Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пакетна «таємниця»

Київський апеляційний господарський суд ухвалив рішення у справі НЗФ
27 липня, 00:00

Київський апеляційний господарський суд у вівторок ухвалив рішення за апеляціями Генеральної прокуратури та Кабінету Міністрів, які оскаржили червневе рішення Печерського райсуду про законність купівлі промислово-фінансовим консорціумом «Придніпров’я» контрольного пакета акцій Нікопольського заводу феросплавів.

Суд задовольнив апеляційні скарги Генпрокуратури та Кабміну, відмінив рішення районного суду та постановив передати пакет акцій (50%+1), що належав «Придніпров’ю», в розпорядження Фонду державного майна України.

Під час слухань захист ПФК «Придніпров’я» вказував на численні порушення, допущені судом у ході слухань, і на його очевидну упередженість. Одразу після закінчення судових слухань адвокат консорціуму «Придніпров’я» Сергій Власенко звернув увагу на порушення, допущені судом при ухваленні рішення: «Суд оголосив перерву. У ході перерви суд отримав пакет із невідомим вмістом.

Після перерви суд просто почав зачитувати рішення, при цьому не було жодних дебатів, сторонам навіть не дали заявити свої пояснення», — заявив Власенко. Крім того, за словами адвоката, суд не дав заявити прохання ні захисту «Придніпров’я», ні представникам трудового колективу НЗФ.

Останній мав намір просити суд залучити до процесу як третю сторону свого представника — «Раду з соціального партнерства НЗФ». «Колектив заводу стурбований численними судовими процесами, які стосуються ВАТ «НЗФ» і перешкоджають його нормальній роботі», — йшлося в колективній заяві працівників підприємства. Проте суд не тільки не прийняв клопотання до розгляду, але навіть відмовив делегатам трудового колективу в присутності на засіданні. Унаслідок цього делегація колективу влаштувала під будівлею суду імпровізований пікет. На плакатах зазначалося: «Пустіть нас до залу суду!», «Геть корупцію із судів!», «Вимага ємо відводу судді!», «Ні «приватному» правосуддю»!

Дізнатися, що, власне, відбувалося в суді, було складно — жоден телеканал на засідання допущений не був. «Суд порушує норми процесуального кодексу тільки тому, що на засіданні не присутнє телебачення. Якби на засіданні були телекамери, він би не міг чинити таке свавілля», — прокоментував Власенко.

Крім того, на саму судову ухвалу про арешт акцій НЗФ була подана касаційна скарга до Вищого господарського суду, а на адресу його голови (точніше — виконувача обов’язків) Миколи Хондуріна було заявлене прохання про передачу справи на розгляд у будь-який інший апеляційний Господарський суд України.

Визнавши цю заяву обґрунтованою, Хондурін надіслав на адресу Київського апеляційного госпсуду листа із вимогою негайно передати матеріали справи до Вищого господарського суду. Згідно з процесуальними нормами, ця вимога мала бути беззаперечно виконана. Проте господарський суд цього листа до уваги не взяв і продовжив своє засідання «до переможного кінця».

Квапливість, із якою відбувався розгляд справи, пояснюється, на думку експертів, досить просто — наприкінці червня найбільші акціонери російських компаній «Ренова» і «ЄвразХолдинг» домовилися створити спільне підприємство з метою придбання 73% акцій НЗФ — у тому числі й 50%, що належали «Придніпров’ю». Судові рішення явно були покликані запобігти цій угоді. А головним її противником (а також, на думку адвокатів «Придніпров’я», справжнім ініціатором судових розглядів) виступає промислово-фінансова група «Приват», що контролює два інші українські феросплавні заводи — Стаханівський і Запорізький, а також обидва гірничо-збагачувальні комбінати, що постачають сировину для виробництва феросплавів. Для досягнення абсолютної монополії в галузі групі бракувало лише НЗФ, проте приватизаційний конкурс вона програла. На 28 липня міноритарними акціонерами на чолі з КБ «ПриватБанк» призначені загальні збори акціонерів ВАТ «НЗФ», на яких буде здійснена спроба зміни керівництва заводу. Ці збори організовані на основі реєстру, наданого ТОВ «Славутич-Реєстратор». Нагадаємо, що ще в 2004 році Верховний Суд України підтвердив рішення нижчих судів про розрив договору на ведення реєстру між ТОВ «Славутич-Реєстратор» і ВАТ «НЗФ». А 14 липня ДКЦПФР ухвалила рішення про притягнення ТОВ «Славутич-Реєстратор» до відповідальності за незаконне ведення подвійного реєстру ВАТ «НЗФ».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати