Перейти до основного вмісту

Перемога з пересторогами

На Вінниччині зібрали рекордний врожай цукрових буряків
31 жовтня, 00:00

В цьому році у Вінницькій області, яку недарма називають «цукровим Донбасом», зібрали на 30 тисяч тонн цукрових буряків більше, ніж торік і тим самим досягли найвищої врожайності за останні 16 років — 2670 тисяч тонн. Цим вінничани законно пишаються. До кінця сезону область планує зібрати 300 тисяч тонн солодкого коренеплоду. У зв’язку з цукровим рекордом голова облдержадміністрації Олександр Домбровський запросив журналістів побачити на власні очі процеси збирання цукрових буряків і їхньої переробки на цукровому заводі.

Свою подорож «цукровою Вінниччиною» журналісти розпочали з села Мала Клітинка, де повним ходом йшло збирання. Робітники сільськогосподарського фермерського господарства «Рікон» копали, перебирали і підраховували зібраний урожай. Тож гості весь час ходили навколо бурякових гір і дивувалися витривалості збирачів, які видавали «на гора» біле золото не тільки за допомогою механізмів, а й, головним чином, за участі звичайнісіньких дуже натружених жіночих рук. Це на їхній рахунок слід веднести слова губернатора Олександра Домбровського: «На сьогодні майже весь урожай зібрано, на полях залишилося лише близько десяти відсотків». «Невдовзі їх також переправлять на цукрові заводи», — запевнив губернатор журналістів.

А збирати цієї осені буряки було нелегко — суха земля важко піддавалася техніці. Зате важкі умови збирання «підсолодили» самі коренеплоди (експерти ще кілька років тому помітили, що за сухої погоди буряки солодшають, за негоди —цукристість знижується) — показник цукристості сягнув позначки 17,2 відсотка. І тільки вже на днях, коли більшу частину урожаю зібрали, почало дощити.

Та зібрати — це ще півсправи, адже не менш важливо вчасно і якісно переробити корені. Кожен день «простою» заводу додає переробникам додаткових клопотів, адже буряки — це специфічний продукт, а його переробка — трудомістка і енергозатратна.

Отже, після ознайомлення з процесом збирання буряків, журналісти вирушили на Бродецький цукровий завод, аби мати повне уявлення щодо всього циклу поле — збирання врожаю — переробка на заводі — цукор. Цікаво, що нині, окрім найпотужнішого — Бродецького роботу відновили ще два цукрові заводи —Махаринецький та Кирнасівський. Всього ж у області їх працює 21. Вони вже прийняли 2138 тонн буряку і переробили майже 65% цієї сировини. На сьогодні область дала Україні 158 тисяч тонн цукру.

Рекорди рекордами, а реальне життя розставляє все по місцях. Якщо збільшення врожаю стане тенденцією, тоді вінницькі аграрії впритул підійдуть до проблеми збуту. «Якщо ми не вирішимо питання з ринком збуту для сировини, доведеться знижувати собівартість цукру за рахунок заробітної плати, чого б дуже не хотілося», — зробив неприємний прогноз Домбровський.

Крім того, в умовах високої врожайності цукрових буряків Вінниччина особливо остерігається нової експансії цукрової тростини. Губернатор зазначає, що керівництво області робитиме усе можливе, аби не допустити її на цукрові заводи.

ДО РЕЧІ

Національна асоціація цукровиробників України «Укрцукор» просить Верховну Раду не підтримувати внесені на її розгляд урядом законопроекти про зміну механізму державного регулювання ринку цукру. Передбачається скасувати квоту «В» (поставка цукру за міжнародними договорами) та «С» (реалізація цукру виключно за межі країни), а також обов’язковий вивіз з України цукру, зробленого з імпортної сировини. Крім того, за даними асоціації, готується до внесення на розгляд парламенту законопроект «Про встановлення тарифної квоти на ввезення до України цукру-сирцю з тростини».

Як підкреслюють фахівці, ці документи розроблено без урахування позиції виробників цукру, які «принципово їх не підтримують». В асоціації вважають, що запропоновані зміни стануть згубними для вітчизняної цукробурякової галузі, оскільки вони спровокують невизначеність, обмежать перспективи розвитку господарств та підприємств, формування експортних ресурсів цукру та забезпечення міжурядових угод щодо його поставок.

На думку НАСУ, зараз економічно невиправдано ставити питання про ввезення цукру-сирцю до України, оскільки вітчизняні потужності з виробництва цукру вдвічі перевищують потреби внутрішнього ринку, а також виникла проблема перевиробництва вітчизняного бурякового цукру.

Позиція Мінекономіки, яке запропонувало скасувати названі квоти, виходить із того, що вони не знайшли свого практичного застосування минулого року. На цей рік НАСУ «Укрцукор» прогнозує виробництво цукру з буряка урожаю 2006 року на рівні понад 2,1 мільйона тонн, що є рекордним за останні кілька років і перевищує внутрішню потребу, яка, за різними оцінками, становить 1,8—2 мільйони тонн.

Дещо інакше дивляться на проблему цукрового перевиробництва в Міністерстві аграрної політики. Воно ініціює виділення з державного бюджету цього року 470 мільйонів гривень на закупівлю Аграрним фондом 155 тисяч тонн бурякового цукру. Як повідомив на засіданні парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин заступник міністра Юрій Лузан, Аграрний фонд закуповуватиме цукор для закладки в державний продовольчий резерв з метою попередження можливих цінових коливань на внутрішньому ринку. Він також розповів, що Мінагрополітики запропонувало збільшити на 430 мільйонів гривень витрати держбюджету на часткову компенсацію ставок кредитів, залучених аграріями.

Delimiter 468x90 ad place

Новини партнерів:

slide 7 to 10 of 8

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати