Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тарифи пробили друге дно

Сергій ЄРМІЛОВ: «200 мільярдів гривень за два роки було перекачано через газову «схему» у вигляді державних дотацій і гарантій за кредитами»
12 травня, 10:50
Сергій ЄРМІЛОВ

Проаналізувавши запропоновану Міністерством енергетики і вугільної промисловості України модель поділу НАК «Нафтогаз України», секретаріат Енергетичного співтовариства рекомендував зберегти ПАТ «Укргазвидобування» у складі «Нафтогазу». «Секретаріат вважає виокремлення «Укргазвидобування» з НАК поспішним рішенням і вважає за доцільне й ефективне збереження контролю «Нафтогазу» над «Укргазвидобуванням», — повідомив директор департаменту планування і європейської інтеграції Міненерговугілля Михайло Бно-Айріян на своїй сторінці у Facebook.

Водночас, така рекомендація є, за його словами,  відображенням власного бачення секретаріату ЕС і не продиктована вимогами законодавства. «У своєму аналізі секретаріат чітко зазначає, що майбутнє «Укргазвидобування» у принципі не є предметом регулювання Третього енергетичного пакету», — вважає директор департаменту. За його даними, секретаріат ЕС підтримав також віднесення активів із транспортування енергоресурсів (ПАТ «Укртрансгаз», НЕК «Укренерго» і ПАТ «Укртранснафта») до сфери керуванння Міненерговугілля. «Контроль ФДМ майна й активів у сфері енергетики, зокрема оператора ГТС, є недоцільним і не відповідає вимогам європейського законодавства», — наводить Бно-Айріян висновки, зроблені секретаріатом ЕС.

Чиновник розповідає, що секретаріат ЕС надає перевагу не механічній передачі акцій «Укртрансгазу» іншому держорганові, а створенню нового системного оператора ГТС (поза «Нафтогазом»). «Секретаріат вважає, що новий оператор ГТС, який не матиме старих боргів, історії судових позовів, старого менеджменту і непрофільних для оператора ГТС активів та функцій, матиме більше перспектив у питанні залучення потенційного іноземного інвестора», — наголошує чиновник. Він також повідомляє, що секретаріат ЕС визнає пропозиції Міненерговугілля щодо збереження бізнесу із зберігання і транспортування газу в рамках одного оператора таким, що відповідає євродирективам.

Водночас, за словами Бно-Айріяна, секретаріат ЕС виступає за юридичний та економічний поділ цих напрямів бізнесу, що, на його думку, сприятиме оптимізації вартості послуг. Окрім того, за даними чиновника, секретаріат вважає, що будь-які дії з передачі активів «Нафтогазу» мають вчинятися виключно й одразу ж після завершення арбітражу з «Газпромом» (але підготовка до передачі має вестися вже зараз).

Як громадянам України слід сприймати це повідомлення? Чи є в цієї цікавої для всіх, хто стежить за реформами в енергетиці, інформації друге дно? Відповідаючи на це запитання, екс-міністр енергетики Сергій Єрмілов зазначив у коментарі «Дню»: «Це своєрідна маніпуляція, жонглювання якимись словами й фразами. А суть їх у тому, що хочуть затягти реструктуризацію і реорганізацію «Нафтогазу» — цієї дуже шкідливої і навіть токсично шкідливої для країни монопольної структури. Можна навіть сказати, гранично небезпечної. Хочуть запустити маніпуляцію довкола суперечки про те, хто чим керуватиме і затягти час. Вони — це влада. Цим процесом і самим «Нафтогазом» керує Президент Петро Порошенко через керівників цієї структури, а також через уряд, над яким у нього теж контроль».

«Сьогодні владі вдалося підвищити тарифи, — вів далі екс-міністр, — які економічно не обґрунтовані. І якщо «Укргазвидобування» виокремлюється з «Нафтогазу», то новий тариф збільшить доходи «Укргазвидобування». Це підприємство повинно буде показати рентабельність у 400 чи навіть 500% (точніше ніхто не може порахувати, тому що немає точних даних), і тоді треба буде відповісти перед народом за те, що для населення встановлено такий високий тариф — більш як 6800 гривень за тисячу кубометрів. А залишаючи «Укргазвидобування» у структурі непрозорого «Нафтогазу», можна буде й далі маніпулювати».

«Нафтогаз» постійно генерує збитки, — роз’яснював Єрмілов, — хоча сам нічого не виробляє і нікому жодних послуг не надає. Але наші з вами гроші отримує. Тепер, поставивши високу ціну для «Укргазвидобування», хочуть, аби прибуток насправді був у «Нафтогазі» і перекривав збитки, які він створює. І це все. Щодо передачі пакету акцій «Укртрансгазу» в ті чи інші руки, це також маніпуляція. Не можна забувати, що в «Нафтогазі» зосереджено борги (більш як $4 мільярдів), які раніше накопичилися, і їх хочуть певним чином виокремити, перекласти на уряд і списати. А потім цю структуру разом з «Укргазвидобуванням», що має тепер величезні перспективи, — видобуток газу в Україні в найближчі 5–7            років можна подвоїти — можна приватизувати. У результаті країна отримає якогось нового газового олігарха».

«А як ці думки і наміри вдалося навіяти секретаріатові ЕС?», — допитувався «День». «У нас за Донбасом спостерігає відома поважна міжнародна організація ОБСЄ. Але її контрольний пакет у Росії. І що ми маємо від того, що її спостерігачі там перебувають. Перестали стріляти? Перестали вбивати  українських громадян? Я нічого не хочу сказати проти Енергетичного співтовариства, але з текстом повідомлення, де наводяться його висновки, ще слід розібратися. Що насправді сказали, хто сказав? Я припускаю, що це просто жонглювання словами. Важливим є те, що у нас хочуть таким чином просто залишити нікому не потрібну надбудову — «Нафтогаз», аби покрити невиправдане зростання цін на газ, приховати багатократний прибуток, який з’явиться в «Укргазвидобування», і поховати його у збитках «Нафтогазу».

А реальна реформа у секторі енергетики мала б полягати у монетизації сьогоднішніх субсидій. Вони повинні б спрямовуватись не підприємствам-монополістам, а безпосередньо громадянам. І тоді у кожного з нас був би стимул заощаджувати газ, тепло, електроенергію, гарячу воду, вкладатися в енергозбереження, утеплення будинків. Сьогодні ж мотиву для економії немає — нинішні субсидії його вбивають.

«Усе це дуже сумно, — сказав, завершуючи коментар, Єрмілов. — Ви пам’ятаєте, як Яценюк 2014 року погрожував: якщо завтра не ухвалять закони про реорганізацію «Нафтогазу», я піду з уряду. І він реорганізував нашого монополіста? 200 мільярдів гривень за два роки було перекачано через газову систему чи, точніше, схему у вигляді державних дотацій і гарантій за кредитами. І це призвело лише до триразового підвищення тарифів для населення».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати