Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перервати сон

Уночі з 31 серпня на 1 вересня о 00.10 на телеканалі «1+1» дивіться програму «Аргумент-кіно» та картину українського режисера Валентина Васяновича «Креденс» (2012, Україна)
29 серпня, 11:50
КАДР ІЗ ФІЛЬМУ / ФОТО НАДАНО ПРОГРАМАЮ «АРГУМЕНТ-КІНО»

Шістнадцятий телесезон програми «Аргумент-кіно» розпочинається другим ігровим повнометражним фільмом сценариста і режисера Валентина Васяновича «Креденс», що є трагікомічною родинною історією, яка розгортається в зимових львівських декораціях і розповідає про щось більше — сказати б, про проблеми великої української родини, про нас із вами...

Сюжет фільму розповідає історію віолончеліста Львівської опери Ореста, якого повсякчас — у роботі, побуті та дозвіллі — жорстко і навіть жорстоко атакує і випробовує життя на предмет його моральних принципів. Орестові залишається або здатися перед пресингом довколишніх корупціонерів та рагулів, або все ж боротися за власний світ і відстоювати свій життєвий простір, свою людську гідність.

«Креденс» зазнав надзвичайного глядацького успіху на торішньому Одеському міжнародному кінофестивалі, де також його було удостоєно престижної нагороди критиків, власне, Міжнародної федерації кінопреси — FIPRESCI. Також він вийшов до всеукраїнського кінотеатрального прокату взимку цього року і сприймався як передвісник подій Української революції гідності.

Автором фільму, співсценаристом і режисером є Валентин Касянович — представник середнього покоління українських кінематографістів. Він розпочинав та й далі практикує як документаліст. Зокрема, 2004 року на найбільшому й найпрестижнішому у світі міжнародному фестивалі короткометражних фільмів у французькому Клермон-Феррані його неігрова картина «Проти сонця» виборола Спеціальний приз журі.

Та згодом Валентин Васянович, розлога розмова з яким триватиме у програмі, пристав до кінематографа ігрового й зафільмував повнометражну картину «Звичайна справа», після якої згодом з’явився і «Креденс».

А нинішній рік для Васяновича видався пам’ятним. Його документальний фільм «Присмерк» було удостоєно «Золотого Дюка» на V Одеському міжнародному кінофестивалі як найкраща українська повнометражна стрічка. Кінокартина ж «Плем’я» режисера Мирослава Слабошпицького, у роботі над якою Валентин виступив у якості оператора і співпродюсера, тріумфувала на Каннському фестивалі, де здобула Гран-прі престижної програми «Тиждень критики».

Наразі ж в «Аргументі-кіно» — «Креденс». Різдв’яна казка для дорослих, що схожа на страшний сон. Сон не лише розуму, а й гідності. Сон, який здатний породжувати чудовиськ. А тому його негайно потрібно перервати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати