Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ціна складського дефіциту

Лiзiнг оживляє конкуренцiю
23 березня, 00:00
МАЛЮНОК IГОРЯ ЛУК’ЯНЧЕНКА

Українські компанії щорічно виривають з обігу щонайменше 200 мільйонів гривень на оплату оренди приміщень: офісів, складів, торговельних площ, з неймовірною завзятістю сподіваючись на падіння цін на комерційну нерухомість. Але, за словами президента Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ) Олександра Бондаренка, цього, скоріше за все, не станеться. Тому що економічне зростання спричиняє додатковий попит.

У цих умовах ринок комерційної нерухомості, схоже, все більше схильний прийняти пропозицію лізингових компаній, впевнених, що на офіс або склад тепер можна буде не лише накинути оком, а й накласти руку.

Як розповіла «Дню» директор Української лізингової компанії (УЛК) Людмила Золотарьова, лізинг комерційної нерухомості дозволяє придбати об’єкт без значного відвернення оборотних коштів на первинному етапі. «$20 тисяч, $100 тисяч — це відносно невеликі гроші, за які серйозний об’єкт не купиш. А відвернути від виробництва більше коштів не кожній компанії під силу. Зате це цілком прийнятний перший авансовий платіж (20% вартості майна), який часто зіставний з орендним платежем», — розказує вона. І якщо сплата орендної ставки — це викинуті на вітер кошти, то лізинговий платіж — це в перспективі купівля офісу, магазину або складу, вартість якого зафіксована на первинному етапі й не міняється залежно від зовнішніх чинників протягом усього терміну договору. При цьому подорожчання об’єкта лізингу, за словами Золотарьової, становить до 9—10% на рік і включає оплату страховки.

Оскільки ціни на всі види нерухомості мають тенденцію до зростання, то переваги фінансового лізингу вимальовуються дедалі виразніше. На лізинг працює й можливість взяти кредит під нерухомість, що, на думку директора УЛК, дозволяє протягом десяти років отримувати додаткове фінансування. У другому півріччі Українська лізингова компанія планує запропонувати на ринку комерційної нерухомості складські приміщення. До речі, у Києві їхня кількість скорочується, а вартість оренди, звісно, зростає.

Ринок складської нерухомості та конкуренція на ньому практично на етапі зародження. За словами генерального директора компанії «Полісся» Анатолія Осадчого, це й визначає ступінь його розвитку. І причин цього декілька. Одна з них — терміни окупності будівництва складу (за розрахунками, це 20—25% щорічно, але ніхто не застрахований і від якихось несподіванок. А тут вони трапляються частіше, ніж звичайно. «Сьогодні в Києві працюють лише три компанії, які можуть похвалитися своїми складами, — розказує директор компанії «Полісся». — Адже професійний склад — це абсолютно інше. Це всі послуги, починаючи від розмитнення вантажу клієнта, від його розташування, зберігання, доставки споживачу й так далі. Це система, що дозволяє правильно розвивати склади. Сьогодні в нас таких складів вкрай мало. Тому ми вважаємо, що це найцікавiший сегмент ринку». Дефіцит на цьому ринку повинні заповнити професійні девелопери, які б управляли цими складськими приміщеннями. Але їх дуже мало. Можливо, їх замінять лізингові компанії?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати