Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Музика в період війни

22 лютого видатний флейтист Юрій Шутко виступить із сольним концертом у Національній філармонії
17 лютого, 16:19
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Сьогодні, незважаючи на війну на сході, повинна звучати класична музика, адже високе мистецтво об’єднує націю і тим самим наближає нас до перемоги — впевнений володар титулу «Золота флейта». Юрій Шутко підготував програму романтичної музики, в якій прозвучать твори композиторів багатьох країн Західної Європи і США.

Манера виконання Ю. Шутка відзначається яскравістю, віртуозністю, багатством нюансів, різних фарб і справляє на слухача враження, що зачаровує. Золота флейта — унікальний інструмент, а в руках маестро за своїм звучанням чимось нагадує скрипку. Тому Шутко підкоряються твори, написані для струнних інструментів. Наприклад, «Серенада» Бетховена, написана для скрипкового тріо. Пізніше вона набула такої популярності, що композитор погодився зробити її перекладення для флейти і фортепіано. Ця світла музика відкриває абсолютно іншого Бетховена — не суворого і драматичного, а усмішливого. У виконанні флейтиста Юрія Шутка вона набуває нового свіжого звучання. За своїм стилем написання і мелодійним матеріалом бетховенська «Серенада» перекликається з музикою «Рондо» Моцарта, яке також прозвучить у концерті.

Витончену партію фортепіано в цьому творі, як і в цілому концерті, виконає видатний музикант Юрій Кот.

У програмі концерту — також чимало творінь європейських композиторів, створених спеціально для флейти. Німець Теобальд Бьом практично всю свою музику написав для цього духового інструмента. Що не дивно, оскільки він був ще й відомим музичним майстром. Це завдяки йому флейта отримала свою сучасну форму і механіку. Найпопулярнішим серед флейтистів твором вважається його «Великий полонез», польотна ажурна мелодія якого у виконанні Юрія Шутка заграє безліччю відтінків і фарб.

Зачарувати слухача здатна і музика «Кантабіле і Престо» відомого румунського композитора першої половини ХХ століття Джорджі Енеску. А шедевром американського флейтового репертуару є «Поема», написана 1918 року нью-йоркським композитором-імпресіоністом Чарльзом Гріффсом. Створена вона була під впливом виконавського мистецтва відомого в США флейтиста французького походження Жоржа Барре.

Завершить концерт «Балада» швейцарського композитора початку ХХ століття Франка Мартена для флейти і фортепіано. Її написання збіглося з початком Другої світової війни. Тому вона наповнена стрімко-вибуховим динамізмом звучання, яке зараз через окупацію Криму і Донбасу увійшло в життя кожного українця. Але у виконанні Юрія Шутка цей твір не стане гімном війні, а лише нагадуванням древньої істини, що війни, навіть найкривавіші, рано чи пізно закінчуються, а музика — вічна!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати