Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Куди підуть зовнішні позики

Якщо, звичайно, потраплять до нас
27 січня, 00:00

Із цієї суми планується використати $825,5 млн. на фінансування дефіциту держбюджету та на погашення зовнішнього державного боргу, $520 млн. — на підтримку національної валюти, $713,24 млн. — на фінансування інвестиційних та інституційних проектів, $500 млн. — на закупівлю обладнання, технологій, товарів і послуг за рахунок фінансових джерел, які залучаються за міждержавними угодами.

Як повідомив міністр фінансів України Ігор Мітюков, 1999 року Україна мала б одержати $520 млн. від Міжнародного валютного фонду за програмою EFF, $458,52 млн. — на здійснення 13 інвестиційних проектів зі Світовим банком, $148,72 млн. — від ЄБРР під 8 спільних проектів, $180 млн. — від Євросоюзу, $80 млн. — від уряду Японії, $102,7 млн. — на зовнішньому ринку фінансових позик.

Тим часом деякі проекти вже набувають більш конкретного вигляду. До 1 лютого буде остаточно названо позичальників коштів від Європейського банку реконструкції і розвитку під проект будівництва нафтотерміналу в порту Пiвденний (Одеська обл.) та нафтопроводу Одеса — Броди і під проект установлення 1 мільйона газових лічильників у Дніпропетровській області. Уряд дав доручення визначити таких позичальників відповідним міністерствам і відомствам, повідомляє Інфобанк.

Також до 1 лютого Міненергетики має подати у Світовий банк звіт про аудит національної енергетичної компанії «Укренерго», а також план подальшої реалізації проекту щодо реабілітації гідроелектростанцій в Україні. Це стане підставою для проведення переговорів зі Світовим банком про відновлення співробітництва в рамках його кредитної лінії на розвиток українського ринку електроенергії. Крім того, для виконання умов щодо надання другого траншу Світового банку на перебудову фінансового сектора (обсяг — $110 млн.) Міністерство фінансів має забезпечити 1999 року погашення та обслуговування боргів держави перед колишніми державними банками, а Фонд державного майна має продати державні акції в статутних фондах Промінвестбанку та Укрсоцбанку.

З метою отримання другого траншу позики Світового банку на розвиток підприємств ($200 млн.) ФДМ має завершити підготовку до приватизації трьох підприємств за індивідуальними планами, а також має забезпечити створення нормативно-правової бази, що регулює продаж акцій у бездокументарній формі під час первинного пропонування на ринку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати