Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Мінфіні обіцяють революцію у держфінансах

До 15 лютого всі розпорядники бюджетних коштів мали створити кабінети на єдиному офіційному порталі публічних фінансів, де у вільному доступі можна побачити всі транзакції. З червня – в хід підуть санкції до порушників.
12 лютого, 17:03
Фото Артема Сліпачука, "День"

Закону України «Про відкритість використання публічних коштів» - рік, за цей час найбільшим здобутком стало створення і запуск єдиного офіційного порталу публічних фінансів – Єдата (spending.gov.ua). Це реєстр нового покоління – з user-friendly інтерфейсом та зручністю у роботі з інформацією. Тепер кожен може прослідкувати як міністерство або державна служба розпоряджається коштами платників податків, та чи не зловживають чиновники нераціональними розтратами через сумнівні операції. До 30 червня портал працює у тестовому режимі, і волонтерів закликають покращувати пошукову систему сайту та усувати недоліки в роботі. Наразі зареєстровано всього 30% розпорядників, «відкривають свою фінансову звітність підприємства не охоче», - діляться організатори, - «але з 15 лютого – це вже правопорушення». Закон «Про відкритість використання публічних коштів» поки не є ідеальним, розповідає голова Центру політичних студій та аналітики Віктор ТАРАН, один з ініціаторів проекту «Єдата». Про важливі правки, які в лютому-на початку березня будуть винесені на розгляд Верховної Ради він розповів у коментарі «Дню»:

«По-перше і найважливіше – підвищити відповідальність чиновників і державно-комунальних підприємств за приховування інформації. Зараз штрафи складають 1,5-2 тисячі гривен – це мізерна сума, якою відкупаються від публічності. Ми плануємо збільшити штрафи до десятків тисяч гривень мінімум. По-друге, хочемо внести правку, яка дозволить використовувати матеріали з порталу «Єдата» як доказ у суді, що суттєво полегшить справу журналістам-розслідувачам, які зараз, виявивши махінації, мають робити офіційний запит і очікувати відповіді, що затягує процес».

У Міністерстві фінансів кажуть, що з «Єдати» все тільки починається. 11 лютого вони виносять на розгляд Кабінету Міністрів концепцію "Прозорий бюджет". Коментує «Дню» заступник міністра фінансів України Оксана МАРКАРОВА:

«Прозорий бюджет – це інтегрована інформаційно-аналітична система, яка з’єднає в собі і базу даних Міністерства фінансів, Казначейства і ДФС, включаючи митницю. Це інший підхід до створення бюджету, його виконання і контролю за використанням. Ми хочемо зв’язати бюджетний процес з питаннями прозорості, об’єднати в одному місці інформацію про всі кошти, якими володіє держава, і за допомогою цього ефективніше управляти нашою ліквідністю. Це можливість краще планувати і краще використовувати. На жаль, швидко імплементувати не вийде. Зараз в нас лише концепція. Якщо її буде погоджено, повна реалізація цього проекту відбудеться мінімально за рік або два роки».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати