Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За рейдерство дадуть строк

14 лютого, 00:00
АНДРІЙ КЛЮЄВ

До 1 квітня влада обіцяє оновити законодавство, перевірити охоронні структури та створити публічний список порушників.

За півтора місяця Міністерство юстиції разом із правоохоронними органами та центральними органами виконавчої влади має реформувати законодавство в сфері рейдерства. Таке завдання учора поставив під час засідання міжвідомчої комісії з питань протидії рейдерству перший віце-прем’єр-міністр, міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій КЛЮЄВ.

«Чому у нас вже стільки років рейдерство популярне? Тому що, мабуть, у нас є дірки в законодавстві, які дозволяють громадянам займатися цими протиправними діями», — розпочав засідання Клюєв. Затикаючи законодавчі прогалини, на його думку, варто паралельно наводити лад у відкритих справах із незаконного відчуження майна.

А наводити лад є де. За даними заступника міністра внутрішніх справ Віктора Ратушняка, в період 2009—2011 років виявлено 189 злочинів, пов’язаних із рейдерством. За словами ж директора Світового банку (ВБ) в Україні, Білорусі та Молдові Мартіна Райзера, дана проблема набула в країні загрозливих масштабів.

Часто орудують незаконним відчуженням майна чи бізнесу, за словами Ракушняка, охоронні структури. Через це 2011 року забрали та анулювали 287 ліцензій охоронних структур, що становить приблизно 5% усіх чинних в Україні.

Тож Клюєв доручив Міністерству внутрішніх справ відсіяти з усіх 5 тисяч чинних охоронних структур решту рейдерів. «Нам потрібно переглянути всі охоронні структури, чим вони займаються, і ті, які займаються шахрайством, позбавити ліцензії», — додав він. Андрій Клюєв пропонує створити ще й публічний реєстр компаній, фізичних осіб і суддів, які займаються рейдерством.

Оцінити ефективність запровадження заходів «День» попросив старшого партнера адвокатської компанії «Кравець, Новак і партнери» Ростислава КРАВЦЯ:

— Чинне законодавство повністю регулює всі ці питання і присікає будь-які можливі спроби незаконного відбирання власності. Винесення завідомо неправомірного рішення судом, за відбирання чужої власності, перешкоджання правоохоронним органам або діяльності суду, втручання в діяльність суду — всі ці елементи використовують під час рейдерських захоплень. І за всі ці дії в українському законодавстві передбачена відповідальність у Кримінальному кодексі.

А те, що Міністерство внутрішніх справ склало список компаній охоронних структур, які нібито задіяні в рейдерстві, — теж питання неоднозначне. В рейдерських суперечках і одна, і інша сторона мають на руках законні судові рішення різних інстанцій, які ніким не скасовано. І хто справді рейдер — не так просто з’ясувати та довести. А навішати ярлики значно простіше.

Кого ж в корумпованій бюрократичній системі назвуть рейдером — залежатиме від того, хто і скільки грошей принесе чиновнику, який відповідатиме за роздачу цього почесного титулу. Тому, на мій погляд, для зниження рейдерства в Україні треба побороти спочатку корупцію і паралельно виконувати існуючі закони, а не щось ще модернізувати в законодавстві. Треба робити, як у Росії. Там влада дала чітко зрозуміти — за рейдерство сидітимуть у в’язниці всі: від дрібних до великих. І за неправомірні судові рішення суддя не просто отримає сувору догану, а реальний строк та зобов’язання відшкодувати завдану власникові бізнесу матеріальну шкоду.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати