Перейти до основного вмісту

Українське молоко вже на європейському кордоні

У четвер в Брюсселі міністр аграрної політики Олексій Павленко обговорюватиме сертифікацію галузі з «профільним» єврокомісаром
02 листопада, 19:36
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Кілька українських молочних компаній до кінця року пройдуть всі дозвільні процедури і отримають доступ на європейський ринок. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко. «Є всі факти, що мінімум п’ять компаній до кінця року зможуть пройти всі умови, які поставив Європейський Союз щодо якості», — пояснив він.

За його словами, зараз триває перевірка попередньо заявлених десяти компаній щодо відповідності технічним і технологічним вимогам Євросоюзу. Як  розповіли «Дню» в прес-службі міністра, в четвер Олексій Павленко має зустрітися в Брюсселі з єврокомісаром з питань АПК. Під час зустрічі зокрема обговорюватимуть питання відкриття молочного ринку. Серед основних факторів, що стримують експорт української «молочки» до ЄС, експерти називають низьку якість сировини і високу ціну. Нагадаємо, що Україна просить ЄС збільшити квоти на експорт і надати більше можливостей нашим виробникам для входження на європейський ринок. Відкриття нових напрямків поставок допоможе компенсувати втрату російського ринку збуту, куди здійснювалося 90% експорту молочної продукції.

Про перспективи  українського  молока в ЄС «День» запитав  директора  аналітичного  агентства «Інфоагро» Василя ВІНТОНЯКА. На його думку,  ЄС  не потрібно українське молоко. Адже в Європи і так надлишок молочної сировини, тому вона рада продавати свою продукцію в більших обсягах. Але це не єдина причина, говорить експерт. Друга, не менш важлива, — Україна не надто  старається, щоб прискорити свій шлях  на цей ринок. Вінтоняк нагадав, що заяви на цю тему лунають час від часу, але  конкретних кроків роблять мало. «Головна проблема — якість молока. Європейці хочуть гарантій, що молоко як продукція на експорт буде тільки  екстра-класу. В Україні таких підприємств майже немає», — підкреслює він. Вінтоняк нагадав, що бажання працювати на європейському ринку виявляли близько десяти компаній. Але реально до фінішу дійшло п’ять. Чому ця цифра не зростає? Адже деякі компанії, навіть отримавши дозвіл, не бачать  себе  в ЄС, бо  там сьогодні діє система квотування на окремі групи товарів.

На думку директора аналітичного агентства «Інфоагро», українські молочні продукти можуть потрапити в ЄС за умови здешевлення сировини. А це можливо тільки за умови чергової хвилі девальвації, припускає він. «Достатньої кількості якісного молока у нас мало, а якщо й є — дороге. Відтак наша молочна продукція в Європі буде не конкурентоспроможного за ціною»,  —  коментує  він. Можливо,  коли  світові ціни підуть вгору, додає Вінтоняк, то варто очікувати незначного зростання експорту.  Також європейський молочний сертифікат  полегшить вихід в Азію, Африку, Китай. Наразі, за словами експерта, суттєво  знизився обсяг виробництва молока. «Зберігаються проблеми з головним ринком збуту: впродовж року не поставляли «молочку» в Росію», — пояснює  він. На думку Вінтоняка, до кінця року варто очікувати зростання цін на молочні продукти. Хоча світовий ринок демонструє зростання цін на  них, однак через  фактор  сезонності  суттєво наростити  експорт  виробники не зможуть.

У Міністерстві аграрної політики і продовольства (Мінагропроді) трохи іншої думки  щодо  ситуації з молоком. За словами  заступника директора Департаменту тваринництва Олени Альошанової, сьогодні обсяги виробництва молока в Україні повністю задовольняють купівельну спроможність населення щодо молока й молочних продуктів.

Аналіз молочної галузі за останні роки свідчить про те, що поступово поліпшується ситуація з виробництвом основних видів молочної продукції та постійно ведуться розробки в напрямі інтенсифікації та вдосконалення технологічних процесів виробництва,  вважає  чиновниця. На її думку, Україна має великий експортний потенціал продовольчих ресурсів на світовому ринку,  а завдяки  ситуації з Росією  вітчизняні товаровиробники переорієнтуються на інші країн-партнери.

Втім статистика говорить про інше. За даними Українського клубу аграрного бізнесу, протягом вересня 2015 року Україна експортувала дві тисячі тонн сиру. Такий обсяг став рекордним цього року. До цього часу щомісячна реалізація сиру на зовнішні ринки становила від 0,5 до 0,8 тисяч тонн, говорять в асоціації. Але куди постачали цей сир? «У вересні експорт зріс за рахунок торгівлі з Росією. Дохід від реалізації сиру в цю країну становив $3,9 мільйона. Всього за 9 місяців 2015 року експорт сиру скоротився в 2,6 разу порівняно з попереднім роком і становив 6,8 тисячі тонн. Близько половини цього обсягу було реалізовано в Казахстан», —  повідомили  в УКАБ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати