Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Маріонетковий» директор НАБ навряд чи влаштує МВФ»

Експерт: «Влада ніяк не може впоратися з однією із ключових вимог донора: розпочати боротьбу з ТОП-корупцією»
12 березня, 11:51

Міжнародний валютний фонд здійснює щоквартальний перегляд Програми щодо виконання Україною обов’язкових вимог, закріплених у меморандумі, за результатами якого ухвалює рішення про надання наступного траншу. Починаючи з вересня 2014 року, відповідно до офіційного звіту МВФ та меморандуму між Україною та МВФ, однією з умов здійснення повної фінансової підтримки реформ України є створення незалежного Антикорупційного бюро. Причому Україна взяла на себе обов’язок гарантувати операційну та інституційну незалежність НАБУ від будь-яких зовнішніх впливів. У меморандумі зазначається, що таку незалежність мають втілити в життя через «відповідні процедури призначення директора; чітко встановлені строки його звільнення з посади; право самостійно формувати команду» тощо.

«Умови щодо незалежності та автономії нового правоохоронного органу, покликаного боротися з високопосадовими корупціонерами, і досі лишаються ключовими для МФВ», — говорить голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

За словами Шабуніна, зареєстрований 5 березня у ВРУ народними депутатами «Блоку Петра Порошенко» і «Народного фронту» — Олександром Грановським, Олексієм Мушаком та Михайлом Хмелем — законопроект №2339, який знімає обмеження по віку для кандидата на посаду директора НАБ, покликаний загальмувати процес створення цього органу. «Ми вже були свідками того, як руками депутатів перші особи держави намагалися послабити незалежність Бюро. На фінішній прямій конкурсу в парламенті з’являється законопроект, який, по суті, продовжує конкурс та спонукає до участі в ньому нових претендентів на посаду директора. Зміна правил гри у фіналі — є абсолютно неприйнятною для міжнародних партнерів, і причина тут може бути одна — влада будь-якою ціною намагається отримати лояльного до себе директора Антикорупційного органу. Навряд чи такий сценарій буде фінансуватися коштами платників податків ЄС або Сполучених Штатів», — підсумовує Шабунін.

Нагадаємо, 6 березня конкурсна комісія з відбору директора Антикорупційного бюро обрала чотирьох кандидатів, трьох із яких, за результатами спеціальної перевірки, пропонуватимуть Президенту на вибір для затвердження на посаді. Це — Яків Варічев, Микола Сірий (в обох — по 5 голосів), Артем Ситник (6 голосів) і депутат від БПП Віктор Чумак (7 голосів).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати