Руйнівні окорочки
Виробники м'яса просять захисту![](/sites/default/files/main/openpublish_article/20070227/435-5-2.jpg)
Минулого року закупівельні ціни на м'ясо становили 7,7—8,7 гривні за кілограм. Сьогодні — 5,5—6 гривень. Як вважає голова Спілки птахівників України Олександр Бакменко, така тенденція може звести нанівець усю роботу, спрямовану на збільшення обсягів виробництва м'ясопродукції, проведену в Україні за останні чотири роки.
Проблеми в українських компаній-виробників розпочалися з четвертого кварталу 2006 року. Спочатку їх вдарило зростання (на 40—50%) вартості основних видів фуражних культур та виготовлених із них комбікормів. Додав жару й стрибок цін на енергоносії (на 40%). В підсумку, зросла собівартість продукції (частка зазначиних факторів у її формуванні — 70—80% ).
Та найболючішим стало значне зростання імпорту. Тільки за четвертий квартал минулого року він становив 95 тисяч тонн проти 50,4 тисячі тонн за аналогічний період попереднього року. Особливу тривогу Бакуменка викликає імпорт м'ясопродуктів через вільні економічні зони (ВЕЗ) та території пріорітетного розвитку (ТПР). На ВЕЗ «Донецьк», наприклад, імпорт м'яса та субпродуктів склав торік 79,3 тисячі тонн. «Як наслідок, бюджет недоотримав 900 мільйонів гривень податків та митних платежів», — наголошує фахівець.
Урядовці в свою чергу пояснюють, що ці непорозуміння знімає стаття 125 Закону України «Про державний бюджет України на 2007 рік». У ній чітко зазначено: для всіх суб'єктів підприємницької діяльності, у разі ввезення ними до ВЕЗ та ТПР товарів груп 1-24, дія пільг з сплати ввізного мита та ПДВ призупиняється (саме до цих товарів належить і м'ясо).
Чи запрацює цей механізм, покаже час. Але, крім того, м'ясо потрапляє до країни ще й через так звані давальницькі схеми. Суть проста: сировина надходить на територію України наче для переробки, але не повертається назад до країни- експортера. «Мільйони гривень осідають десь на чиїхось рахунках»,— наголошує Бакуменко. Аналогічну думку висловлює також почесний президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Іван Томич. На його погляд, від такої співпраці нічого, окрім збитків та додаткових загроз для здоров'я всієї нації держава не отримає. Сьогодні м'ясопереробні підприємства заповнені імпортною низькоякісною продукцією. А вітчизняні товаровиробники не можуть реалізувати свою продукцію й несуть збитки.
Представники АПК сподіваються на конструктивний діалог із владою. Вони стверджують, що здатні наповнити вітчизняний ринок м'ясопродукцією. За попередніми прогнозами у 2007 році інвестиційні проекти АПК на загальну суму 1,5 мільярда гривень забезпечать зростання обсягів виробництва птиці на 30% (на 150 тис. тонн більше, ніж минулого року), свинини — 32% (на 70 тис. тонн). Цього цілком достатньо для задоволення всіх потреб країни.
На думку Бакуменка, українці «чекають чесної конкуренції», а натомість отримують удари в результаті використання заборонених прийомів. Головний руйнівний фактор для вітчизняного АПК — демпінгова ціна імпорту (3 гривні за кілограмм). Конкурувати з нею практично неможливо, бо за нинішніх умов українські виробники змушені реалізовувати свою продукцію собі у збиток. Підприємці занепокоєні долею інвестицій у розвиток галузі, які за таких умов можуть виявитися неефективними. Тож громадські організації агропромислового комплексу спрямували звернення до Президента України Віктора Ющенка, голови Верховної Ради Олександра Мороза, прим'єр-міністра Віктора Януковича та секретаря Ради нацбезпеки Віталія Гайдука, у якому просять захисту і допомоги.