Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Митницю приєднають до системи обміну інформацією про вантажі

Ілля Несходовський: «Це дозволить простіше і швидше розмитнювати товар»
05 серпня, 11:35
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Днями вітчизняна митниця стала на крок ближче до світових стандартів. Як повідомили вчора в прес-службі Державної фіскальної служби України, голова ДФС Роман Насіров підписав угоду із Всесвітньою митною організацією про використання програми ВМО щодо збору, зберігання та обміну інформацією про вантажі (WCO CTS). Від ВМО угоду підписано головою адміністрації паном Р. МакДонахом.

WCO CTS — Cargo Targeting System — це розроблений ВМО програмно-інформаційний комплекс, який застосовується митними органами для отримання попередньої інформації від морських ліній та її подальшого використання для аналізу ризиків.

«Для ДФС упровадження зазначеної системи фінансуватиметься урядом США в рамках Програми експортного контролю та безпеки кордонів. Подальша підтримка системи буде безоплатною», — йдеться у повідомленні прес-служби.

Нагадаємо, Кабмін створив робочу групу із залучення міжнародних компаній до реформи митниці. Очолить робочу групу глава Мінфіну Наталя Яресько, її заступником буде голова Державної фіскальної служби Роман Насиров. Також до складу робочої групи увійдуть їхні заступники, а також заступники міністрів економіки, закордонних справ, юстиції, народні депутати та міжнародні експерти (за згодою). Як повідомлялося раніше, Закарпатська, Львівська, Волинська та Чернівецька митниці будуть передані в управління британської компанії.

Ілля НЕСХОДОВСЬКИЙ, головний експерт групи «Податкова реформа «Реанімаційний пакет реформ»:

— Оскільки прем’єр-міністр Арсеній Яценюк віддав митницю в концесію, компанії, які прийшли, одразу хочуть підключитися до міжнародних систем, з якими вони працюють. Тому, думаю, й активізувався цей процес.

До того ж сьогодні багато європейських країн підключено до цієї системи. Це нам дасть можливість ще до надходження вантажів мати інформацію про те, який саме вантаж надходить, яка його вартість. У подальшому, це дозволить митникам простіше і швидше розмитнювати товар. Адже вся інформація буде в базі, оскільки ми підключені до системи. І вже потім, на основі цієї інформації можна швидше оформлювати всі необхідні митні документи. Тому це, звичайно, величезний плюс.

Точно сказати, на скільки це скоротить час на оформлення документів — складно. Адже у деяких компаній розмитнення інколи триває кілька днів, у деяких — близько місяця.

Варто зазначити: той факт, що уряд США в рамках Програми експортного контролю та безпеки кордонів фінансує цей проект, не означає, що Америка дістане доступ до наших митниць чи інформації, яка міститься в цих базах. Це, наприклад, якщо вам хтось оплатив користування телефоном не означає, що він тепер його контролюватиме.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати