Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ностальгічний Київ Олекси Захарчука»

Із 17 січня до 4 лютого можна побачити спадщину одного з кращих українських пейзажистів другої половини ХХ ст.
17 січня, 10:23

Музей історії міста Києва та галерея «Синій вечір» представляють виставку Олекси Захарчука (1929 — 2013 рр.), який був яскравим представником митців-шістдесятників. Про творчість колеги дуже тепло писала легендарна Тетяна Яблонська: «Співець рідної природи, Олекса Захарчук є художником з особливим баченням світу, зі своїм духовним внутрішнім життям, яке втілює в пейзажі. Чудовий рисувальник, він майстерно володіє всіма техніками малюнка, створює і в цій царині мистецтва чудові твори».

За словами доньки художника, мистецтвознавця Юлії Захарчук, «особливою темою у творчості Олекси Миколайовича була тема «Дороги». Їй присвячено багато картин, Часто батько розмірковував на тему «Шляху». Його шлях у мистецтві хоча був тернистим, але чесним, правдивим і красивим... Після відходу у Вічність душа митця промовляє до нас через його твори».

Картини для вернісажу «Ностальгічний Київ Олекси Захарчука» надала родина художника зі своєї приватної колекції. Як відзначають організатори вистави, багату творчу спадщину майстра живопису, присвячену Києву, можна поділити на періоди за роками і техніками: натурні замальовки олівцем та живописні роботи 1950-х, декоративні пастелі 1960-х, монументальні живописні твори 1980-х. Інколи складається враження, що ці світи створили різні особистості. Проте певні глибинні ознаки міста присутні в усіх, таких різних, на перший погляд, роботах: передусім, це особливе мистецьке бачення, прониклива інтонація довірливої сповідальності. Тож усі різночасові роботи створюють цілісний та неповторний образ Києва — такий, яким його бачив Олекса Захарчук.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати