Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Російська ФСБ переслідує «незручні» книжки

23 вересня, 00:00

Федеральна служба безпеки Росії цікавиться видавцями книжки «Новое дворянство. Очерки истории ФСБ» Андрія Солдатова та Ірини Бороган. Як пише російське «Радіо Свобода», про це повідомила директор видавництва «Юнайтед-пресс» Олена Євграфова, де ця книга вийшла російською мовою в липні 2011 року і тоді ж з’явилася в книжкових магазинах Москви.

Книга заснована на розслідуваннях Андрія Солдатова й Ірини Бороган, що публікувалися протягом 10 років у різних російських газетах, включаючи «Московские новости» і «Новую газету», а також на порталі Ej.ru. Автори книги професійно займаються темою спецслужб і 10 років керують сайтом «Агентура.Ru». За два місяці книга стала бестселером в Росії.

14 вересня гендиректорові Чеховського поліграфічного комбінату Кравченку прийшов лист з УФСБ по Москві і області, в якому начальник 2-го відділення 6-го міжрайонного відділу А. І. Сергєєв просить надати дані осіб, що замовили друк книжки «Новое дворянство. Очерки истории ФСБ». Хоча до авторів видання співробітники ФСБ не зверталися.

Як повідомив «Радіо Свобода» Андрій Солдатов, минулий досвід дослідників указує на те, що ФСБ почала оперативні дії щодо авторів книги і видавництва.

2002 року Солдатову і Бороган доводилося ходити на допити до Слідчого управління ФСБ через кримінальну справу, порушену за фактом публікації статті Андрія Солдатова в газеті «Версия». Крім того, тоді ФСБ було вилучено комп’ютер Солдатова і редакційний сервер, що ускладнило роботу газети. 2007 року Андрія Солдатова знову допитували у ФСБ, цього разу — з приводу його інтерв’ю з перебіжчиком із СЗР Сергієм Третьяковим.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати