Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Той, хто малює лініями

У Вінниці Володимир Слєпченко представив масштабну виставку, яку розташували одразу у двох музеях
23 серпня, 11:26
ІВАН МАЗЕПА

60 великих картин із різних серій привіз до міста над Бугом народний художник України Володимир Слєпченко. Експозицію «Пороги моєї землі» розгорнули у виставкових залах Вінницького обласного краєзнавчого та художнього музеїв. Це невелика частина з тих робіт, які мандрують зі своїм творцем по усьому світі. Художник за пів століття творчої діяльності створив власну техніку в живописі і запатентував її. Замість традиційних мазків на його полотнах лінії, які відтворюють зображення видатних українців — гетьмана Мазепи, Соломії Крушельницької, режисера Параджанова, Ади Роговцевої. За рахунок артистичних ліній, які перетинають полотна уздовж і впоперек, картини набувають рухомості і створюють образи.

«У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї художник представив сюжетні картини історично-філософського змісту, а у стінах нашого музею акцент зробив саме на портрети видатних українців, які багато зробили для розвитку нашої держави як у політичному, так і в культурному плані, — відзначає науковий співробітник художнього музею Павло МЕДОНЧАК. — Усі портрети створені в напрямі арт-лайн — мистецтво ліній, у цій манері художник працює з 2011 року. Завдяки своїй техніці він намагається передати мінливість часу. Це сучасний напрямок у мистецтві, в Україні практично ніхто так не працює. Роботи дуже класно передають енергетику митця. Вони свідчать, що Володимир Слєпченко, окрім того що талановитий портретист, ще й тонкий психолог — майстер психологічного портрету».

ПЕТРО МОГИЛА

СКОМПОНУВАТИ, ПРОПИСАТИ І РОЗКРИТИ ОБРАЗ ФАРБАМИ

Сам художник родом з Бєлгородської області, що в Росії, але все своє свідоме життя прожив в Україні. Закінчив Український поліграфічний інститут І. Федорова за фахом художник-графік (тепер це Українська академія друкарства у Львові). Провів 75 персональних виставок в Україні, Польщі, Росії, Франції, Німеччині, Канаді, Північній Кореї, Ізраїлі, Словаччині, Італії, Греції, Іспанії, Японії та інших країнах. Його живописні та графічні твори зберігаються в галереях та приватних колекціях України та багатьох країн світу. Художник отримав диплом члена Паризької академії мистецтв. Таких дипломантів усього 300 із 44 країн світу.

Слєпченко зізнається, що від слави не страждає, має ще багато роботи і планів, бо не у всіх містах України бачили його роботи. У Вінниці, до речі, персональна виставка художника експонується вперше. Така можливість виникла завдяки його участі у цьогорічному Міжнародному мистецькому пленері «Кращий художник/The best Artist», який щороку проводить народний художник України Володимир Козюк.

«Володимир Слєпченко долучився до когорти художників з шести країн, які виграли цього року своє право попрацювати у рамках пленеру «Кращий художник/The best Artist», що традиційно проходить у Вінниці на початку літа. За результатами конкурсу він отримав диплом переможця, бо всі, хто вийшов до фіналу, стали переможцями, а також удостоївся міжнародної премії імені Валерія Гегамяна, — розповідає Володимир Козюк. — І ця відзнака в рамках конкурсу була цілком заслуженою, бо Володимир Слєпченко володіє величезним діапазоном мистецьких технік. Він працює у таких видах і жанрах образотворчого мистецтва, як живопис, графіка, монументально-декоративне мистецтво, дизайн і навіть геральдика. Віртуоз композиції, який уміє майстерно поєднати у ній різні часово-просторові виміри. В Україні в арт-лайні працюють одиниці, найкращий — Володимир Слєпченко. А в рамках нашого проєкту ще був Закір Сабіров із Таджикистану, який має подібну манеру. І було досить цікаво спостерігати за художниками під час пленеру, як вони компонують, прописують і розкривають образи своїх робіт фарбами».

НЕВІД’ЄМНА ЧАСТИНА НАЦІОНАЛЬНОЇ СКАРБНИЦІ УКРАЇНИ

Нині художник живе і працює у своїй галереї під Києвом, яку перетворив на культурно-просвітницький центр місцевої громади. Його дружина та творча натхненниця Зенона розповідає, що у їхній садибі завжди багато людей, приїжджають художники, послідовники Володимира, або діти приходять, яких митець учить малювати. До кожної своєї роботи він підходить виважено, перед тим, які сісти за написання, досліджує тему, а вже коли начитається і зуміє побачити те, що іншим не видно, сідає за роботу. Тому його полотна, зокрема ті, що присвячені історичним подіям і особистостям, називають хрестоматійними. Вони вже стали невід’ємною частиною національної скарбниці України.

«Наша країна дала світові чимало видатних діячів, які своєю творчістю, діяльністю, життям зробили його кращим, наповнили світлом. І я щасливий, що якоюсь мірою причетний до того, щоб відтворити славну частину нашої України у своїх творах, частина з яких представлена у Вінниці. Це моя перша експозиція у цьому славетному місті, але маю надію, що не остання, — висловлює сподівання Володимир Слєпченко. — Першим твором, який був намальований у манері арт-лайн став портрет Тараса Шевченка, і це не випадково. Музейники і мистецтвознавці, побачивши роботу, наголошували, що геній Шевченка надав мені натхнення, щоб в подальшому створити серію портретів видатних українців, яка потім увійшла у великий проєкт «Обрані часом». Він став своєрідною вдячністю Україні за її великих синів і дочок».

Виставку Володимира Слєпченка у Вінниці приурочили до Дня Незалежності України. Діятиме експозиція до 6 жовтня. Автор сподівається, що у вересні виставку відвідають учні з місцевих шкіл та студенти, бо кожна його робота написана з ідеєю — передати велич рідної країни, її високу духовність і неосяжну спадщину.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати