Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iнтегруйтеся не у «вікна», а в простір!

22 січня, 00:00

Кожного тижня на «5 каналі» виходять в ефір дві програми: «Вікно в Америку» і «Вікно в Європу». І телеглядач мимоволі їх порівнює.

Отже, «Вікно в Америку». Один із нещoдавніх випусків був присвячений актуальним науковим та соціальним проблемам. Дослідження можливостей регенерації втрачених кінцівок людини на основі вивчення подібної здатності в рептилій та інших організмів. Унікальний мегапроект корпорації «Гугл» із переведення в цифровий формат усього світового книжкового фонду. Державна програма боротьби з алкоголізмом, заснована на новітніх наукових дослідженнях. Роль дитячих дошкільних закладів у підготовці дітей до самостійної життєдіяльності. У програмі брали участь учені, кваліфіковані фахівці і супроводжувалася вона демонстрацією унікальних відеокадрів. Пізнавальне насичення цього випуску сприймалося телеглядачами з неослабним інтересом.

А ось «Вікно в Європу». Згідно з рекламою, програма подає «ключові події в Європі». Проте в одній із нещодавніх програм про Європу не було сказано жодного слова. Проте розповідалося про провідну роль США в підбурюванні СРСР до вторгнення до Афганістану. Далі, знову ж таки без будь-якого зв’язку з Європою, були вкотре продемонстровані відеокадри про арабсько-ізраїльський конфлікт. А наостанок із розмірковуваннями про єдиний економічний простір довго говорив посол Білорусі. Наступний випуск був присвячений, як не зовсім коректно висловився ведучий, «невдалій спробі терориста підірвати літак» і детальному опису новітніх ізраїльських методів контролю. От і все! Адже телеглядача цікавить, чим живе інтелектуальна європейська еліта, як Європа бореться з кризою, що несуть у собі європейські стандарти, як себе почувають нові члени співтовариства, які новини сучасної європейської культури і, нарешті, як вдається зберігати історичну пам’ять «старої» Європи. Натомість телеглядач побачив по-школярськи зрежисований «продукт», наповнений беззмістовним «інформаційним шумом» у вигляді сумнівних сенсацій, вимучених і вихолощених сюжетів, що сяк-так зв’язали з невиразним відеорядом, і які супроводжувалися зашкарублою антизахідною риторикою. І заявляючи про те, що «наше вікно допоможе вам відкрити до Європи двері», ведучий виставляє себе на загальне посміховисько. Адже добре відомо, що сьогоднішня Європа — це абсолютно відкрите демократичне співтовариство. І «Вікно в Європу» в нинішньому форматі вже давно себе вичерпало і є чистісінької води анахронізмом. І давно настав час якнайширше розкрити для України цивілізований інформаційний простір для того, щоб зближувати нашу країну з євроатлантичним співтовариством, яке, як і раніше, залишається генератором глобального науково-технічного та гуманітарного прогресу. І, звичайно, в цьому сенсі було б несправедливим не згадати про те, що програма «5 каналу» каналу «Вікно в Америку», про яку згадувалося спочатку, повністю відповідає сьогоднішнім вимогам. Щоправда, під брендом «Вікно в Америку» подаються інформаційні випуски популярної у всьому світі служби «Голосу Америки». Але таким чином, пропонуючи українському телеглядачеві настільки високопрофесійну передачу, «5 канал» дійсно сприяє інтеграції України в Євроатлантичне співтовариство. У зв’язку з цим варто б «5 каналу» й передачу «Час-тайм» повернути на денні години.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати