Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Нащадки» Юлія Мейтуса

У Кіровограді відбувся «Classik-proekt», присвячений пам’яті видатного українського композитора
04 березня, 09:00
СТУДЕНТКА ЛЬВІВСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ МУЗИЧНОЇ АКАДЕМІЇ ІМ. М.ЛИСЕНКА ЗІНОВІЯ-АННА ДОНЧАК ВІРТУОЗНО ВИКОНАЛА «ГУЦУЛЬСЬКУ ТОКАТУ» А.КОС-АНАТОЛЬСЬКОГО / ФОТО НАДАНЕ ОРГАНІЗАТОРАМИ ФЕСТИВАЛЮ

«Classik-proekt» — фестиваль вітчизняної академічної музики, веде свою історію від пам’ятного 2003 року, коли на честь 100-річного ювілею Ю. С. Мейтуса в Кіровоградській музичній школі №2 (нині вона носить його ім’я) на чолі з директором  Валентиною Ревенко (саме вона була автором того проекту й усіх наступних починань) було вирішено провести обласний конкурс юних композиторів. На щастя ця ідея знайшла порозуміння й підтримку в особі міської та обласної влади та виявилася навдивовижу плідною: за минулі роки відбулося 6 композиторських конкурсів, на яких понад 140 юних авторів отримали підтримку і благословення на подальші творчі пошуки від відомих українських композиторів-гостей фестивалю, які очолювали журі конкурсів та були героями власних авторських концертів — ще однієї «родзинки» фестивалю. Відомі українські композитори Олег Польовий, Михайло Степаненко, Володимир Птушкін, Богдана Фільц, Левкой Жанна Колодуби, Віктор Степурко презентували кіровоградській спільноті свій музичний доробок разом зі столичними та місцевими музикантами.

Упродовж дванадцяти років існування фестиваль відтворив барвисту калейдоскопічну палітру сучасного академічного музичного мистецтва, але, поруч із музичними акціями на різних концертних майданчиках міста відбуваються виставки й вернісажі, екскурсії до музеїв та творчі зустрічі. Ось лише перелік нинішніх заходів:вечір українського романсу «Молоді голоси українського солоспіву», велика концертна програма «На пошану геніїв», «Музична вітальня в будинку Мейтуса» (твори композитора у виконанні учнів і викладачів музичних шкіл області), повідомлення музикознавці Марини Долгіх «Генеалогія Мейтусів у матеріалах Державного обласного архіву», презентація книжки місцевого краєзнавця Володимира Поліщука про визначних земляків, меморіальна виставка в Музеї музичної культури імені Шимановського тощо.

Цьогорічний урочистий концерт, окрім обов’язкових творів Мейтуса (романси, «Маленька балада» у виконанні хору молодших класів, чудових Варіацій на українську тему) презентував також цілий блок із спадщини Кос-Анатольського (до 105-річчявід дня народження). У виконанні учнів, студентів та викладачів школи й музичного училища прозвучали його Фортепіанний концерт (солістка — Маріанна Максименко) популярні та маловідомі пісні й романси. А гості зі Львова — лауреати премії його імені Зіновія Дончак та Діана Чубакчудово виконали його фортепіанні композиції.

Юлія Сергійовича  Мейтуса вважають фундатором української опери радянської доби, він є автором 17 різноманітних за жанрами опер (чотири з них у співавторстві): побутові («Украдене щастя»), історико-епічні («Ярослав Мудрий»), романтично-казкові («Донька вітру», «Лейлі і Меджнун»), героїчні («Молода гвардія», «Абакан»). Значне місце в його творчості займає вокальна музика — він є автором близько 300 романсів на слова Лесі Українки, І.Франка, Т. Шевченка, В. Сосюри, А.   Малишка, П. Тичини, Д. Павличка, О. Пушкіна, та інших. Композитором написано багато інструментальних та хорових творів для дітей.

«Мейтусівські читання» (саме під такою назвою проходив конкурс музикознавчих розвідок), продемонстрували нагальну потребу в подібного роду починаннях: юні школярі й «маститі» студенти музичного училища й мистецького факультету Кіровоградського педагогічного університету ім. В. Винниченка продемонстрували справжню креативність. «Щедрик» М. Леонтовича: історія виникнення та сучасний погляд» (Марія Пашева, учениця 4-го класу ДМШ № 2), «Хіти української рок-музики: креативність музичного мислення» (Марія Сидорак, учениця 8 класу ДМШ № 1), «Юлій Мейтус. Три романси на слова радянських поетів»: сучасний погляд» (Юлія Бичкова, студентка музучилища) — назви робіт-переможців окреслили діапазон наукових зацікавлень 20 претендентів та засвідчили перспективність продовження конкурсу в майбутньому.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати