Що треба, щоб зварити борщ із українських овочів
Кабінет Міністрів України затвердив план першочергових заходів для збільшення виробництва картоплі та овочів. Про це йдеться у відповідному урядовому розпорядженні від 18 травня, опублікованому нещодавно на сайті Кабміну. Зокрема, обласним державним адміністраціям та Раді міністрів Криму доручено в 2011 році забезпечити виробництво картоплі в обсязі 19,9 мільйона тонн. Також уряд вимагає збільшити виробництво капусти на 1,5 мільйона тонн, буряку столового — 770 тисяч тонн, моркви — 470 тисяч тонн, томатів — 1,9 мільйона тонн, цибулі — майже 1 мільйон тонн, інших овочів — 2,7 мільйона тонн.
При цьому Міністерству аграрної політики і продовольства, Української академії аграрних наук, обладміністраціям доручено розробити регіональні програми розвитку овочівництва до 2020 року. Так до 15 липня Мінагрополітики, обладміністраціям, Севастопольської міськадміністрації доручено провести аналіз інвестиційних проектів в овочівництві та переробці, і подати їх на розгляд Державного агентства інвестицій та інновацій, до 1 липня — провести інвентаризацію складських приміщень для забезпечення підготовки для зберігання і картоплі та овочів.
У той же час, Національна комісія регулювання електроенергетики, Міністерство енергетики та вугільної промисловості, НАК «Нафтогаз України» до 1 червня 2011 року мають вивчити можливість здешевлення природного газу для підприємств, які вирощують овочі в закритому грунті, і електроенергії для тих, хто вирощує овочеві культури на зрошуваних землях. Що напрацювали експерти, поки що невідомо.
Поки ж «борщові амбіції» лише на папері, уряд доручив Мінагропрому, Міністерству економічного розвитку і торгівлі та регіонам «контролювати ціни на овочі».
Проблема збільшення виробництва українських овочів дійсно актуальна, бо країна сьогодні зіткнулася з проблемою зростання їх імпорту, говорить експерт аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Роман Сластьон. Він розповів, що в квітні 2011 року овочевий імпорт зріс до 41,5 тис. тонн, що вдвічі більше порівняно з квітнем 2010 року. За даними УКАБ, картоплю в основному завозили з Єгипту та Нідерландів, капусту — з Польщі та Македонії, помідори — з Туреччини, цибулю — з Єгипту та Польщі, моркву і столовий буряк — з Польщі та Нідерландів.
Посилення імпортної овочевої експансії, на думку Сластьона, пояснюється подорожчанням українських овочів. «Неспроможність зберегти і довести з мінімальними втратами вироблену продукцію до споживача — основна причиною зростання цін та імпорту овочів в Україну», — говорить він. І в наступні роки, на думку експерта, проблема «сховищ та ринків» буде основним фактором подорожчання овочів в зимово-весняний період. «Зрушення в питанні розвитку інфраструктури поки мінімальні: сільгосппідприємства поки що не надто зацікавлені в овочівництві та картоплярстві, господарства населення просто не мають фінансової спроможності будувати сучасні сховища, а державна підтримка в даному питанні теж недостатня», — констатує Сластьон.
На думку керівника аналітичного відділу консалтингового агентства «ААА» Марії Колесник, запропоновані урядом програми для розвитку українського овочівництва звучать дуже гарно. Але за словами не видно конкретних цифр та фінансування, говорить експерт. Як пояснила Колесник, в країні відбувається скорочення бюджетних видатків. Тож державні витрати на підтримку сільського господарства ідуть переважно зі стабілізаційного фонду і виділяються за залишковим принципом. Тому сподіватися на значну фінансову підтримку виробникам овочів не варто. «Всі програми звучать дуже добре, але владі краще було б покращувати інвестиційний клімат, зменшувати податки та збільшувати фінансування державної програми з компенсації кредитних відсотків для сільгоспвиробників», — говорить вона.