Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сколихнути теплі спогади

У Львові продемонструють полотна про «питання дому»
22 липня, 12:01

Йдеться про виставку «Дім» в арт-просторі «Зелена канапа» (вул. Вірменська 7) авторства Андрія Чижова, який  народився і виріс у Севастополі. У галереї розповідають, що після окупації Криму «питання дому» для художника стало важким та болісним, і це  сублімувалася у багаторічний цикл живописних полотен, лейтмотивом яких незмінно є дім.

Нову серію живописних робіт, як зазначає власниця «Зеленої канапи» мистецтвознавець Олеся Домарадзька, Чижов присвячує українцям, які покинули домівки і  шукають прихисток в інших місцях, позаяк дім стає символом мирного життя, вдячності за допомогу та надії.

З початком повномасштабної війни мільйони українців відчули, що це таке – втратити дім. В першу чергу, це, звісно, люди, житло яких постраждало від російської агресії. Та й, зрештою, усі українці, які в умовах неперервного ризику ворожих обстрілів втратили відчуття безпеки та живуть в постійному стресі.

Ідея серії картин «Дім» виникла в Андрія Чижова навесні 2022-го, під час  подорожей залізницею Польщі. Тому деякі начерки живописних полотен були зроблені просто з вікон поїздів.

«Дім є однією з найвагоміших складових відчуття спокою та безпеки. Дім – це не лише дах над головою та цегляні стіни. Це родина, пам’ять про дитинство та особливі миті з життя…», – говорить автор виставки «Дім». І додає, що  картини, звісно, не можуть подарувати омріяну безпеку глядачеві, проте неодмінно здатні сколихнути теплі спогади, спонукати мріяти, пробудити надію, занурити у стан спокою та затишку, в атмосферу вільного та щасливого життя. 

Довідково:

Андрієві Чижову – 27 років. З 2013-го живе і працює у Львові.

2019-го захистив ступінь магістра на кафедрі художнього скла Львівської національної академії мистецтв.

Отримав понад 90 відзнак за творчу діяльність. Двічі (у 2009 та 2011 рр.) нагороджений президентською стипендією за творчий внесок у розвиток культури Севастополя. У Львові 2018 року нагороджений обласною премією ім. В’ячеслава Чорновола. 

Учасник міжнародних (Україна, Польща, Болгарія, Німеччина, Ізраїль, США), обласних та всеукраїнських виставок, симпозіумів та пленерів. Член ГО «АРТ-модуль».

Твори Андрія Чижова зберігаються у колекціях Музею скла у Львові; Ningbo Zhejiang Greenwave Glass Museum, Китайська Народна Республіка; Rusi Karabiberov Gallery, Болгарія, Theologische Hochschule Friedensau, Німеччина; фондах Львівської національної академії мистецтв, у приватних колекціях України, Польщі, Німеччини, Франції, США, Туреччини, Болгарії та Ізраїля.

Виставку «Дім» відкриють у «Зеленій канапі» 26 липня.

Зануритися у стан спокою та затишку, в атмосферу вільного та щасливого життя у власному домі (чи принаймні помріяти про це) встигнуть всі охочі (а особливо, напевно, це стосується вимушених переселенців) – експозиція чинна до 21 серпня. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати