Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У об’єктиві — птахи Криворіжжя

Фотограф-натураліст Сергій Рижков відкриває українцям красу пернатих промислового краю
27 червня, 00:00
БІЛОШИЯ МУХОЛОВКА

Серед моїх залюблених у природу друзів фотографують усі. Тих, хто має Божу іскру таланту, можна перерахувати на пальцях однієї руки. Один із них — двадцятитрьохрічний Сергій Рижков. Він — корінний криворіжанин. У дитинстві захоплювався малюванням, обмежуючись копіюванням чужих творів, малюванням портретів і пейзажів із фотографій. Логічним продовженням дитячого хобі юнака ХХІ століття стали комп’ютерна графіка, тримірне моделювання тощо. Це і є його основною діяльністю на сьогодні, хоча університетські коридори він залишив через півроку після початку занять, відправившись у «вільне плавання».

Якось, засидівшись за комп’ютерним столом, Сергій «надибав» у мережі фотографії птахів. Особливо глибоко врізалися в його свідомість прекрасні світлини італійського фотомайстра під псевдонімом Juza. Звичайні кваки, бугаї, бджолоїдки на кадрах італійця видалися йому казковими персонажами, а сам загадковий Juza — справжнім чародієм.

Отож і вирішив Сергій спробувати самотужки познімати криворізьких горобців цифровою дзеркальною камерою. Після перших аматорських спроб з’явилася потреба у довгофокусному об’єктиві. Отоді й прийшло справжнє захоплення... і від світу птахів, і від процесу «полювання» за кадром. Було це три роки тому.

Перші кроки на шляху фотографування пернатих відкрили Сергію очі на навколишній світ: «Вже на перших порах помічав, що навіть поряд із багатоповерхівками мешкає немало дивних «горобців». Так почалося моє знайомство з такими звичайними птахами, як терновий сорокопуд, чорна горихвістка, сойка, вівчарик-ковалик, голуба синиця, щиглик. На берегах річки Інгулець, яка протікає через місто, познайомився з деякими птахами-водолюбами: чаплями, кваками, очеретянками».

Список «нових» для Сергія птахів зростав. Визначати їх було непросто, але дуже цікаво. За допомогою звертався в Інтернет. Із часом почав викладати в мережу свої скромні фотороботи і знайомитись із світлинами інших авторів. Для нього відкрився абсолютно новий світ, а рівень багатьох фотографій просто приголомшував. Особливо запам’ятались роботи Сергія Осипова з Київщини. Вони зачаровували своєю красою і якістю. І справа була зовсім не в «крутості» й вартості фотообладнанння.

«На роботи західних фотографів поки що сильно не задивляюсь — вважаю за краще якомога більше знімати самому, ніж нескінченно переглядати чужі роботи. Якщо говорити про кумирів, то можна згадати угорського «невидимого фотографа» Бенсе Мате, визнаного кращим фотографом світу на конкурсі Wildlife Photographer of the Year (2010 рік). Його фотографії — це «найвища планка», той самий недосяжний рівень. Але я чудово розумію — досягти можна всього, потрібно лише докладати певних зусиль», — вважає Сергій.

Різноманіття і доступність — ось аргументи, які визначають вибір ним птахів як основного об’єкта зйомки. Середовище зйомок — рідне місто і його околиці: Карачунівське водосховище, лісосмуги, поля, ставки і навіть техногенні ландшафти, якими славиться Кривий Ріг. На сьогодні він помітив лише орієнтовно половину всіх птахів, які зареєстровані на Криворіжжі, а сфотографував ще менше, тож «роботи — непочатий край». Основна мета — не відзняти всіх птахів «у фас і в профіль», а спробувати вловити цікавий ракурс, елемент поведінки, передати настрій. А ще — отримати позитивні емоції від перебування на природі. Емоції ці зростають, коли вдається зробити успішний кадр і поділитися ним із із довколишніми.

Не розкриваючи секретів фотографа, скажу, що найчастіше і найуспішніше знімає криворіжанин, використовуючи маскувальну сітку. Найбільш вдалим своїм знімком Сергій вважає фото «Шлюбні пригощання одуда». Ось що розповів про нього автор: «Одуди любили добувати собі корм на маленькому футбольному полі серед забудови приватного сектору. Я заліг із надією зняти птахів. Але виявилося, що на полі відбувалися події значно цікавіші, ніж просте поглинання їжі. Самець, знайшовши личинку або черв’яка, відразу ж біг до подругисамицсамки, яка своєрідно вигиналася, приймаючи пригощання. Удача прийшла, коли в один із таких моментів птахи зблизились і в самця чомусь не виходило віддати корм подрузі. Він робив багато спроб упродовж протягом трьох хвилин, що дало можливість зробити серію знімків».

У творчій біографії Сергія Рижкова — участь у вернісажах «Кривбасфотоклубу» в різних містах України, авторські виставки в Криворізькому історико-краєзнавчому музеї та декількох міських бібліотеках. Головні відвідувачі виставок — діти, які не залишаються байдужими до зупиненої краси. Другий рік поспіль Сергій бере участь у регіональних ярмарках народної творчості «Петриківський дивосвіт». Це дає можливість продемонструвати свої фотографії широкому загалу і почути відгуки безпосередньо від глядачів. Практично всіх дуже дивує той факт, що на знімках — лише українські птахи, та ще й те, що мешкають вони у Кривому Розі — місті з непростою екологічною долею.

Серед здобутків Сергія — авторський плакат «Птахи рідного краю», виданий за сприяння Обласного еколого-натуралістичного центру. Він прикрашає позашкільні екологічні заклади Дніпропетровщини, слугує гарним наочним посібником для пізнання дивосвіту птахів.

Останньою приємною подією у творчому житті молодого фотографа стала перемога у Всеукраїнському конкурсі анімалістичної фотографії PhotoNature 2012. Перемогла в номінації «Птахи» якраз світлина «Шлюбні пригощання одуда».

Віриться, що попереду у Сергія Рижкова нові перемоги і звершення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати