Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Росії – санкції, Україні – гроші

Міністр фінансів Сполучених Штатів Америки Джейкоб Д. Лью похвалив український уряд за «досягнення макроекономічної стабільності»
29 січня, 12:56
ФОТО REUTERS

28 січня США та Україна підписали Декларацію про наміри співробітництва у сфері надання кредитних гарантій. Про це повідомила міністр фінансів України Наталія Яресько після зустрічі з міністром фінансів США Джейкобом Д. Лью. «Ми дякуємо уряду США за підтримку України, особливо в такий непростий для нас час. Ми високо цінуємо цей крок наших американських партнерів», — наголосила Наталія Яресько. За її словами, це дозволить Україні більш активно впроваджувати вже розпочаті реформи, а також залучати міжнародну фінансову підтримку на сприятливіших для України умовах.

Міністр фінансів США Д. Лью зі свого боку акцентував на тому, що нинішній уряд України є найбільш реформаторським за всю історію незалежної України. «Уряду вдалося досягти макроекономічної стабільності. Дуже важливо, щоб Україна підтримувала цей курс», — заявив він.

Д. Лью наголосив, що згідно з підписаною Декларацією США готові надати Україні 1 мільярд доларів кредитних гарантій вже у першій половині 2015 року. Але, додав він, кошти можуть бути виділені лише за умови впровадження реформ. Ще один мільярд доларів може бути наданий, якщо Україна дотримуватиметься курсу реформ і надалі. Міністр акцентував, що 2014 року Україні вже було надано один мільярд доларів кредитних гарантій та 340 мільйонів доларів допомоги. Міністр фінансів США також заявив, що надані Україні ресурси допоможуть вирішити соціальні питання, зокрема щодо захисту найбільш вразливих верств населення.

КОМЕНТАР

Андрій НОВАК, голова комітету економістів України:

— Слова міністра США Джейкоба Д. Лью — це не комплімент українському уряду. Це комплімент всій Україні. І підписаний документ — свідчення підтримки української держави, яка потерпає від російської агресії. І це означає, що Сполучені Штати й надалі будуть найбільшим лобістом українських потреб в стані війни. І перш за все — фінансових.

Тому США, як і МВФ, підтримуватимуть Україну в цій ситуації в будь-якому разі. Не уряд, того чи іншого політика, або політичну силу, а державу в цілому.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати