Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Сучасні інформаційні ВОЇ»

або Про те, як два роки тому волонтери розробили систему боротьби з російською пропагандою, засновану на штучному інтелекті
22 квітня, 09:24
ФОТО З САЙТУ VOI.COM.UA

Останні два роки волонтери в Україні втілюють формулу «немає нічого неможливого» — і на передовій забезпечують бійців, і в тилу роблять максимум для придушення ворожого інформаційного тиску, розвитку українського дискурсу. Так, у червні 2014 року було запущено новинний сайт «Вої» на основі спеціально розробленої програми, що моніторить одразу тисячі ресурсів, окрім сайтів із доменом .ru, і формує вибірку новин, вільних від фейкової інформації — основної зброї в гібридній війні проти України й європейських цінностей.

«За ким правда, той обов’язково переможе», — переконує спіндоктор проекту «Знай правду» та власник ресурсу «Вої» Анжеліка ГРАБОВСЬКА. «День» запитав у неї про історію створення, місію і значення ініціативи.

— Як і коли виникла ідея створення проекту?

— Ідея виникла відразу після окупації Криму. Інформаційна війна, що є частиною гібридної війни, яку проти нас розв’язала Російська Федерація — це надзвичайно важлива тема сьогоднішнього дня. Україна виявилася не готовою не тільки до прямого фізичного військового втручання, а й до інформаційного протистояння та захисту.

Потік бруду та фейків із боку РФ виявився настільки великим, що було важко розібратися в тому, що відбувається — не лише рядовому громадянину, а й самому учаснику подій, тому що люди були абсолютно дезінформовані.

Нами було прийнято рішення розробити інтелектуальну систему, яка б давала змогу в режимі реального часу збирати сотні важливих статей із тисяч ресурсів, автоматично фільтрувати їх від повторів, фейків та брехливої прокремлівської пропаганди, повністю виключивши проросійські ресурси та матеріали, оскільки з найбільш резонансних подій щодо України 90% інформації, яку подає РФ, — це брехня.

Як довго вже існує проект та яких результатів вдалося досягнути?

— Проект ми запустили в червні 2014 року, навчивши нашу систему не тільки збирати та фільтрувати інформацію, а й ділитися нею. Зокрема, зараз ми репостимо зібрану інформацію у соцмережі у групі «Знай правду» — «ВКонтакте», Google+, Facebook, Livejournal — 24 години на добу, сім днів на тиждень.

Загалом, у нас майже 50 тисяч підписників у соцмережах, сайт «Вої», який ми запустили в середині лютого цього року, вже відвідало 500 тисяч людей з усього світу, а опубліковані статті переглянули близько 1,3 млн разів. За весь час у нас десятки мільйонів переглядів. Звичайно, це невеличка, але перемога . 

Чому саме «Вої»?

— У кожного проекту має бути якесь унікальне ім’я, яке би запам’ятовувалося. Саме значення слова «вої»? Вої — категорія військ у Київській Русі. На відміну від дружини, яка була постійним військом князя, воїв набирали з вільних селян і городян на час воєнних дій. Нарівні з дружиною вої становили основну військову силу у великих походах давньоруських князів та у боротьбі проти зовнішніх ворогів.

Ми — вої інформаційного простору сучасної гібридної війни. Наприклад, РФ використовує «тролів». Але завдання у них інші — перш за все, це дезінформація. Тому що через брехню найлегше маніпулювати суспільною думкою. Наша мета — доносити до людей правду! Хоча це не завжди легко, тому що відрізнити «вкид» від правди дуже важко, та і не всі готові сприймати правду, якою вона є.

Яку місію ви вбачаєте у «Воях»?

— Лише правдою можна боротися з ворогом, і не важливо, зовнішній він, чи внутрішній. Все, що нас цікавить, — доносити правду та дізнаватися правду самим. Наш девіз — «читай, аналізуй, перевіряй».

Саме тому ми завжди надаємо посилання на першоджерело, щоб люди самі могли проаналізувати ресурс, який розповсюдив якусь інформацію. Буває, що наші читачі й нас виправляють, коли надають якісь переконливі докази тієї чи іншої події. У нашій групі «Знай правду» у «Фейсбуці» читачі жваво обговорюють події та діляться думками, і це дуже добре, тому що неможливо вирішити якусь проблему і неможливо в ній розібратися, якщо її не обговорювати!

— «Вої» — це волонтерський проект?

— «Вої» — це проект некомерційний, і ми не маємо на меті заробляти на ньому гроші.

Які у вас подальші плани?

— Подальші плани — це поліпшення програмного коду та розширення функцій ядра системи, а також значне розширення аудиторії за рахунок інших патріотичних націоналістичних груп, які не проти співпрацювати з нами, доки РФ не поверне Україні Донбас і Крим.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати