Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нові правила для вірян

Як виглядало щорічне паломництво мусульман до Мекки під час пандемії?
31 липня, 13:56

У звичайний рік мільйони мусульман стікаються в Мекку для паломництва хадж. Однак через загрозу COVID-19, лише кільком тисячам було дозволено здійснити подорож цього року за суворими правилами.

Напередодні цьогорічного хаджу, найважливішого паломництва для мусульман, екіпажі у Великій мечеті були зайняті роботами з прибирання та обслуговування. Щоб тримати людей на відстані один від одного та уникати розповсюдження вірусу, смужки стрічки були приклеєні до землі навколо найсвятішого місця ісламу Кааба, показуючи людям, де можна гуляти.

У минулому десятки тисяч вірних приїжджали до Мекки. Однак цього року натовпи були більш керованими — лише 10 000 людей було дозволено відвідати паломництво. Учасників було обрано в онлайн-процесі. Їх температуру перевіряли по прибуттю в Мекку, і вони пройшли карантин протягом двох тижнів.

Паломники у Великій мечеті зобов’язані дотримуватися передбаченої відстані один від одного, обходячи святилище проти годинникової стрілки сім разів, залишаючись на дистанції не менше 1,5 метра від наступного паломника. Їм також категорично заборонено торкатися до Кааби, кубоподібної будівлі в центрі.

Вірні мусульмани зобов’язані здійснити паломництво до Мекки один раз у своєму житті, якщо вони здорові та вікові і «якщо вони знайдуть можливість це зробити», згідно Корану. Хадж — один із п’яти стовпів ісламу. Ритуальне побиття каменями Шайтану у Міні, неподалік від Мекки також є частиною паломництва до хаджу. Тут люди також мали тримати дистанцію, паломники отримали дезинфіковані камені для ритуалів, молитовні килимки та дезінфектори для рук.

У 2018 році понад 2 мільйони вірних здійснили подорож до Мекки, причому багато хто зупинився в цьому наметовому місті Міна. Окрім свого релігійного значення, хадж — це також економічна подія: минулі паломництва приносили Саудівській Аравії понад 10 мільярдів євро щорічно. У Меці та її околицях від події залежать сотні тисяч робочих місць.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати