Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шукаємо таланти

Всеукраїнський конкурс молодих композиторів імені Бориса Лятошинського оголосив про прийом заявок
20 жовтня, 10:07

Лауреати конкурсу візьмуть участь у гала-концерті, що відбудеться в рамках фестивалю Kharkiv Music Fest 7-25 квітня 2021 року, а також отримають солідні грошові премії: від 200 до 500 Євро — у молодшій групі та від 500 до 1000 Євро — у старшій, плюс можливість почути свій музичний твір у виконанні провідних музикантів та колективів.

Після успішного минулорічного дебюту, — конкурс закономірно став постійним резидентом  Міжнародного Kharkiv Music Festу. Присвячено його пам’яті видатного українського композитора Бориса Лятошинського, 125 річниця якого святкується цього року, що само по собі вже дає шанси  амбітному і дуже корисному проєкту потрапити  в перші рядки новин в царині академічної музики.

На гала-концерті переможців попереднього Першого конкурсу, який через карантин було перенесено з весни на осінь, голова журі Алла Загайкевич  виголосила таке послання композиторам: «Я не можу точно погодитися з тим, що ці твори — експерименти, які будуть зрозумілі наступним поколінням. Я думаю, що цей експеримент колись почав Лятошинський, і кожен учасник цього конкурсу встановив свій контакт з його творчістю, намагався зрозуміти, хто є для нас Лятошинський, хто він є для кожного українського музиканта. Для всієї України в якийсь час актуалізувався Лятошинський як композитор, актуалізувався той його експеримент вічної відповідальності композитора. За його власну творчість, за його власний голос, за ту композиторську лінію, яка не повинна зупинитись. Вона не зупиняється. Від Баха, Моцарта до Бетховена, Стравінського, — України: Лятошинського, Сильвестрова. Будьте відповідальними за те, що ви відчули цей вогник творчого горіння».

Тож, основне завдання конкурсу — створення простору і можливостей реалізації в майбутньому молодих композиторів. Минулого року до розгляду членами журі було допущено 55 конкурсних робіт з усіх куточків країни — Києва, Харкова, Одеси, Дніпра, Львова, Івано-Франківська, Тернополя, Луцьку, Маріуполю, Запоріжжя.  Наймолодшій учасниці конкурсу було всього 10 років.

Директор конкурсу Іван Пахота вважає, що «в світі є чимало подібних конкурсів, які орієнтовані на молодь-резидентів своїх держав. В Україні теж є багато обласних, місцевих композиторських конкурсів, але вони орієнтовані на вже конкретно визначених конкурсантів і часто на їх викладачів: про справедливість й прозорість тут не йдеться. Крім того, наша молодь не сприймає композицію як фах, можливість в майбутньому самореалізуватись в цій царині. Конкурс Лятошинського має на меті підтримати і дати поштовх до професійного майбутнього українських композиторів».

Цікавою відмінністю конкурсу є те, що він анонімний — всі роботи подаються під псевдонімами. До участі запрошуються громадяни України, яким на час його проведення виповниться не більше 17 повних років у молодшій групі та 18-33 роки — у старшій, відповідно. Цей віковий ценз було розширено, враховуючи досвід минулорічного, першого конкурсу.

Цьогоріч для участі в конкурсі необхідно подати хорові партитури (старша вікова група) і твори для голосу з фортепіано (молодша група) з використанням текстів одного (чи кількох) із 26 українських митців. І цей список запропонованих поетів дуже різноманітний і такий, що одразу збуджує творчу фантазію: Леся Українка, Богдан-Ігор Антонич, Микола Хвильовий, Михайль Семенко, Олександр Олесь, Василь Симоненко, Павло Тичина, Володимир Сосюра, Євген Гребінка, Іван Драч, Василь Стус, Ліна Костенко, Оксана Забужко, Юрій Андрухович, Юр Іздрик, Сергій Жадан, Софія Андрухович, Микола Вороний, Наталя Забіла, Богдан Лепкий, Андрій Малишко, Максим Рильський, Володимир Самійленко, Євген Гуцало, Іван Малкович, Юлія Смаль.

Важливо також, що конкурс не має вступного внеску  і для участі в ньому лише потрібно заповнити онлайн-форму оголошення: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfdcP_F_4UIKEs2Q5H4N8rIabjbAriIb_qScDk4tjpwvmSfgg/viewform?fbclid=IwAR0kxp2yao923W6P-WAEUoKyA43fiJm5e LvIkIdNtJBf7rtbycFyK-frMSc  

Ще один аргумент на користь подачі заявки — дуже серйозне і впливове міжнародне журі: Еуґеніуш Кнапік (Катовіце, Польща) — провідний педагог з композиції в Польщі. Будучи абсольвентом Генріка-Міколая Ґурецького та Олів’є Мессіана, є беззаперечним авторитетом як теоретик сучасної світової музики і автор видатних монументальних творів; Олександр Щетинський (Харків, Україна) — один із ключових українських композиторів сучасності, на його рахунку сім опер і більш як сотня музичних творів, серед яких є навіть саундтреки до фільмів;  Олександр Ґрінберґ (Дюссельдорф, Німеччина), що має потужні харківські коріння, а нині викладає музичну теорію та фортепіано у приватній музичній школі Маріни Хейфец у Дюссельдорфі. Микола Гобдич (Київ, Україна) — хоровий диригент, засновник і керівник муніципального Камерного хору «Київ»; Алла Загайкевич (Київ, Україна) — видатний фахівець в сфері акустичної та електронної музики, педагог.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати