Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Телефільм із сурдоперекладом

Стрічка «Олександр Колодій: мішень чемпіона», яку зняла Волинська ТРК, розповідає про непросту долю відомого спортсмена
13 січня, 08:22

У телевізійній картині йдеться про непросту долю майстра спорту з кульової стрільби Олександра КОЛОДІЯ. Журналіст Марія АНДРУШКО, перший заступник генерального директора Волинської телерадіокомпанії, каже, що задум зняти такий фільм виник давно. Пам’ятала розмову з батьком Олександра, котрий у свій час працював у телерадіокомпанії інженером, про те, як у звичайній родині, у здорових батьків народився хлопчик, який мав вади слуху і мови. Утім, попри вади він виріс у справжнього чоловіка і знайшов не тільки своє місце у житті, став успішним, а й має гарну власну родину.

Волинська телерадіокомпанія однією з перших в Україні у свій час запровадила сурдопереклад новинних передач. Але фільм, як зізнаються автори, — це значно складніше, зокрема у технічному плані. Переклад здійснила Любов Гнідець, котра «озвучує» для людей  із вадами слуху на Волинському телебаченні новини. Як виявилося, вона була сурдоперекладачем на весіллі Сашка Колодія, і навіть зберігся відеозапис того дійства, який також використали у фільмі.

«Світ глухонімих людей значно більший, ніж ми собі часом уявляємо. І вони також повинні мати можливість дивитися і розуміти фільми, — вважає автор стрічки Марія АНДРУШКО. — Власне сам Олександр Колодій є наразі прекрасним зразком подолання життєвих труднощів, він заряджає оптимізмом. Цей молодий і щасливий нині чоловік має величезну силу волі, якої можуть повчитися й абсолютно здорові його ровесники.

Цікаво, що життєвим кредо спортсмена стали слова «Українці — найсильніші!». Під цим девізом він встановив кілька світових рекордів, зокрема, на чемпіонаті Європи у Мюнхені талановитий волинський спортсмен здобув шість золотих і три срібні медалі, був визнаний найкращим спортсменом Європи серед людей із вадами слуху. На ХХII літніх Дефлімпійських іграх у Софії Олександр встановив новий світовий рекорд у стрільбі зі швидкісного пістолета.

Крім Марії Андрушко, автором фільму «Олександр Колодій: мішень чемпіона» став Дмитро КУЗНЄЦОВ, редактор — Ольга КУЛІШ, оператор — Василь МАРИЩУК, режисер монтажу — Анжела ШАБАЛА. Картину створено у співпраці з Волинською обласною організацією товариства глухих. Показавши своєрідний приклад іншим регіональним каналам, Волинська телерадіокомпанія працює над новим соціальним проектом: відомі волиняни начитають художні книги для незрячих людей, які зможуть почути ці твори по Волинському радіо.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати