Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кому коронавірус, а кому...

Процвітання в убогій країні завжди загрожує небезпекою
03 квітня, 11:35

Саме останніх мав на увазі предстоятель Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав, коли закликав владу оголосити у нас політичний карантин. Дивно, але подіяло...

Принаймні, «вгорі» заявили, що загальну консультативну групу з терористами ДНР/ЛНР, яка була начебто створена зусиллями очільника Офісу Президента пана А. Єрмака, поки (!) легалізуватимуть. Почекають кращих — некоронавирусних часів. У цій царині Зе-команда  постійно потрапляє в якісь неприємні ситуації, насамперед через украй низьку культуру комунікації. І навряд чи провину за це потрібно покладати лише на дівчину Мендель, яка працює прессекретарем пана Зеленського. Тут нещодавно політолог Олег Саакян сказав, що коли  в Мінську інтереси України представляли Євген Марчук і Роман Безсмертний, таких казусів не було, оскільки названі особи раз у раз проводили брифінги, де пояснювали журналістам і суспільству, про що розмовляли учасники перемов, які рішення ухвалили. Інша річ, коментувати свої дії Зе-команді дуже складно, оскільки хвалитися там нічим. Це вже стало очевидним. Днями в інтерв’ю Дмитрові Гордону колишній радник Путіна Андрій Ілларіонов висловився так: «Не за злою волею Зеленський діє проти інтересів України. Що більше Зеленський  буде при владі, то більше шкоди він завдасть Україні». Сам Гордон стверджує, що, використовуючи всілякі маніпуляції, цей виступ Ілларіонова намагаються приховати від українського суспільства.

А нещодавно Зе-команда засвідчила  свою недієздатность, передавши реальну владу в регіонах олігархам. На зустрічі, що відбулася з ними, Україну фактично поділили на «удільні  князівства» (вислів відомого експерта Михайла Гончара), а на один найближчий до анексованого Криму регіон призначили адепта «русского мира» пана Новінського.

Олігарх Ярославський притьмом продемонстрував повну зневагу до президентської вертикалі, тобто до голів адміністрацій, призначених особисто Зеленським, зокрема в особі представника Харківщини.

Що ж, люди, які не здатні керувати країною, повинні свої повноваження комусь передавати і терпіти дещо від тих, кому передають. Але треба віддати належне панові Ярославському, він виявився людиною вихованою і «дебілами» нікого не називав, на відміну, наприклад, від пана Коломойського.

За словами Михайла Гончара, Зеленський мовчить про Крим, аби не дратувати Путіна з приводу питань Донбасу. Але і щодо Донбасу Зеленський раз у раз провалюється, перемагає в усіх цих справах лише Путін.

Як убачає експерт, усупереч дивним і шкідливим для України заявам новоявленого прем’єра Шмигаля про воду до Криму, президент повинен чітко заявити, що ніякої води до деокупації Криму не буде.

Загалом, тут успіхів немає. Та й протистояння коронавірусу теж має бути кращим. На телевізійній ниві воно зводиться до більш-менш постійної появи на екрані Володимира Олександровича з його голлівудськими посмішками та закликами мити руки. О, так, адже ми раніше руки не мили, зуби не чистили, білизну не міняли і взагалі — дикуни. Спасибі панові Зеленському, який веде нас від дикунства до цивілізації...

Хотілося б, щоправда, довідатися, а що робить влада, чи є у неї стратегія і яка вона. Поки все зводиться лише до поліцейської активності пана Авакова. Але коронавірус поліцейською палицею, обмеженнями та заборонами не налякаєш. А ось забезпечення аптек великою кількістю дешевих і якісних масок — це вже  не обов’язок Авакова та його відомства. Але із цим (адже проста річ!) так само погано, як і з апаратами для штучної вентиляції легенів.

Просте вимірювання температури не дуже ефективне. Здається, ця ситуація залишилася абсолютно поза увагою влади, чим остання не переймається. Принаймні, ми цього не бачимо.

У програмі «Говорить великий  Львів» на Еспресо-TV  усі присутні та ведучі були в масках. Тема все та ж. Галичани стурбовані тим, що тисячі людей переходять кордон саме в районі Львова, і тому місту загрожує небезпека. У студії показали телевиступ президента Зеленського, в якому він обіцяв, що найближчим часом  кордон України буде закритий. Це правильно, але, на жаль, цей крок дуже запізнився. Якби це все було зроблено в січні поточного року, то можна було б уникнути багатьох випадків захворювань.

Медики в студії давали вельми невтішні прогнози, вони вважають, що в Україні сценарій пандемії буде песимістичним. Але це не означає, що потрібно впадати у відчай. Власне, жодна країна в світі повною мірою не була готова до такого спалаху пандемії, і всі шукають свої варіанти реагування на виклик.

Заступник очільника МВС Антон Геращенко сказав, що наші громадяни ще не розуміють усієї серйозності ситуації. Тому вони інколи не виконують розпорядження головного санітарного лікаря країни.

Драматично виступив нардеп і колишній голова Львівської ОДА Олег Синютка. Він звернув увагу на незахищеність медичних працівників, у яких немає відповідних засобів захисту. Є вже чимало випадків зараження лікарів. Збільшується кількість заяв на звільнення від медсестер. До цих пір не виплатили гроші медикам. Хто нас лікуватиме? Останнім часом із-за кордону повертаються не лише заробітчани, але й представники нашої далеко не «золотої» молоді. Виявилося, що в екстремальних умовах вони там нікому не потрібні з усіма їх мільйонами. І нічого їм не залишається, як розраховувати на зруйновану й убогу українську медицину. Це висновок для багатьох представників української «еліти», які чомусь вирішили, що все життя житимуть «на дві домівки»: в Україні збагачуватися за рахунок зубожіння простих українців, а на Заході розважатися, вчитися, лікуватися. Ті, що сидять на двох стільцях, неминуче опиняться між стільців, тобто на підлозі.

Процвітання в убогій країні завжди не гарантоване і загрожує небезпекою.

Тому є сенс подбати про свою країну. Заради власних гараздів. А може, ще й усвідомити цінність патріотизму.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати