Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Новий генпрокурор не показав результату

За рік після Майдану Україна посіла 142-ге місце в Індексі рівня корупції
04 грудня, 12:52

Україна залишається серед найкорумпованих країн світу. Про це свідчать дані нового Індексу сприйняття корупції-2014, який розраховує неурядова міжнародна організація Transparency International. У цьому рейтингу Україна посіла 142-ге місце зі 175-ти, набравши 20 балів зі 100. Більше двох третин з 175 країн набрали в Індексі менше 50 балів. Найменш корумпована країна світу — Данія (з 92 балами). До числа не корумпованих входять Нова Зеландія, Фінляндія, Швеція і Норвегія. Росія — 136-та. Найвищий рівень хабарництва зафіксовано в Афганістані, Судані, КНДР і Сомалі.

«Україна вкотре опинилася на одному щаблі з Угандою і Коморськими островами як одна з найбільш корумпованих країн світу», — сказано у звіті організації. Ці результати, на думку міжнародної антикорупційної спільноти, викликані малопомітним кроком у руйнуванні корупційних схем, отриманих у спадок від всіх правлячих режимів часів незалежності України. Адже, незважаючи на «зміну фасаду», Україна продовжує тупцювати на місці. Нещодавно прийняті закони поки не дали відчутних результатів в антикорупційній боротьбі.

«Антикорупційні закони, прийняті 14 жовтня 2014, заклали тільки основу, фундамент для змін. Якою ж буде справжня реформа — покажуть найближчі події. Причому вже відразу в грудні. Новий уряд країни спільно з новим парламентом повинні попрацювати над бюджетом країни на 2015 рік. І знайдуться в ньому гроші на Антикорупційне бюро або електронну систему всіх декларацій чиновників — питання досі відкрите», — говорить виконавчий директор українського представництва Transparency International Олексій Хмара. На його думку, змінити ситуацію може тільки прозорий підбір персоналу нових антикорупційних органів, покарання всіх причетних до корупційних схем, невтручання в роботу борців з корупцією.

Чому за рік після майдану не відбулося зрушень в боротьбі з корупцією? І чи намічаються зміни зараз? Про це «День» запитав виконавчого директора «Центру протидії корупції» Дарину КАЛЕНЮК:

— Індекс оцінює сприйняття рівня корупції населенням конкретної країни і враховує дані інших рейтингів. Тому його дані свідчать, в першу чергу, що самі українці не відчувають позитивних змін. Чому? Антикорупційні закони прийняли, але це тільки початок антикорупційної реформи, інструменти для неї. Сама реформа залежатиме від того чи з’явиться дійсно незалежне Антикорупційне бюро, не підконтрольне ні Президенту, ні КМУ, ні Раді. Якщо його голові вдасться організувати роботу своїх співробітників так, що вони передаватимуть інформацію по міністрах-хабарниках та їх замах у суди, то Україна на кілька десятків підніметься в цьому Індексі. Наразі люди не відчувають реальної боротьби з корупцією. Немає гучних справ. В останній рік не було достатньо політичної волі, яка б переросла в реальну боротьбу з корупцією. Не було масової атаки відповідних державних органів на корупцію в вищих ешелонах влади. Хоча такі органи є — прокуратура і генпрокуратура. Наразі великі сумніви, що влада вкладеться у терміни створення Антикорупційного бюро. Президент, парламент та КМУ обрані, але комісія з проведення конкурсу на відбір голови Антикорупційного бюро ще й досі не створена. Чому? 24 січня 2015 року має запрацювати цей орган, а робота з його формуванню ще навіть не розпочалася. Вже спізнюємося з термінами створенням Антикорупційного бюро і великі шанси проґавити його своєчасний запуск.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати