Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ярослав ЛОМАКIН: Хто замінить Кіпр у 2013 році?

«Статус офшору зробить з України процвітаючу країну»
17 січня, 11:22
ЯРОСЛАВ ЛОМАКIН

Українські бізнесмени змінюють офшори для зберігання своїх коштів. 2013 року карибські, азійські та африканські офшори стануть заміною популярного Кіпру, йдеться в дослідженні аналітичної групи Da Vinci AG, на яке посилається ТСН. «Ситуація з Кіпром, радше, приведе до перерозподілу фінансових потоків між іншими офшорними юрисдикціями і пошуку в 2013 році нових ефективних «податкових гаваней». 2013 року вітчизняні групи будуть активніше освоювати Центральну Америку, Африку та Карибський басейн», — йдеться у прогнозі. За даними фахівців, непрямим підтвердженням цього є динаміка зростання експорту товарів у деякі держави світу, які використовуються як податкові гавані, у період 10 місяців 2012 року (Беліз, Британські Віргінські острови, Сейшельські острови, Маршалові острови, Багамські острови). При цьому експерти групи переконані, що, враховуючи тяжкий економічний і податковий клімат в Україні, масштабного повернення коштів в Україну не варто чекати. Нагадаємо, що в листопаді 2012 року Україна і Кіпр домовилися про уникнення подвійного оподаткування і запобігання ухилянням від податків на доходи. Слід також зазначити, що Кіпр залишається головною країною-інвестором України з обсягом інвестицій 14,5 мільярда доларів. Чи справді український капітал змінюватиме «тихі» гавані? І як повернути гроші у країну? Про це «День» запитав у власника Honest & Brigh Ltd. (займається створенням і супроводом офшорних компаній) Ярослава ЛОМАКІНА:

Як ви вважаєте, чи справді український бізнес змінить Кіпр на офшори в Центральній Америці, Африці та Карибському басейні?

— На сьогодні альтернативи Кіпрові за параметром ціна-якість немає. Проте з 1 січня 2013 року на Кіпрі набули чинності зміни в оподаткувані, а збори за реєстрацію компаній підвищилися. Тому, можливо, українські користувачі офшорних схем шукатимуть якихось інших юрисдикцій, аби реєструвати свої компанії для схожих цілей. Але навряд чи це будуть тихоокеанські країни, тому що вони все одно є у списку Кабміну і за операції з ними до компаній застосовуються санкції. Чи буде потік на Кайманові остови, теж навряд. Розпорошення потоку грошей з України буде, але в іншому напрямі. Зараз офшорами користуються великий і середній бізнес. Проте нинішні бізнес-реалії стають такими, що користуватися офшорними схемами чи іншими схемами, що слугують для зменшення оподаткування з використанням зовнішньоекономічної компоненти, буде по кишені лише великому бізнесові. Лише великий бізнес на оборотах зможе заробляти стільки, аби окуповувати витрати на утримання офшорних схем. Тобто планка користувачів офшорів підвищилася. Залишаються лише великі бізнесмени, а вони можуть використовувати не офшори, а пристойніші компанії з Європи: Данії, Австрії, Голландії, Британії, Сінгапуру, Гонконгу, які мають в списку Кабміну високий міжнародний імідж.

Наскільки подорожчали ці операції?

— Якщо раніше в середньому реєстрація компанії на Кіпрі обходилася в 3 тисяч євро, то зараз треба викласти 4 тисячі євро, плюс здавати звіт і сплачувати податки. Це пов’язано з посиленням податкового законодавства на Кіпрі. При цьому українським користувачам важче стало виводити гроші на рахунки офшорних компаній. Адже валютні обмеження в Україні працюють не лише для офшорних компаній. Із сучасним валютним регулюванням навіть цілком легальній компанії досить важко зробити транзакцію за кордон. Податківці вигадали чимало бар’єрів, щоб зовнішньоекономічна діяльність зупинилася, але вона зупиняється не лише щодо офшорів, а й у всьому іншому.

Як уникнути відтоку коштів в офшори?

— Статус офшору зробить з України процвітаючу країну. Тому, на мій погляд, доцільно істотно знизити податки, аби Україна стала податковим раєм і в країну потекли гроші рікою. Якщо подивитися глобально, то можна побачити, що у світовому масштабі відбувається рух щодо зменшення податків. Велика Британія, Голландія, Гонконг, Сінгапур, Латвія — усі розвинені країни знижують податки. У всьому світі спостерігається зменшення податків, полегшення життя бізнесу з одночасним посиленням адміністрування податків. Якщо придивитися до світових фінансових центрів, то всі вони мають свої офшорні гавані: Європа (Люксембург, Ліхтенштейн), США (Кайманові острови та окремі штати з пільговим оподаткуванням), а Китай, Гонконг, Сінгапур і Японія користуються офшорними юрисдикціями по всьому світу. Кожна країна зацікавлена, щоб в її офшори прийшли гроші з усього світу. І якщо Україна оголосить себе офшором, то до неї потечуть гроші звідусіль. Але одразу ж приїдуть американці та інші, аби перерозподілити ці кошти і відправити додому у свої гавані.

Наскільки треба знизити податковий тиск?

— На мій погляд, податкове навантаження на бізнес не повинно перевищувати 10%. За таких умов бізнес добре розвивається і сплачує легально всі податки. Зниження податків приведе до того, що бізнесменам буде дешевше працюватиме і вони перестануть користуватися схемами оптимізації податків. У моєму оточенні багато підприємців, готових (навіть за змоги оптимізувати всі витрати в нуль) сплачувати 10% і не вдаватися до жодних схем оптимізації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати