Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Фантастичні звірі у... місті

Prima Maria Art Boulevard — амбітний проект, присвячений творчості Марії Примаченко
11 серпня, 10:17
ФОТОРЕПРОДУКЦIЯ АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

У Печерському районі столиці на бульварі Марії Примаченко з’явиться Prima Maria Art Boulevard. Він стане своєрідним музеєм просто неба, в якому оселяться персонажі картин видатної української художниці Марії Оксентівни Примаченко, котра створювала свої картини в жанрі наївного живопису. Ім’я цієї майстрині золотими літерами викарбовано у «Всесвітній енциклопедії мистецтва». Творча спадщина мисткині становить понад 800 картин (650 із них нині зберігаються в Київському музеї українського народного декоративного мистецтва). Малюнки Марії Примаченко — це немовби світ, у якому з надзвичайною силою поєдналися ритм і колір, образ і декор. За словами людей, які близько знали Марію Оксентівну, коли її запитували, навіщо малює неіснуючих тварин та квіти, вона відповідала: «Навіщо малювати такими, які вони є — вони й так гарні, а я свої малюю на радість людям. Так хочеться, щоб більше людей дивилися малюнки і щоб всім подобалися». Як вважають мистецтвознавці, малюючи тварин, М. Примаченко своїми роботами створювала міфи, казки і легенди. Наприклад, бик, обожнюваний землеробами як символ родючості, пов’язаний із небом, на картині художниці зображений у вигляді засіяної зорями істоти з короною та пишною бородою («Синій бик»). Також в її творах незрідка присутні коні й ведмеді — тварини, яких обожнювали наші пращури. На багатьох картинах є й птахи — скажімо, голуби, котрі за уявленнями наших предків створили світ, і павичі — персонажі стародавніх щедрівок, і лелеки — тотемні птахи слов’ян...

Як обіцяють організатори, Prima Maria Art Boulevard стане першим культурним проектом великого масштабу, аналогів якого ще не було в Україні. Цей унікальний арт-об’єкт «оживить» образи з полотен видатної художниці.

Куратором проекту виступає один із творців Пейзажної алеї Федір Баландін, а також автор ідеї, продюсер бренду PrimaMaria Едуард АХРАМОВИЧ.

— Цей амбітний соціально-культурний проект має на меті відкрити і максимально наблизити творчість видатної української художниці Марії Примаченко для киян та гостей нашої столиці. Його унікальність полягає в тому, що одна з вулиць Києва стане цілісним простором, у якому буде втілено фантастичний світ художниці. На арт-об’єкти перетворяться не тільки житлові будинки, офісні споруди і підземний перехід, а й практично всі елементи бульвару, — відзначив Едуард Ахрамович. — Ми залучили до проекту найкращу творчу команду, кураторів та митців, які свого часу створили «Пейзажну алею», зокрема Федора Баландіна та Костянтина Скритуцького. Вже підписано меморандум з Печерською райдержадміністрацією. Нині закликаємо меценатів долучитися до створення грандіозного арт-об’єкта. Кожен, хто зробить благодійний внесок в облаштування бульвару, зможе увіковічнити своє ім’я поруч з іменем славної мисткині...

— Створення різноманітних об’єктів паблік-арту є поширеною світовою практикою. Тут лідерами є Нью-Йорк, Лондон, Берлін та Відень, проте для Києва — це ще зовсім новий досвід, — каже голова Печерської РДА Сергій МАРТИНЧУК. — А коли йдеться про перетворення цілої вулиці на справжній арт-простір за тематикою картин відомої художниці, — це взагалі унікальна подія для всього міста ба навіть для всієї країни. Фантастичні персонажі «зійдуть» із картин видатної мисткині й оселяться посеред міста, стануть його органічною складовою. Переконаний, що Prima Maria Art Boulevard стане справжньою окрасою міста й одним із найпопулярніших туристичних об’єктів.

За словами Ксенії ГАБДРАХИМОВОЇ, pr-менеджера проекту, протяжність арт-бульвару становитиме 500 м. У межах проекту буде створено 16 тематичних скульптурних композицій, три стилізовані тематичні арки, дві вхідні скульптурні групи, декілька мистецьких стінописів на будівлях за мотивами картин М. О. Примаченко. Крім того, заплановано тематичне облаштування підземного переходу на перетині бульварів Марії Приймаченко та Лесі Українки, який прикрашатиме панно з мозаїки, а також встановлення меморіальної дошки і монументу Марії Примаченко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати