Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Авторські інтонації нового телесезону

Своє десятиріччя «1+1» хоче «прикрасити продукцією українською і про Україну»
09 вересня, 00:00

Поверненням до ефіру «1+1» авторських програм «Без табу», «Документ», «Іду на Ви» і «Я так думаю» канал традиційно знаменує відкриття нового телесезону. Старожили ефіру (а цього року «1+1» відзначає 10 років тележиття) збираються привабити увагу глядача новизною тем і підходів до серйозних проблем вітчизняного соціуму. Ювілейну дату на одному з найбільш популярних і улюблених телеканалів хочуть ознаменувати новою якістю мовлення. І, передусім, того, яке зробило «1+1» шанованим і авторитетним телебаченням — телебаченням із авторським обличчям і телебаченням із позитивним засновком. Новий генеральний продюсер каналу, якого глядач так добре знає якраз у ракурсі авторства — ведуча Ольга Герасим’юк — тепер справляється і з обов’язком реформатора. Аж ніяк не революційного, скоріше вдумливого стратега. Жанр так званого журналістського мовлення, на її погляд, вимагає ось чого: «У новому сезоні ми хочемо запропонувати нашому глядачеві хороше телебачення, яке обслуговує передусім його, глядача, очікування. Телеекран останнього часу сильно переобтяжений заполітизованими програмами, схожими одна на одну на всіх каналах і заповнений дебатами одних і тих же персонажів, які кочують із каналу на канал. Звичайно, життя, мабуть, продиктувало такий ракурс усім нам, але потроху згадується, що життя насправді складається ще і з маси інших, не менш важливих для долі людини речей. Всіх чоловіків і жінок країни цікавить ще й таке — як зробити своє життя, як домогтися успіху, як влаштувати свою долю в цьому новому, дуже складному, але повному викликів і спокус світі. Зрештою, ми хочемо проаналізувати конкурентне середовище в новому сезоні й запропонувати своїм глядачам щось відмінне від того, що вигадали колеги з інших каналів. Наприклад, із цікавістю подивимося прем’єру Савіка Шустера на ICTV. Очікується високотехнологічне шоу, високий журналістський рівень. Бажаємо йому успіху. А самі думаємо над тим, що отримає від нас наша аудиторія. Наразі ми повертаємо до ефіру рубрику «Особливий погляд», у якій з’являться кращі документальні українські фільми. Десятиріччя каналу ми хочемо прикрасити продукцією українською і про Україну. Це ще один важливий для нас момент — бути українським у всіх важливих значеннях цього слова каналом.

Що ж до безпосередньо авторських програм, то, звичайно, кожен із ведучих-авторів пропонує в новому сезоні певні зміни: не кардинальні, але косметичні, які все одно не пройдуть непоміченими».

Деякі програми, як наприклад «Документ», змінюють місце розташування в ефірній мережі. Відтепер культурологічний блок для інтелігентних та інтелектуальних глядачів під керівництвом Юрія Макарова виходитиме п’ять разів на тиждень у ранковому блоці о 9.45. І для початку випуски програм нагадають вірному глядачеві каналу про те краще, що «1+1» зробив за всю свою історію, — до програми приходитимуть улюблені телеперсонажі, які давно стали рідними, аудиторія телеканалу зможе в прямому ефірі подивитися розмови з ними про минуле і про насущне.

Ольга Герасим’юк: «Будуть зустрічі з людьми, які робили історію телебачення. «1+1» зробив дуже багато для того, щоб «телевізор» в Україні змінився, щоб він став українським. І ніхто не може заперечити того факту, що саме «1+1» і його творці зробили телебачення України особливим, новим, примусили українське телебачення говорити українською мовою, яка ніяк не могла вкоренитися. За десять років набралося багато цікавого досвіду, і це все буде проаналізовано найближчим часом».

І знову з’явиться в ефірі програма «Без табу». Ольга Герасим’юк: «Наша програма в ефірі вже понад п’ять років, але її рейтинг та її особлива роль у соціальному житті не дозволяє поміняти її на цьому місці. Хоча додатково до «Без табу» плануємо запропонувати новий соціальний проект.

Прес-клуб «Іду на Ви» буде посилений журналістським складом і актуальністю сьогоднішніх тем. Головне — це не буде вузькопрофільована програма для фахівців і знавців політичного життя. Ми виходитимемо з інтересів глядача, і журналісти передусім мають домагатися відповідей на ті запитання, які нагромадилися до наших «персонажів» у молодої та активної аудиторії».

Для цієї ж аудиторії в ефірі каналу продовжує виходити теледумка Анни Безулик — «Я так думаю». Програма, не зраджуючи своїм принципам, виходитиме як і раніше в прямому ефірі. За словами Ольги Герасим’юк, «у цій програмі залишається те, що так добре вміє робити саме Анна Безулик — гаряче зіткнення противників. Знову ж таки — «Я так думаю» пропонує нам усі актуальні ситуації в країні, обов’язково ті, які є популярними й запитаними у наших людей, яким небайдуже, куди рухається наша країна. І це — загальний принцип і, якщо хочете, надзавдання авторського мовлення каналу «1+1» у новому сезоні».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати