Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ринок землі або компенсація!

Фахівці: під тиском Європейського суду на непопулярну реформу може зважитися вже новий склад парламенту
12 листопада, 17:31
ФОТО ОЛЕКСАНДРА КОСАРЄВА

Мораторій на продаж сільськогосподарських паїв порушує права українців! До такого рішення дійшов Європейський суд із прав людини, зобов’язавши Україну скасувати заборону на торгівлю землею. Якщо ж цього не станеться — українці зможуть відсудити собі чималу компенсацію. Коли та скільки можна буде відсудити? І чи стане це для влади вагомою причиною для скасування мораторію?

Пенсіонер із Тернополя Віктор Цицюра — автор прецеденту, що має всі шанси покласти край майже 20-літньому мораторію на продаж сільгоспземлі. Саме він разом із іншою пенсіонеркою — Софією Зеленчук із Івано-Франківська — подали на Україну до Європейського суду з прав людини.

«Держава Україна порушила закон, порушила мої права. Та якби я був сам. Таких людей, чиї права порушили — близько 6 мільйонів, — пояснює свою позицію Віктор Цицюра. — Отже, ці власники, ці 6 мільйонів людей, можуть подати на державу Україна в суд».

Старенькі поскаржилися: заборонив продавати паї, держава позбавила їх можливості отримати від свого майна бажаний дохід. За кордоном сільськогосподарська земля — цінний і недешевий ресурс. Натомість в Україні в умовах мораторію поля в оренду доводиться здавати фактично за безцінь.

«Люди залишилися ні з чим: мають землю — продати її не можуть. Ну і що з цього? Максимальна була ціна оренди за 1 га в 2017-му — приблизно 80 доларів», — зітхає пенсіонер.

Європейський суд, на відміну від українських, з такими аргументами погодився й постановив: мораторій на торгівлю сільськогосподарськими паями справді порушує права їхніх власників.

«Мораторій у тому вигляді, в якому він є, порушує Європейську конвенцію з прав людини», — констатує уповноважений у справах Європейського суду з прав людини, заступник міністра юстиції України Іван Ліщина.

Тож від української влади очікують скасування сумнозвісної заборони. Якщо ж мораторій діятиме й надалі — Європейський суд готовий присуджувати українцям чималі компенсації.

«Теоретично, якщо за 1,5— 2 роки Україна не виправить ситуацію, то через цей період Європейський суд почне встановлювати якусь компенсацію всім, хто буде звертатися з аналогічними скаргами», — прогнозує уповноважений у справах ЄСПЛ.

Компенсації можуть сягати десятків тисяч євро, тож вони стануть серйозним тягарем для держбюджету, кажуть чиновники. Адже власників паїв в Україні — мільйони. Тож чекати, поки вони всі подадуть до суду, не варто. Куди краще нарешті скасувати сумнозвісний мораторій. Тим паче що офіційно його дія мала б завершитися вже за півтора місяці.

Та фахівці в прогнозах песимістичні, кажуть: політики в черговий раз продовжать мораторій, аби позагравати з електоратом. На темі землі, як і мови — традиційно спекулюють перед виборами.

«Усі будуть вносити десятки законопроектів, спрямовані на подальше продовження мораторію на відчуження сільгоспземель. Аргументація, як завжди, буде найрізноманітніша: починаючи від того, що в нас «немає відповідного законодавства» й закінчуючи й тим, що «душа й земля не продається», — іронізує член правління Спілки землевпорядників України, завідувач кафедри Національного університету біоресурсів і природокористування Андрій Мартин.

Земельна реформа внесена в план пріоритетних дій уряду на цей рік. Та Кабін досі чекає від профільного міністерства законопроект Про обіг земель сільськогосподарського призначення, який мали подати ще влітку. Хоча експерти наполягають: насправді всі необхідні для запуску ринку землі закони та кадастри готові — не вистачає лише політичної волі.

«Технічно Україна вже давним-давно готова до запуску ринку сільгоспземель», — наполягає фахівець.

Тож чи стане сільськогосподарська земля в Україні товаром, дізнаємося вже наступного року. Фахівці сподіваються, що по закінченні виборів і під тиском Європейського суду на непопулярну реформу, можливо, зважиться новий склад парламенту.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати