Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У пошуках механізму

Бюджетні дотації поступлять до аграріїв
15 лютого, 00:00

Уряд України збирається збільшити на поточний рік розмір дотацій за здану на переробку велику рогату худобу підвищеної вагової кондиції з 1,3 до 1,4 грн./кг і свиней з 1 до 1,05 грн./кг (живої ваги). Відповідний проект постанови схвалив урядовий комітет з питань аграрної політики й екології на засіданні в понеділок.

Як повідомила «Дню» прес- служба Міністерства аграрної політики України, згідно з документом, дотації на птицю (курчат- бройлерів, качок, індиків) у поточному році становитимуть 0,25 грн./кг (у минулому році — 0,30 грн./кг). Передбачається, що доплата буде виплачуватися сільгосппідприємствам за зданого молодняка великої рогатої худоби мінімальною вагою 390 кг, фізичним особам — 300 кг; свиней (за винятком свиноматок і кабанів) — відповідно по 95—130 кг і 95—200 кг.

Тим часом заходи уряду, спрямовані на стимулювання вирощування великої рогатої худоби до більш високих кондицій, як вважають деякі експерти, з одного боку — недостатні для того, щоб відновити стадо, яке за минулий рік скоротилося на 6,35%, а з іншого — фактично зменшать дотації селу, де в цьому році відчувається нестача кормів.

На комітеті розглянуте також питання про продовження на 2006 рік терміну дії порядку використання коштів, передбачених у Держбюджеті України на здійснення фінансової підтримки підприємств агропромислового комплексу через механізм здешевлення коротко- і довгострокових кредитів. Рішення намічено прийняти на черговому засіданні уряду 15 лютого.

Поки що залишається проектом і постанова уряду «Про затвердження порядку використання коштів Державного бюджету на фінансову підтримку виробництва продукції рослинництва через дотування на гектар посівів озимих і ярових культур». У ньому передбачені дотації сільськогосподарським підприємствам, що займаються товарним виробництвом продукції рослинництва з розрахунку:

100 гривень на гектар посівів озимих культур (пшениці, тритикале, жита, ячменю та ріпака);

65 гривень — ярових культур (пшениці, ячменю, вівса, гороху, кукурудзи, сої, ріпака, гречки, проса, рису);

380 гривень — льону-довгунця, конопель;

53 гривні на озимі (пшениці, тритикале, жита, ячменю, ріпака) та ярі культури, що вирощуються на зрошуваних землях.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати