Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Одиссея книги до 1000-ліття Великого Князівства Чернігівського

01 листопада, 17:45

Книга «Владні інституції Чернігово-Сіверщини: ілюстрована історія» (автори – В.Бойко, Д.Казіміров, С.Лепявко) виборала третє місце в номінації підвищення кваліфікації на щорічному загальноукраїнському конкурсі «Кращі практики впровадження освітніх інновацій у системі професійного навчання державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів міських рад» – повідомляє Національне агентство України з питань державної служби.  

Про підготовку цього незвичного видання «День» писав навесні цього року. Нагадаємо – публікація присвячена 1000-літтю Великого князівства Чернігівського, що відзначатиметься в 2024 р. Книга засвідчує розвиток державних та самоврядних владних інституцій на теренах Чернігово-Сіверщини, її адміністративно-територіальних устрій скрізь віки, починаючи від князя Мстислава Хороброго та до подій нинішньої російсько-української війни. А простори цієї землі вражають – від Кубані й Азову, Чорного моря та ледь не до Білого (за Мстислава). Видання україноцентрично та показує згаданий макрорегіон у контексті загальноєвропейських тенденцій – звідси увага до такої інституції, як місцеве самоврядування в особі магдебурзького права та й територіального самоврядування в цілому.

Втім – це не монографія, а науково-популярне видання на основі історичних досліджень, цільова аудиторія якого – всі, хто цікавиться минулим та сучасним публічного управління та адміністрування України, зокрема – державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування, депутати... Біда (якщо не трагедія) для країни якщо ті, хто керують державою, не розуміють свого коріння, позбавлені інституційної пам`яті та, відповідно нездатні оцінити масштаби загроз й прийняти адекватні ситуації рішення. Намагаємось давати тому раду, бо мовиться про виживання всіх.

Нова книга – це спроба донесення знань фаховими істориками до ширших кіл співгромадян, тим більше – до управлінців. Певною мірою – виконання у такий спосіб свого громадянського обов`язку під час визначальних для майбутнього України, Європи, світу подій. В цьому сенсі йдеться про свідомий та розрахований на довий період спротив ідеологемам кривавого біснуватого «русского міра».

Понад двадцять років тому назад протидія його проявам у вигляді святкування на державному (!!!) рівні 200-ліття Чернігівської губернії, не мала успіху. Тоді один із авторів намагався довести ініціаторам дійства – цього не можна робити за будь яких обставин, бо губернія як адміністративно-територіальна одиниця з перехідним періодом у вигляді намісництв завершила ліквідацію Російською імперією Української козацької держави – Гетьманщини. Дивно таке не те що святкувати, а навіть відзначати. Але переміг інший аргумент – уряд під дату виділяв цільові бюджетні кошти, їх треба використати. Так було зовсім недавно – до складових питання чому російська орда вважала за можливе та доцільне здійснити свій «асвабадітєльний» похід.

Ключова особливість книги – матеріал подається головним чином не за допомогою тексту, а через зображення: реконструкції, схеми, малюнки, фотографії… В оформленні використані численні архівні матеріали, фотодокументи, реконструкції та відбитки артефактів. Книгу можна навіть не читати, а лише дивитися – розповідатимуть візуалізації.  Мінімум тексту. Коротко писати складно – чи не так? Що принципово – автори намагалися відобразити в книзі всі 57 нинішніх територіальних громад Чернігівської області, аби кожен міг побачити себе.

Поза очевидною, здавалося б, потребою поява видання та її зустріч із читачем не були гарантовані. Фонд Ганнса Зайделя (Баварія, Німеччина) підтримав ідею, збір матеріалів, підготовку електронної версії. Але ж друковане видання має свій шарм та вплив. До того ж воно замислювалося як повнокольорове презентаційне, навіть подарункове – як засіб не лише освітній, але й промоції закладених до неї рамкових ідей. Тому історія роботи над книгою отримала продовження. Ініціатор розробки, Чернігівський регіональний центр підвищення кваліфікації, підготував та розіслав листи до всіх територіальних громад області з пропозицією продовжити спільні зусилля та зібрати необхідні для друку кошти. Відгукнулися 50 громад регіону та Чернігівська обласна рада. Фактично, йдеться про перший приклад масштабного спільнокошту самоврядних територіальних спільнот Чернігівської області. А це вже самодостатня цінність. Переважна більшість книжок пішла до бібліотек, частина – залишилася в розпорядженні органів місцевого самоврядування для навчання їхніх співробітників.

Між іншим, існує можливість міжнародного продовження одиссеї видання. Ним зацікавився німецький експерт Андреас Умланд. За його рекомендацією надійшла пропозиція (електронний лист) від представника німецького видавництва наукової літератури ibidem-Verlag / ibidem Press – видати переклад книги для видання в Німеччині в серії “Ukrainian Voices”. В такому разі з нею зможе познайомитися й німецький читач.

Надалі книга житиме власним життям – сподіваємось, довгим. Чого прагнемо та для чого працюємо – років за десять (не раніше) підготувати її нове видання із новим розділом – як держава Україна змінилася та перетворилася на успішну європейську країну.

Володимир Бойко, Чернігів

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати