м’ясо, навіть iз огляду на дефіцит. За його інформацією, на оптовому ринку яловичина коштує близько 12 гривень за кілограм, свинина — 14 гривень. А ось на роздрібному ринку ціни значно вищі. Свиняча вирізка наближається до 40 гривень за кілограм. Відповідно, ціни на м’ясні вироби, особливо високоякісні — сиров’ялена ковбаса, копченості, м’ясний балик тощо — перевищують межу платоспроможності споживачів — від 45 до 60 гривень за кілограм.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати