«Під прицілом» незалежного аудиту
Лише п’ять українських виробників ковбас, сосисок та напівфабрикатів довели безпечність своєї продукції.
Закінчив свою роботу незалежний аудит якості й безпеки м’яса та м’ясопродуктів. Як показала експертиза, споживач упевнено може купувати ковбаси, сосиски та напівфабрикати п’яти українських виробників. Продукція решти підприємств, яка представлена на українському ринку, аудиторами не вивчалась, зауважив «Дню» директор Інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривець. «Ми надіслали листи-запити 20 найбільшим українським виробникам м’ясопродуктів та напівфабрикатів. Відгукнулись на наше звернення та не побоялися впустити до себе незалежного аудитора лише п’ять із них», — розповів він. Звичайно, каже Чорнобривець, було б некоректно стверджувати, що продукція тих 15-ти, які відмовились, небезпечна й неякісна, але вже сам факт відмови від експертизи — недобрий дзвіночок. «П’ятірку виробників, що пройшли наш аудит, можна твердо назвати лідерами, — коментує Чорнобривець. — Але на ринку існує безліч інших підприємств. Що вони щодня відправляють на полиці магазинів під виглядом ковбаси, ми не знаємо, але тепер кожен споживач, який купує ковбасу та напівфабрикати, знає п’ять імен, яким можна довіряти. Купуючи продукцію інших виробників, людина має усвідомити — відповідальність за наслідки її споживання лежить тільки на ній самій».
До п’ятірки підприємств, які пройшли добровільний аудит якості та довели безпечність своєї продукції, ввійшли Миронівський м’ясопереробний завод (ТМ «Легко!», м. Миронівка), ВАТ «Кременчукм’ясо» (м. Кременчук, ТМ «Фарро»), МК «Ювілейний» (Дніпропетровська обл.), М’ясопереробний завод «Дружба народів» (ТМ «Дружба народів», Крим) та МК «Ятрань» (м. Кіровоград).
Незалежний аудит м’яса та м’ясопродуктів стартував 13 жовтня. Протягом двох місяців експерти перевіряли м’ясопереробні підприємства, які добровільно зголосилися пройти перевірку. Аудитори перевіряли весь технологічний ланцюг переробки м’яса на підприємстві. Аналізували продукцію від сировини до упаковки на патогенні бактерії — кишкову паличку, сальмонелу, стафілокок та інші, на органолептичні показники. Окремо перевіряли воду, що використовується у виробництві. Значну увагу експерти приділяли «людському чиннику», тому брали аналізи з рук та одягу у співробітників, які безпосередньо контактують із кінцевою продукцією, повідомляє Чорнобривець. Контролювався й рівень загальної чистоти виробництва.
До складу експертної групи, що робила перевірку м’яса, ввійшли представники Міністерства охорони здоров’я, Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів (Держспоживстандарт), Державної санітарно-епідеміологічної служби, Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, Укрметртестстандарту, Інституту екогігієни й токсикології ім. Л. І. Mедведя, Технологічного інституту молока і м’яса, УкрНДІ «Ресурс».
«Мета проекту — показати українським споживачам безпечні й небезпечні, корисні та шкідливі м’ясні продукти та змусити виробників задуматись і вжити заходів щодо вдосконалення системи контролю за якістю, — розповів директор Державного науково-дослідного центру з проблем гігієни харчування МОЗ України, головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець. — Ми підтримуємо цей проект, тому що завдання держави — захистити здоров’я свого громадянина від неякісної продукції. Краще запобігти проблемі, ніж потім лікувати сотні людей та карати несумлінних виробників».
Нагадаємо, питання якості м’ясної продукції останнім часом стоїть в Україні надзвичайно гостро. Результати нещодавньої контрольної закупки продуктів, що була здійснена Держспоживінспекцією, виявили, що з 20 перевірених зразків жоден не відповідає стандартам якості. Це викликало обурення у прем’єр-міністра України Миколи Азарова. Він заявив: «Держава розробляє та затверджує стандарти якості, що відповідають європейським, а виробники елементарно дурять споживача, змінюючи склад продукту. І ці ж виробники прагнуть потрапити в Євросоюз? Вони прагнуть підтримки держави? Це неприпустимо та цинічно». Тому Азаров під час свого виступу на засіданні об’єднавчого з’їзду Федерації роботодавців звернувся до бізнесменів із пропозицією бути дійсно діловими партнерами держави й не змушувати її розмахувати палицею над головами недобросовісних виробників, передає кореспондент УНН.
За словами заступника Директора департаменту контролю якості медичних послуг, регуляторної політики та санітарно-епідемічного добробуту, начальника управління громадського здоров’я та санітарно-епідемічного добробуту населення Міністерства охорони здоров’я України Алли Григоренко, лише за 9 місяців поточного року санітарно-епідеміологічною службою було вилучено з продажу більше 25 тонн м’ясної продукції через її невідповідність державним стандартам. «Саме тому цей проект дасть змогу показати кінцевому споживачу, яку продукцію варто споживати, а яку — ні», — підкреслила важливість незалежного аудиту експерт.
Організатори аудиту якості та безпеки м’яса та м’ясопродуктів планують продовжити перевірки вже наступного року, зокрема, «під приціл» 2012 року, за словами Чорнобривця, потраплять не лише виробники м’ясної продукції, а й магазини, де вона реалізується. Також експерти обіцяють, що можуть удруге завітати до тих, хто вже пройшов перевірку. Приводом для таких візитів може стати, скажімо, скарга споживача.