Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Києві відкрився Музей Костянтина Паустовського

Міністерство культури і міська влада до цього не причетні!
05 грудня, 10:40
КОСТЯНТИН ПАУСТОВСЬКИЙ — «МОСКВИЧ ЗА МІСЦЕМ НАРОДЖЕННЯ І КИЯНИН В ДУШІ», ПРОЖИВ В УКРАЇНІ ЗАГАЛОМ ПОНАД ДВАДЦЯТЬ РОКІВ / ФОТО З САЙТА LIVEINTERNET.RU

Музей Костянтина Паустовського створено у київській школі №135 (як приватна ініціатива її вчителів, учнів та їхніх батьків). Це перший музейний проект у нашій столиці, пов’язаний з ім’ям одного з найпопулярніших письменників минулого століття. Костянтин Георгійович, «москвич за місцем народження і киянин у душі», прожив в Україні загалом понад двадцять років. Саме тут він сформувався як журналіст і письменник, про що не раз зізнавався у автобіографічній прозі. Так, у передмові до українського видання «Золота троянда» 1957 р. він написав: «У книжках майже кожного письменника просвічується, як крізь легкий сонячний серпанок, образ рідного краю з його безмежним небом і тишею полів, з його задумливими лісами і мовою народу. Мені загалом пощастило. Я виріс в Україні. Її ліризму я вдячний багатьма гранями своєї прози. Образ України я носив у своєму серці впродовж багатьох років».

Журналіст Валерій Дружбинський, який працював у Паустовського літературним секретарем упродовж 1965—1968 рр., у спогадах («Паустовський, яким я його пам’ятаю») написав: «Дивно, але Паустовський умудрився прожити час божевільного вихваляння Сталіна і жодного слова не написав про вождя всіх часів і народів. Умудрився не вступити в партію, не підписати жодного листа або звернення, що ганьбить кого-небудь. Він щодуху намагався залишитися і тому залишився самим собою»...

— Робота зі створення музею почалася 2012 року — в рік 120-річчя письменника, — розповіла Олена АРТАМОНОВА, адміністратор музею. — В експозиції зібрано документи і матеріали, присвячені творам К. Паустовського та його біографії. Вона займає шкільну аудиторію, оформлену музейними стендами та предметами інтер’єру київського періоду життя Костянтина Георгійовича. Музей Паустовського відкритий для вільного відвідування всіх охочих (за попередньою домовленістю з адміністрацією школи). Тимчасовий сайт музею — www.paustkiev.io.ua.

В майбутньому робота музею буде розширена за рахунок екскурсій Києвом, де Паустовський жив з шестирічного віку, навчався в Першій київській класичній гімназії (Імператорській гімназії Олександрівській) та Київському університеті святого Володимира. З життям і першим літературним досвідом Паустовського пов’язано багато вулиць Києва: бульвар Тараса Шевченка, вулиці Лютеранська, Стрітенська, Богдана Хмельницького, Івана Франка, Багговутівська.

З Україною К.Паустовського пов’язує не лише історія його власного життя, але й історія його сім’ї, починаючи з прадіда, який оселився на річці Рось біля Білої Церкви. Більше того — родовід письменника по лінії батька пов’язаний з ім’ям запорізького гетьмана Сагайдачного. Рідні Паустовського поховані в Україні — батько в с. Городище Білоцерківського району, а мати і сестра — в Києві на Байковому цвинтарі.

Нині в Україні працює Одеський меморіальний музей Костянтина Паустовського (філія Літературного музею) і будинок-музей Паустовського в Старому Криму.

Київський музей письменника знаходиться в столичній школі №135 (вул. М. Коцюбинського, 12-Б). На початку ХХ століття в її будівлі, яку занесено до реєстру історичних пам’яток, розміщувалося друге Реальне училище, а з 1909 р. — сьома Чоловіча гімназія. Тут навчалися майбутні знаменитості: скульптори Олександр Архипенко та Іван Кавалерідзе, піаніст Володимир Горовиць, вчений Володимир Симиренко, карикатурист Борис Єфімов, композитор Левко Ревуцький та інші.

У церемонії відкриття музею взяли участь: журналіст Валерій Дружбинський, Любов Чирак, внучата племінниця письменника, Юрій Іванов, правнук учителя математики Першої київської класичної гімназії, в якій навчався К.Паустовський, представники Посольства Австрії в Україні (у будівлі посольства, розташованій поряд зі школою, довгий час проживала сім’я знаменитого прозаїка) та ін.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати