Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Цінувати тепло»

Майже мільйон євро витратить Гніванська ОТГ на енергомодернізацію чотирьох дитсадків
25 вересня, 10:26

У містечку Гнівань почали реалізацію наймасштабнішого проекту з енергоефективності, який втілюється за підтримки ЄС у Вінницькій області. Його бюджет становить 970913 євро. 78% від цієї суми надає Євросоюз, а 22%      — громада міста. Реалізація проекту під назвою «Енергоефективний Гнівань    — енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань» триватиме упродовж 2018—2021 років. За цей час, як каже керуюча справами виконкому Гніванської міської ради Оксана ПОШТАР, планується здійснити комплексну енергомодернізацію чотирьох дитячих садочків, створити та налагодити роботу відділу енергоменеджменту Гніванської міської ради, провести інформаційно-навчальну роботу щодо впровадження енергоефективних заходів та в результаті здійснити фінальний енергоаудит, наскільки ж місто заощадило коштів та зменшило викидів СО2 у повітря.

«Отримання коштів ЄС на реалізацію такого потужного проекту стало можливим завдяки підписанню «Угоди мерів», до якої місто Гнівань долучилося 2015 року. Адже ті, хто підписав «Угоду мерів», беруть на себе зобов’язання, дотримуватися принципів сталого енергетичного розвитку та переходити на відновлювальні джерела енергії. Окрім цього, ми виготовили «План сталого енергетичного розвитку», який був схвалений єврокомісією. Писали цей документ 1 рік і 9 місяців. Порахували базовий кадастр викидів і взяли на себе зобов’язання зменшити їх до 2020 року, — розповідає Оксана Поштар. — Для реалізації проекту були обрані об’єкти, які споживають найбільше енергії — це наші дитячі садочки, приміщення яких зводилося ще у 60-х роках. Технічне обстеження будівель уже відбулося. Тепер на черзі проведення енергоаудиту будівель та виготовлення проектно-кошторисної документації. Саме такі заходи дозволять визначити точні обсяги робіт, їх вартість, що необхідно виконати для комплексної та якісної термомодернізації закладів освіти. А це термоізоляція стін, цоколю, підвалів, ізоляція перекриттів, заміна вікон і дверей, реконструкція системи опалення тощо.

За результатами проекту ми плануємо скоротити викиди вуглецю у повітря на 20%. Тобто якщо зараз Гнівань викидає в атмосферу 51 тисячу тонн СО2 на рік, то буде плюс-мінус 10 тисяч тонн. Також проект дозволить скоротити споживання енергії на 27% у рік. А ще спонукає місцевих жителів до використання відновлювальних джерел енергії, навчить цінувати тепло».

Загалом на ІІ конкурс енергоефективних проектів подали заявки більше сотні учасників, лише 14 з них отримали кошти Євросоюзу на реалізацію, в тому числі 6 проектів з України. Гнівань став найменшим містом, яке отримало фінансування від ЄС. Проект фінансується в рамках ініціативи EU4Energy та програми «Угода  мерів — Демонстраційні проекти».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати