Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Реверс «у кредит»

Зростання ціни на російський газ до 400 доларів знову відкриває перед Україною можливість поновлення поставок газу з ЄС, але...
25 березня, 09:51
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

На такі цілі Україна 2014 року планує витратити близько одного мільярда долларів кредитних коштів Євросоюзу. Це дозволить закупити Україні до 2,5 млрд. куб. м. газу за середньою ціною 380-400 дол. за 1000 куб. м. Очікувано, що такою ж буде середня ціна і на російський газ (400 дол.), що практично нівелює економічний ефект від закупівлі газу в ЄС на противагу російському газу.

В принципі, нічого нового. Раніше Україна брала кредити в Росії для купівлі газу у «Газпрому». Зараз буде брати кредити в ЄС для закупки газу в європейських енергокомпаній.

Враховуючи, що цінова політика на спотовому ринку торгівлі газу практично не змінилася в ЄС, то очікувати зниження ціни ексклюзивно для України при мінімальних обсягах закупівлі газу — марно.

Слова Яценюка: «Якщо ми доб’ємося того, щоб реверс таки відбувся, то ціна європейського газу буде на 100—150 доларів дешевше, ніж ціна російського», — нагадують «шапкозакидацькі» заяви попередньої влади про десятки мільярдів кубометрів газу, які замінять російський газ. Але, як відомо, у 2013 вдалося купити у ЄС лише 1,9 млрд куб. м. Це і так був дуже хороший результат, якщо врахувати, що максимально через Польщу, Угорщину і Румунію можна отримати до 5 млрд куб. м газу.

Різниця в 100—150 доларів, яку озвучив прем’єр-міністр, можлива лише у випадку, коли Україна погодиться з Росією у питанні денонсації «харківських угод». Таким чином, Україна визнає Крим російською територією і відмовиться від стадоларової знижки на газ. У такому випадку, ціна газу буде дійсно 500 дол. і різниця європейського і російського газу складе 100 доларів.

Але в такому випадку на Україні зароблять двічі.

Не докладаючи зусиль, щоб домовитися з «Газпромом», Україна подарує можливість ЄС заробити двічі. Перший раз, коли Україна візьме кредити, які потрібно буде віддавати. Другий — коли Україна закупить той же російський газ у посередників із Німеччини чи інших країн.

2013 року європейські компанії отримали від поставок Україні реверсного газу 800 млн. дол. Ці гроші фактично не отримав «Газпром». Приблизно таку ж суму російська монополія не отримає від України і в 2014 році.

Цього року Україна може розраховувати теж не більше, ніж на 2 млрд. куб. м європейського газу. На більше можна розраховувати виключно після домовленостей зі Словаччиною і російським « Газпромом». Але поки в Україні немає ключа від словацької газової «хвіртки».

Безумовно, потрібно вітати, підтримувати і реалізовувати реверсні проекти, які робили в Україні і в 2012, і в 2013 роках. Але в той же час диверсифікація газопостачань не повинна проводиться виключно як протистояння з «Газпромом», що тільки погіршить важкі відносини з Росією.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати