Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Роман Шпек: "Треба догодити собі, своїм родинам і країні"

15 липня, 00:00

Рік тому Президент України підписав указ про створення Національного агентства України з реконструкції і розвитку. Його головою був призначений екс-міністр економіки Роман Шпек.

Серед проектів, де НАУРР бере участь, Роман Шпек у ході "святкової" зустрічі з пресою назвав завершення реконструкції Бориспільського аеропорту, створення СП з виробництва комбайнів на Херсонському заводі, інвестиційні проекти Світового і Європейського банків з реабілітації теплових станцій. Сумарний обсяг цих інвестицій - понад півмільярда доларів США.

Вільних грошей у світі набагато більше, ніж ті $40 млрд., які необхідні для піднесення української економіки. Активна робота на міжнародних фондових ринках, залучення великих міждержавних і приватних інвестицій і готовність вміло розпорядитися залученими коштами - ось три складових динамічного піднесення країни.

Філософія, якої дотримується Роман Шпек, досить проста: "Ми вступили в конкурентну боротьбу за гроші, які є на світових ринках. Але як ми можемо досягти успіху, якщо щороку змінюємо закони про іноземні інвестиції, режим торгівлі? Сьогодні треба говорити не про необхідність отримання $40 мільярдів, а про ті проекти, реалізація яких створить нові робочі місця і стане тим локомотивом, що почне витягувати економіку".

Активну боротьбу за гроші на світових ринках керівництво НАУРР пов'язує з роботою з випуску облігацій зовнішньої позики - євробондів і самурай-бондів. Передбачається, що процес їхнього розміщення почнеться прийдешньої осені. На сьогодні Дойче-Банк погодився стати лідер-менеджером з розміщення перших, а японська компанія Намура-Інтернешнл - других. Розміщення бондів терміном на три роки, за словами Р. Шпека, дасть можливість Україні залучити від $350 млн. до $500 млн. на європейському ринку і стільки ж - на японському. Але, можливо, Україні вдасться залучити й більші кошти. У цьому відношенні привабливим є приклад Санкт-Петербурга, урядові якого замість початкових $50 млн. вдалося залучити $200 млн.

Агентство, поряд із залученням інвестицій, здійснює експертизу кредитних проектів, виступаючи своєрідним "фільтром", що відбраковує явно авантюрні й "кволі" проекти, з якими звертаються підприємці, котрі бажають скористатися тією чи іншою іноземною кредитною лінією. За зізнанням керівництва НАУРР, третина бізнес-планів таки доходить до Валютно-кредитної ради при Кабміні. ВКР, у свою чергу, приймає ухвалу про доцільність надання під проект державних гарантій, виходячи з можливостей позичальника погасити кредит за рахунок прибутку.

Крім суто економічних аспектів, що є причиною "труднощів зростання", є й етично-релігійні. На думку Р. Шпека, протестантизм як віровчення більш "діловитий", ніж православ'я: "У протестантизмі богоугодним вважається та людина, котра успішна у праці, сім'ї та спорті. Нам теж потрібно, щоб ми догодили собі, своїм родинам, своїй країні", - каже голова НАУРР. А девіз, що його Р. Шпек пропонує кожному взяти на озброєння, звучить так: "Я хочу бути першим, я хочу бути кращим". Умотивування тут просте - удачливій людині і у позику дати не гріх - знаєш, що віддасть.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати