Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Перепустка» на екран

«ТелеАкадемія» — один із небагатьох проектів власного виробництва, який залишився в ефірі оновленого Першого Національного
20 лютого, 13:01
НЕЩОДАВНО В ГОСТІ ДО «ТЕЛЕАКАДЕМІЇ» ЗАВІТАВ ДИСИДЕНТ, ПОЛІТИК І ГРОМАДСЬКИЙ ДІЯЧ, АВТОР АКТУ ПРО НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ ЛЕВКО ЛУК’ЯНЕНКО. «У ТОМУ, ЩО НАША НАЦІЯ ІДЕ ВОЮВАТИ, ІДЕ НА СМЕРТЬ, Я БАЧУ ЗАПОРУКУ ПЕРЕМОГИ УКРАЇНИ», — ПОДІЛИВСЯ ВІН СВОЇМИ МІРКУВАННЯМИ З МОЛОДДЮ / ФОТО НАДАНО ПРЕС-СЛУЖБОЮ ПЕРШОГО НАЦІОНАЛЬНОГО КАНАЛУ

Відсутність досвіду практичної роботи у студентів-журналістів — одне з найбільш поширених нарікань серед роботодавців. Чи не єдиний шлях компенсувати цей недолік — створення шкіл та спеціалізованих курсів безпосередньо в складі ЗМІ. На Заході така традиція існує вже давно. Наприклад, кількість претендентів на одне місце в Академії Бі-Бі-Сі може сягати дві з половиною тисячі осіб. Свою систему професійної освіти має також один із найбільших комерційних британських мовників — канал ITV. В Україні серед друкованих видань піонером у цьому напрямку є газета «День». У Літній школі журналістики «Дня» з 2003 року пройшли практику вже півтисячі студентів. Деякі з них, зокрема й автор цих рядків, стали журналістами видання. Серед телеканалів власну підготовку фахівців запровадили «Інтер» та Перший Національний. Але якщо за навчання в «Інтершколі» треба заплатити чималу суму, то вступити до «ТелеАкадемії» на Першому Національному може кожен охочий цілком безкоштовно.

•  «ТелеАкадемія» існує вже п’ять років. За цей час в ефір вийшло понад тисячу випусків. Спочатку проект функціонував як справжня школа — з викладачами й визначеною програмою. Курс тривав два місяці — впродовж першого слухачі відвідували лекції, а на другому разом із телевізійною командою безпосередньо займались забезпеченням ефірів. У такому форматі проект проіснував близько року. Сьогодні визначеної програми, як і лекцій, немає. Як розповідає керівник проекту Олена Загороднюк, на «ТелеАкадемію» сьогодні може прийти представити свою роботу будь-хто. Якщо ваш проект виявиться цікавим — потрапить до ефіру. Жанрових обмежень також немає — в межах програми показували навіть художні короткометражки.

Особливою популярністю «ТелеАкадемія» користується серед студентів, які проходять тут виробничу практику. Переважно йдеться про журналістів і режисерів.

•  «Мета проекту — дати людині можливість практичної реалізації, — розповідає Олена Загороднюк. — До нас звертаються також ті, хто ще сумнівається у своїй майбутній професії — тут вони мають можливість зробити усвідомлений вибір. Вважаю, що цим необхідно займатись. Виші дають лише теоретичні знання, нерідко доволі відірвані від реального життя. Досвід, який студенти можуть отримати безпосередньо в тій чи іншій редакції, — неоціненний. Слухачі, котрі приходили до «ТелеаАкадемії», за два місяці ставали повноцінними учасниками виробництва. Вони починали з того, що просто спостерігали, допомагали організаційно, але через якийсь час це вже були зовсім інші люди. «ТелеАкадемія» — це майданчик обміну досвідом, на якому збираються ті, хто прагне навчитися». Водночас, щоб стати учасником програми, бути студентом зовсім необов’язково — долучитись можуть навіть школярі. Загалом перевага надається молодим людям і тим, чия робота є цікавою для молодіжної аудиторії. Серед підопічних програми є й діти-сироти, вихованці інтернатів. За час свого існування «ТелеАкадемія» спричинилась до появи кількох нових творчих колективів. Яскравий приклад — Фестиваль соціальної відеореклами Molodiya festival, який існує вже три роки. Сьогодні «ТелеАкадемія» не має можливості одразу ж запропонувати своїм учасникам якусь із форм офіційної співпраці з Першим Національним, однак декому з них таки вдалося стати успішними працівниками каналу.

Впродовж тижня «ТелеАкадемія» виходить в ефір Першого Національного п’ять разів. У понеділок глядачам пропонують випуск на соціальну тематику. Наприклад, нещодавно була передача, присвячена документальному кіно, відзнятому студентами під час подій на Майдані. У вівторок — в ефірі творчі майстерні відомих фахівців із Київського національного університет театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого, Київського національного університету культури і мистецтв, Інституту журналістики КНУ ім. Т. Шевченка тощо. Середа — день майстер-класів. «ТелеАкадемія» готує їх спільно з відкритим університетом Майдану. До студії запрошують не лише фахівців, а й просто цікавих особистостей. Серед останніх гостей: Богдан Гаврилишин, Левко Лук’яненко, Мирослава Гонгадзе. Четвер — мистецький день. До студії запрошують молодих літераторів, музикантів. Журналісти розповідають про цікаві художні виставки, фільми тощо. Так, за словами Олени Загороднюк, саме глядачі «ТелеАкадемії» першими познайомились з творчими групами стрічок «Той, хто пройшов крізь вогонь», «Хайтарма» та інших. Тут же, в межах програми відбуваються допрем’єрні покази уривків із нових кінофільмів. По п’ятницях раз на два тижні за програмою «ТелеАкадемії» в ефір виходить програма «Голос молоді». Вона передбачає спілкування між київською студією та одним з інших міст України.

•  Як розповіли «Дню» на каналі, запис програми відбувається в різних режимах. Інколи — безпосередньо в день ефіру, інколи — заздалегідь, буває навіть за три тижні. Все залежить від того, коли можуть прийти студенти і гості. «Ідеально було б працювати у прямому ефірі, — ділиться враженнями Олена Загороднюк, — але, на жаль, час виходу програми не дозволяє цього зробити». Власне час виходу програми й залишає найбільше запитань. З перших днів свого існування «ТелеАкадемія» з’являється в ефірі близько о пів на другу ночі (повтор на супутниковому каналі «Перший Ukraine» о 15.15 через два тижні). Дирекція програми запропонувала перенести ефір на 16.00, але поки що безрезультатно.

•  Зрозуміло, що така просвітницька, соціально орієнтована програма за нинішніх реалій не може розраховувати на високі рейтинги, однак Перший Національний— державний канал, і соціальна відповідальність має важити для нього більше, ніж «роздуті» рейтинги. Жодних змін не відбулося й з появою суспільного мовлення. Водночас, за словами Олени Загороднюк, «ТелеАкадемія» — чи не єдиний проект власного виробництва, який залишився на Першому Національному в цей перехідний період. І таке рішення керівництва каналу зрозуміле — адже концепція програми стовідсотково відповідає принципам та цінностям суспільного ТБ. Позитивним сигналом є те, що попри всі трансформації на державному телебаченні, такий проект, як «ТелеАкадемія», вдалося зберегти. Але будь-який живий організм має розвиватися. І у творців проекту доволі амбітні плани. «ТелеАкадемія» — один з небагатьох просвітницьких, соціально-молодіжних проектів в Україні, — додає Олена Загороднюк. — Вважаю, що ми цілком могли б стати окремим телеканалом з двома-трьома годинами мовлення та спеціальними тематичними програмами».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати