Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Київ отримав «атомну» електроенергію

За 30 днів до холодів столиця отримала вирішення частини проблем опалювального сезону
20 вересня, 17:43
ТОГО Ж ДНЯ, КОЛИ У КИЄВІ ПОСТАВИЛИ ПІД НАПРУГУ ВИСОКОВОЛЬТНУ ЛІНІЮ ЕЛЕКТРОПЕРЕДАЧ ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ — ПІДСТАНЦІЯ «КИЇВСЬКА», ПОСОЛ КАНАДИ В УКРАЇНІ РОМАН ВАЩУК ВІДВІДАВ ВИХІДНИЙ ПУНКТ ЦІЄЇ ЛІНІЇ — МІСТО НЕТІШИН, ДЕ РОЗТАШОВАНА ХМЕЛЬНИЦЬКА АЕС / ФОТО З САЙТА XAEC.ORG.UA

В понеділок у Києві тривала прес-конференція під назвою «30 днів до холодів. Старі проблеми нового опалювального сезону». Чи знали її організатори, що цього ж дня багато з цих проблем матимуть вирішення? Не буде перебільшенням сказати, що цей понеділок став днем, який кардинально змінив ситуацію в енергетиці нашої столиці та Київської області. Зростаючі потреби споживачів тут завжди випереджали можливості електрогенеруючих підприємств. Тепер цьому покладено край. У столицю й область прийшла електроенергія, вироблена на Рівненській і Хмельницькій атомних станціях, яка раніше не мала виходу в енергодефіцитний центр країни.

А зв’язала ХАЕС і Київ, а вірніше розташовану за 50 кілометрів від нього підстанцію «Київська», повітряна лінія 750 кВ завдовжки в 130 кілометрів. Голова  замовника будівництва — НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук — зауважує, що його реалізація  є найбільш масштабним досягненням загальнодержавного значення  у сфері передачі електричної енергії за роки незалежності. Цифри, які він наводить, супроводжуючи відео- і фотокадри, вражають. На лінії змонтовано майже вісім тисяч опор загальною вагою близько восьми тисяч тонн. Загальний обсяг залізобетонних конструкцій, що є основами для цих опор, перевищує 10 тисяч кубометрів. На лінії використано понад 1,9 тисячі кілометрів дротів. За словами Ковальчука, загальна площа земельних ділянок, які довелося за допомогою місцевих рад викупляти у власників, перевищує 403 гектари.

Проект фінансувався Європейським банком реконструкції і розвитку та Європейським інвестиційним банком, а також НЕК «Укренерго» і за рахунок коштів бюджету України. Будівництво лінії почалося чотири роки тому. Його вели компанії Kalpataru Power Transmission (Індія) та Dalekovod d.d. (Хорватія). За даними Ковальчука, трудомісткість реалізації проекту перевищила 2,5 мільйона людино-годин. Контракти з компаніями укладалися на підставі проведених  2011 року відкритих міжнародних конкурсних торгів.

У результаті Київ отримає один мільйон кіловат електричної потужності. Фінальна стадія проекту, запевнив Ковальчук, запланована на майбутній рік.  Ще дві лінії по 750 кВ з’єднають Київ з атомними станціями. Фінансують проект ті ж банки.

«Цей проект не лише покращує стан високовольтної електромережі України, але також позитивно вплине на ситуацію в економіці України, — говорить старший банкір ЄБРР Ольга Єрьоміна, в чиї обов’язки входив контроль з боку інвестора за ходом будівельно-монтажних робіт. — Коли ми починали роботу над цим проектом, ми розуміли, наскільки він важливий. Він підвищує незалежність України від імпорту палива, покращує стабільність енергосистеми. Завдяки цій лінії зможуть працювати на всі 100% потужностей Рівненська та Хмельницька атомні станції. А тепер ми ще і зрозуміли, що цей проект дозволить енергетиці України успішно проходити осінньо-зимовий максимум споживання електроенергії». «Значущість цього проекту з часом лише виросла», — робить висновок представник ЄБРР.

«Безпосереднє з’єднання атомних станцій і центру нашої держави, — наголошує віце-прем’єр-міністр України Володимир Кистіон, — підвищить надійність, стабільність, відкриє нові можливості для української енергетики. Для столиці й області — це нові можливості розвитку територій, створення нових виробничих потужностей, розвиток соціальної інфраструктури, а це, відповідно, і надходження податків до столичних бюджетів і бюджету держави». «Коли в настільки складні для країни часи такі об’єкти вводять в експлуатацію, — продовжує Кистіон, — це яскравий приклад того, що держава живе, розвивається, будує своє майбутнє».

У кулуарах події журналісти розпитували про майбутнє главу Міненерговугілля Ігоря Насалика. Відповідав він у відверто оптимістичному ключі. Зауважив, позитивне значення для ситуації в енергетиці та в економіці в цілому вводу в експлуатацію лінії електропередач від Хмельницької АЕС до Києва. Завдяки цьому, зокрема, з’являється можливість понизити навантаження на Трипільську ТЕС, яка працює на вугіллі, яке потрібно завозити або з окупованих районів  Донбасу, або з-за кордону.  Щодо цього він засвідчив, що енергетика в результаті стає більш прогнозованою.

«Ми до 5 жовтня вперше надамо енергобаланс на 2017 рік. Незабаром ми здивуємо громадян», — інтригував міністр. Він нагадав, що енергетичний баланс є підставою для подальшого розрахунку цін і тарифів Національною комісією, регулюючої сфери енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ). «Можливо, на мене образиться Дмитро Вовк (голова НКРЕК), але ми розглядаємо питання, щоб у лютому-квітні наступного року провести істотне зниження цін на електроенергію», — спрогнозував міністр, не дивлячись на те, що раніше НКРЕКУ ухвалив рішення, яке передбачає навесні 2017 року ще одне підвищення тарифів на електроенергію для населення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати