Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Невпинні роботи на Евії

Зруйнований вогнем грецький острів зараз намагається побудувати захист від повеней
08 жовтня, 09:36
ФОТО REUTERS

«У випаленому ландшафті на грецькому острові Евія бригади робітників рубають спалені сосни, все, що залишилося від руйнівних літніх пожеж, для встановлення дерев’яних бар’єрів від паводків. Ходячи по товстому килиму з попелу і з запахом диму, який все ще тримається, вони мчать уперед, щоб зміцнити оборону перед осінніми дощами, які загрожують затопити прибережні села. Рослинність, яка зазвичай поглинала б опади та зменшувала стік, була спалена, і ґрунт не міг зупинити потрапляння дощової води у приморські поселення», описує ситуацію агентство Reuters.

Орієнтовно 300 000 акрів лісу та чагарників було спалено минулого літа в різних районах Греції на тлі найгіршої спеки в країні за останні 30 років. Більше третини постраждалої території було на півночі Евії, показали дані дослідницького центру Національної обсерваторії Афін Біонд, ідеться в повідомленні.

«Ми повинні встигнути на зиму. Нам не довелося оплакувати жертв під час лісових пожеж, і дуже важливо, щоб у нас не було цієї проблеми з повенями», — цитує агентство мера прибережного села Лімні Джорджа Цапурніотіса.

Тим часом у спалених лісах над Лімні почали з’являтися зелені пагони, що свідчить про те, що ліс повільно відновиться сам. Інженер з топографії Ставрос Бенос отримав від уряду завдання розробити план у відновленні та відбудові Евії. Бенос передбачає: ліс, що відросте, стане ядром плану, який у поєднанні з новою інфраструктурою та туризмом може запропонувати нові робочі місця. «Новий ліс повинен стати центром реконструкції, — сказав він агентству. — Якщо ми не відвоюємо ліс, ми втратимо все». Адже більшість населення на півночі Евії були збирачами смоли, бджолярами та лісорубами, котрі тепер втратили роботу.

На фото: Виробник смоли Янніс Георгіу несе спалену соснову колоду. Група виробників смоли встановлює дерев’яні перешкоди проти можливої повені на острові Евія, Греція, 23 вересня 2021 року. Фото Рейтер

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати