Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На відпочинок — із сонячними панелями

Під Києвом відбувся енергетичний кемпінг
29 серпня, 11:32
ВАЛЕНТИН МИХАЙЛОВИЧ ГЕРБШТЕЙН, 75 РОКІВ, ВЕТЕРАН ПЕРШОГО В РАДЯНСЬКОМУ СОЮЗІ КЛУБУ САМОРОБНИХ АВТО «АВТОСАМ», УКРАЇНСЬКОГО «ЕЛЕКТРОАВТОСАМ»

Цими вихідними під Києвом розгорнули незвичне наметове містечко — посеред лугу були не лише власне намети, а й справжній конференц-зал із звуко- та відеоапаратурою. Її живили поставлені тут же сонячні панелі. Таким чином організатори кемпінгу прагнуть продемонструвати, як відновлювальна енергетика відкриває людям нові горизонти. А молодим ентузіастам і винахідникам, які є учасниками кемпінгу, — ставить нові виклики.

«Люди, які створюють якісь енергетичні рішення, енергетичні хакери, як ми їх називаємо, вони збираються разом й кажуть: дивіться, в мене є така класна штука, але бракує цього. А в мене є ось така класна штука, але бракує цього. Підкажіть мені, допоможіть, давайте зробимо щось разом», — розповідає принципи проекту його організатор Роман Зінченко.

ОДНІЄЮ З ЦІКАВИНОК, ЯКІ БУЛО ПРЕЗЕНТОВАНО НА ЕНЕРГЕТИЧНОМУ КЕМПІНГУ, СТАВ КОНЦЕНТРАТОР СОНЯЧНОГО ПРОМІННЯ, ЗА ДОПОМОГОЮ ЯКОГО МОЖНА ПРИГОТУВАТИ ПОПОЇСТИ БЕЗ ГАЗУ, ЕЛЕКТРИКИ ЧИ ДРОВ ПРОСТО ПОСЕРЕД ПОЛЯ
 

Один із таких енергетичних хакерів — Євген. Він придумав мікроінвектор — невеличкий пристрій, який дозволяє успішно приєднувати до домашньої електромережі навіть одну сонячну панель. Тоді як зазвичай підключення вимагає наявності мінімум десятка панелей. Як запевняє винахідник, схожі пристрої вже є й за кордоном, утім, не такі успішні.

Те, що є за кордоном, воно дорожче, не таке ефективне. Та й за розмірами велике, — каже Сбойчаков. — Те ж, що я зробив — менше, ефективніше й дешевше».

До альтернативних технологій так звані енергетичні хакери залучають й молоде покоління. Адже більшість із пристроїв, що використовує енергію сонця, може завжди стати в нагоді. Як, наприклад, концентратор сонячного проміння, за допомогою якого можна зготувати попоїсти без газу, електрики чи дров прямо посеред поля.

«Дуже класна штука, ніколи раніше не готувала на сонці. Воно дійсно шкварчить, дійсно працює, — ділиться своїми враженнями від концентратора учасниця енергетичного кемпінгу Ганна. — Сонце дуже сильне, мені здається, що майже миттєво почало шкварчати. Дві хвилини — і в нас готовий смачний хліб».

НАЙКРАЩИХ «ЕНЕРГЕТИЧНИХ ХАКЕРІВ» НАГОРОДИЛИ ГРОШОВИМИ ПРИЗАМИ. ЗА 1-е МІСЦЕ — 5 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ

Сучасний такий пристрій у продажу коштує тисячі доларів. Утім, як наголошують винахідники, при бажанні його, як і багато інших, можна зробити й власноруч. З цією метою ентузіасти планують створити так званий енергетичний торент, де можна буде безкоштовно скачати креслення потрібної установки.

«Це те, що ви можете зробити самому, це народна енергетика. Можете завантажити креслення з Інтернету й зробити установку для спалювання біомаси, установку для отримування енергії з сонячного проміння. Тобто це такий енергетичний конструктор, який кожен може завантажити сам і зробити, або в когось замовити», — розповідає організатор кемпінгу й автор енергетичного торенту Андрій Зінченко.

Як переконує Андрій, автори пристроїв, що використовують відновлювальну енергетику, активно діляться своїм надбанням з народом. При чому як українські, так і іноземні. Адже подібні торент-проекти за кордоном якраз набувають популярності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати